Primul Studio - Atelier de performance din România conceput şi condus de artistul Alex Mirutziu a fost iniţiat în noiembrie 2012 la Galeria Sabot din incinta Fabricii de Pensule din Cluj-Napoca.
A doua ediţie a atelierului va avea loc în perioada 01-03 martie 2013 la Galeria Atelier 030202, Sala Nouă a Teatrului de Comedie din Bucureşti, şi continuă pregătirea participanţilor printr-o serie de exerciţii şi practici psiho-fizice deja experimentate, miza atelierului fiind asimilarea de tehnici de coordonare a circumstanţelor în actul performativ.
Actul performativ nu este o realitate de sine stătătoare şi nici nu este independent de circumstanţele cotidiene, el cuprinde materie ponderabilă variabilă care poate modifica, fisura sau regenera structura biologică a unui performance. Oricare ar fi condiţiile de practică ale unui performer, preocuparea pentru propriile circumstanţe prin renunţarea, provocarea sau reinterpretarea lor devine imperativă, altfel, orice tentativă de a acţiona fizic, verbal sau mental eşuează. Conştientizarea acestui moment prin autoanaliză şi selecţie înseamnă crearea unui spaţiu favorabil inovaţiei şi evoluţiei pentru întreg demersul urmat de orice performer: research, argument teoretic, repetiţii, rezultat final. Procesul performativ implică intensitatea momentului prezent, aici şi acum exclude toţi factorii care sustrag atenţia performerului de la practica sa ori îl ţin captiv în alte contexte decât cel actual. Cursurile urmate de participanţi pe durata celor trei zile de atelier au ca scop apropierea performerului de sine şi situaţia sa actuală prin suspendarea circumstanţelor arbitrare care îndepărtează artistul de proiectul propus.
Alex Mirutziu (n. 1981, Sibiu) este un artist român a cărui practică însumează instalaţii video, performance şi proiecte curatoriale. A studiat pictura la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi University of Castile - La Mancha din Cuenca, Spania. Deţine un master elaborat de John Britton: Ensemble: physical theatre, training and performance, la University of Huddersfield din Marea Britanie.
Din 2002, performance-urile artistului au fost prezentate în galerii şi centre de artă din întreaga lume: Sabot (Cluj-Napoca), Eira 33 şi Ze Dos Bois (Lisabona), Galeria Mihai Nicodim (Los Angeles), Galeria Rudiger Schottle (Munchen), Galeria Barbara Seiler (Zurich), Spazio Vault (Prato), Iaspis (Stockholm), Institutul Cultural Român din Roma. A participat cu performance-ul Leave Gordon Brown Alone în Bienala Independenţilor din Liverpool şi East Street Arts din Leeds, cu When Love Melted Cavalries in Our Hearts în festivalul Temps d'Image din Cluj-Napoca şi cu Remains of the East în Kiosk 59 Festival din Viena.
În 2004, primeşte premiul Pentru cel mai bun artist independent la Festivalul Internaţional de Video Art, Optica din Madrid pentru video-ul Tears are Precious, iar în anii care urmează este invitat în Tallin (Estonia), Boda (Suedia), Londra (Marea Britanie) pentru prezentări video şi lectures.
Pentru informaţii detaliate despre lucrările artistului, accesaţi: www.alexmirutziu.com
Înscrieri:
Trimiteţi un e-mail cu intenţia de participare şi un CV/portofoliu la adresa [email protected] până la data de 28 februarie 2013. Nu există criterii de selecţie decât propria motivaţie.
Tarif:
150 RON
Program:
01 - 03 martie 2013; cu începere de la ora 10:00 în fiecare zi
Locaţie:
Galeria Atelier 030202, Sala Nouă a Teatrului de Comedie
Adresa: str. Sfânta Vineri, nr. 11, Bucureşti
Contact:
Răzvan Sădean
Telefon: 0727.677.720
E-mail: [email protected]
Parteneri:
Galeria Atelier 030202, Teatrul de Comedie
Parteneri media:
Modernism.ro, LiterNet.ro, Agentiadecarte.ro