Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Hesher

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Un personaj inadecvat - Hesher


august 2012
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Hesher ar fi putut să fie un indie cel puţin notabil. Pentru că tratează o temă sensibilă ("marea pierdere", văzută din perspectiva unui preadolescent - TJ), pentru că ar fi putut articula veridic o realitate socială (a middle-class-ului), pentru că interpretările lui Rainn Wilson (tatăl - Paul) şi a veteranei Piper Laurie (bunica) intensifică forţa dramatică a scenariului, pentru ca e regizat "ca la carte" - în spiritul aclamatelor filme de la Sundance.
 
Din păcate, însă, veridicitatea poveştii este vampirizată de un personaj-simbol. Hesher (Joseph Gordon-Levitt) e un rocker fără adăpost, piroman de ocazie, cugetător atipic, neînţeles prieten şi o perpetuă apariţie în viaţa (şi în casa) familiei "amputate". Construit de scenariu prin linii caracterologice groase, în acest sens, Hesher este un lung şir de nevoi în viaţa acestor oameni şi derivatul unei evocări melodramatice a unui "tablou familial realist", cu scopul de a încoperta simbolic o realitate din care face parte. E cel puţin ciudat ca un film care se revendică zonei realiste focalizează drama pe Hesher, cînd personajul cu cea mai mare greutate era TJ. El ar fi meritat atenţia, relaţiile bolnăvicioase pe care le are cu oamenii din viaţa lui, implicit premisele înverşunării sale ar fi trebuit investigate mai atent, încît să sară din poveste el - nu Hesher.
 
Oricît de cool este prezentat (şi receptat) personajul lui Gordon-Levitt şi oricît de mult răzbate onorabila idee că menirea lui este de a învăţa această familie să trăiască din nou, rămîne îndoielnică însăşi existenţa sa într-un asemenea context. Hesher este o noţiune absurdă, care sufocă filmul de verosimilitate şi potenţial.
 Toate articolele despre Hesher


1 comentariu

  • De acord!
    Laura Trisca, 27.08.2012, 12:02

    Complet de acord! O notiune absurda...Chiar nu mi-a placut Hesher, in ciuda unor secvente dragute....

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Sebastian M. Ceolca


Alte articole

 Rocker - Hesher, Lucian Maier


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer