septembrie 2012
Primul atelier de performance din România, iniţiat şi condus de artistul Alex Mirutziu, chestionează, pornind de la exerciţii şi practici consacrate pentru pregătirea psiho-fizică a participanţilor, acţiunea ca modalitate de mobilizare şi exprimare, dar şi absenţa ei în discuţie cu forţa şi relevanţa momentului viu, Acum, ca platformă directă de comunicare. Problematica performance-ului este să lucrezi pentru a fi cât mai productiv Acum, momentul viu fiind singurul în care se poate obţine ceva, a te poziţiona Acum spre un fapt viitor, a premedita, contravine structurii performance-ului prin compromiterea situaţiei actuale. În arhitectura performance-ului, momentul prezent este atât de fragil încât practica intensă devine absolut esenţială pentru conştientizarea rapidităţii cu care el se dizolvă. Cursurile din cadrul atelierului vor sublinia importanţa capacităţii de decizie a performerului şi necesitatea de a fi în permanentă legătura cu celălalt. De asemenea, se urmăreşte antrenarea abilităţilor de captare, traducere şi avansare în timp real a impulsurilor stimulate de interacţiunea imediată cu exteriorul.
 
Miza atelierului nu priveşte ilustrarea unor teorii sau căutarea de simboluri, ci investigarea momentului viu, singurul care dimensionează şi conferă consistenţă performance-ului. Exerciţiile şi discuţiile care compun atelierul sunt dozate şi filtrate prin experienţa acumulată şi practica artistului Alex Mirutziu din ultimii 10 ani de activitate. 

'Performance-ul este o formă contemporană de exprimare artistică, având o existenţă efemeră, care prin acţiuni vizibile creează imagini vii printr-un mod nemijlocit şi simplu de comunicare [...]' (Karl Jaspers).
 
Alex Mirutziu (n. 1981, Sibiu) este un artist român a cărui practică însumează instalaţii video, performance şi proiecte curatoriale. A studiat pictura la Universitatea de Artă şi Design din Cluj - Napoca şi University of Castile - La Mancha din Cuenca, Spania. Deţine un master elaborat de John Britton: Ensemble: physical theatre, training and performance, la University of Huddersfield din Marea Britanie.
 
Din 2002, performance-urile artistului au fost prezentate în galerii şi centre de artă din întreaga lume: Sabot (Cluj - Napoca), Eira 33 şi Ze Dos Bois (Lisabona), Galeria Mihai Nicodim (Los Angeles), Galeria Rudiger Schottle (Munchen), Galeria Barbara Seiler (Zurich), Spazio Vault (Prato), Iaspis (Stockholm), Institutul Cultural Român din Roma. A participat cu performance-ul Leave Gordon Brown Alone în Bienala Independenţilor din Liverpool şi East Street Arts din Leeds, cu When Love Melted Cavalries in Our Hearts în festivalul Temps d'Image din Cluj - Napoca şi cu Remains of the East în Kiosk 59 Festival din Viena.
 
În 2004, primeşte premiul Pentru cel mai bun artist independent la Festivalul Internaţional de Video Art, Optica din Madrid pentru video-ul Tears are Precious, iar în anii care urmează este invitat în Tallin (Estonia), Boda (Suedia), Londra (Marea Britanie) pentru prezentări video şi lectures. A colaborat cu artişti şi curatori, printre care: Christopher Eamon, Judit Angel, Maja Heuer, Grit Hachmeister, Aitor Saraiba, Alexandra Pirici, VIP Group, Alina Serban, Sofia Greff, Fred Bunsen, Nuhg.
 
Pentru informaţii detaliate despre lucrările artistului, accesaţi: www.alexmirutziu.com

Înscrieri:
Trimiteţi un e-mail cu intenţia de participare şi un CV/portofoliu la adresa [email protected] până la data de 31 octombrie 2012. Nu există criterii de selecţie decât propria motivaţie.

Tarif:
150 RON
 
Program:
02 - 04 noiembrie 2012; cu începere de la ora 10:00 în fiecare zi
 
Locaţie:
Galeria Sabot din incinta Fabricii de Pensule (etaj II)
Adresa: Strada Henri Barbusse, nr. 59/61, Cluj - Napoca
 
Contact:
Răzvan Sădean
Telefon: 0727.677.720
E-mail: [email protected]

Parteneri:
Sabot (Fabrica de Pensule), ArtAct Magazine

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus