octombrie 2012
FEM, Viaţa lui Kostas Venetis, Emoţia, Matei Brunul, Ploile amare sunt cele cinci romane finaliste la Premiul literar "Augustin Frăţilă", 2012, ediţia I, oferit de compania Philip Morris Trading,
 
Premiul literar "Augustin Frăţilă"- romanul anului 2011, oferit de compania Philip Morris Trading, anunţă cele cinci romane finaliste:
 
FEM, de Magda Cârneci, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2011
Viaţa lui Kostas Venetis, de Octavian Soviany, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2011
Emoţia, de  Mirela Stănciulescu, Bucureşti, Ed. Humanitas, 2011
Matei Brunul, Lucian Dan Teodorovici, Iaşi, Ed. Polirom, 2011
Ploile amare, Alexandru Vlad, Bistriţa, Ed. Charmides, 2011
 
Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 59 de romane înscrise în competiţia pentru 10.000 de euro. Fiecare dintre criticii literari care a constituit juriul a citit toate cele 59 romane înscrise în concurs. Multe fuseseră citite încă din momentul apariţiei lor, în 2011, dar şi acestea au fost revăzute cu atenţie. În continuare, fiecare dintre componenţii juriului a alcătuit câte o listă proprie cu cele mai bune 10 romane din 2011. S-au organizat apoi mai multe şedinţe în trei, impermeabile la orice influenţă din afară, în cursul cărora  membrii juriului au pledat, pe rând, pentru preferinţele lor. În cele din urmă, prin vot secret s-au desemnat cele 5 romane finaliste
 
"Principalul criteriu folosit în realizarea selecţiei a fost valoarea literară a cărţilor. Au fost luate în considerare noutatea viziunii asupra existenţei, coerenţa construcţiei epice (sau incoerenţa ei deliberată, cu efect estetic), capacitatea de a înţelege şi a reprezenta artistic lumea de azi (sau lumea de ieri, din perspectiva unui om de azi), expresivitatea limbii române utilizate şi chiar proprietatea termenilor (în condiţiile în care limba română suferă în prezent un proces de degradare). N-a fost privilegiată o anumită direcţie estetică, dovada constituind-o diversitatea tematică şi stilistică a celor cinci romane selectate." - Alex. Ştefănescu, Preşedinte juriu de specialitate
 
"Mulţumesc juriului de specialitate pentru efortul făcut pentru jurizarea celor 59 de titluri înscrise în concurs. Am convingerea că aceste cinci romane finaliste vor fi apreciate de publicul cititor. Din momentul acesta câştigătorul absolut este literatura română. Premiul este un detaliu şi un motiv - destul de bun, e drept - pentru a vorbi de fapt despre literatură, despre scriitori români talentaţi şi despre întoarcerea publicului cititor către literatura română. Am mare încredere în bloggeri şi le urez succes în etapa a doua a jurizării." - Mario De Mezzo, Preşedinte Asociaţia Casa de cultură.
 
Romanele finaliste vor intra în etapa a doua de jurizare, ce va avea loc între 10 octombrie şi 2 noiembrie. 20 de bloggeri vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar "Augustin Frăţilă" - romanul anului 2011, în valoare de 10.000 de euro.
 
Europa FM susţine iniţiativa Asociaţiei Casa de cultură, Premiul literar "Augustin Frăţilă" - romanul anului 2011, oferind un premiu de popularitate în valoare de 2.000 de euro. Câştigătorul premiului Europa FM va fi ales de către ascultătorii radioului, dintre cele cinci romane finaliste desemnate de juriul de specialitate.
 
Ceremonia în cadrul căreia vor fi acordate cele două premii va avea loc în 7 noiembrie 2012 la Hotel InterContinental Bucureşti.
 
Cele cinci romane finaliste vor fi promovate în librăriile partenere din Bucureşti şi din ţară. S-au alăturat în acest demers de promovare a literaturii române librăriile: Cărtureşti, Librărie.net, Bastilia, Diverta.
 
Premiul literar "Augustin Frăţilă" - romanul anului 2011 este oferit de compania Philip Morris Trading, în cadrul concursului organizat de Asociaţia Casa de cultură, cu sprijinul InterContinental, Editura ALL şi Europa FM.
Ni s-au alăturat în acest demers şi companiile Class Living şi Green Future.
 
Despre Augustin Frăţilă:
Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

Persoană de contact: Mario De Mezzo, Preşedinte Asociaţia Casa de cultură
Email: [email protected]; Telefon: 0722 368 120.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus