noiembrie 2012
Atelierul de Grafică vă invită duminică, 11 noiembrie 2012, începând cu orele 18.00 la evenimentul GRAPHICFRONT, ce cuprinde prezentarea proiectului, lansarea noii versiuni, a noilor secţiuni ale site-ului Graphicfront.ro şi vernisajul expoziţiei de afişe Literografii. Evenimentul va avea loc la cinematograful Dalles din incinta Universităţii Populare Dalles, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18.

Această prezentare şi expoziţia sunt parte a proiectului cultural Analiză şi digitalizare a patrimoniului de comunicare vizuală din România. Perioada 1945-1989 - Arhivare şi restituire, derulat cu sprijinul  financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
 
Graphicfront este un proiect declanşat în 2009 prin descoperirea graficii româneşti utilitare, din perioada 1940 şi până spre 1989. Observaţia principală a fost calitatea vizuală a materialelor realizate înainte de utlizarea computerului, spre deosebire de ce oferă grafica anilor recenţi.

Câteva piese extrem de interesante vizual şi complet necunoscute/pe cale de dispariţie, din foste spaţii industriale în principal, au stat la baza mai multor ani de căutari şi cercetare în diverse spaţii, arhive, colecţii.

Proiectul a fost dezvoltat de la început pe 2 direcţii principale: editorială, prin publicarea volumelor Grafica fără computer (în 2010 şi respectiv 2011) şi site-ul graphicfront.ro, gândit ca o arhivă online.

Faza proiectului derulată în acest an s-a concentrat pe cercetare şi pe organizarea şi digitalizarea materialului strâns pe de o parte, şi pe dezvoltarea şi optimizarea platformei online aşa încât să permită o mai bună arhivare, dar şi afişare a materialului digitalizat. 

Dintre zonele de cercetare amintim: patrimoniul industrial, aparatul de propagandă, arhivele artelor scenice (teatru, operă, film), publicistică (reviste, ziare), coperta de carte (carte tehnică, beletristică), ilustraţia de carte, publicitate, însemne, logo-uri.

Pe lângă partea de arhivă, în paralel, s-a lucrat şi la secţiunea Media+ a site-ului, dedicată în special ştirii Graphicfront care se doreşte un spaţiu liber de informare, comunicare şi interacţiune pe subiecte legate de grafică/design, dar şi pe subiecte conexe, de dinainte şi de după '89.
 
Evenimentul de duminică explică acest work in progress desfăşurat sub leitmotivul Grafică fără computer şi cuprinde, mai pe larg:
 
1) o expoziţie cu lucrări de grafică la care au fost invitaţi mai mulţi graficieni şi designeri profesionişti din ţară, dar şi din străinătate, să reinterpreteze în manieră personală o imagine, un motiv sau un detaliu preferat din imaginile cuprinse în arhiva Graphicfront ori din propria documentare a fiecăruia.

Artiştii expozanţi sunt (în ordine alfabetică):

Carmen Apetrei (grafician, lector univ., Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti [UNArte])
Oana Bârleanu (grafician, Bucureşti)
Anna Ciepiela (Atelierul de grafică, Bucureşti)
Alexandra Cor (Atelierul de grafică, Bucureşti)
Corina Duma (grafician, lector univ. UNArte)
Carla Duschka (asistent univ. UNArte/ Atelierul de grafică)
Jakob Gleisberg & Hendrik Möller (Studio Kollaborat, Germania)
Ovidiu Hrin (Synopsis media, Timişoara)
Matthias Hübner (designer, Possible Books/ ed. Die Gestalten, Germania)
Ciprian Isac (grafician, Atelierul de grafică, Bucureşti)
Alexe Popescu (grafician, Bucureşti)
Bogdan Vornicu (arhitect, grafician, Bucureşti/Grenoble)
 
2) Lansarea graphicfront.ro În urma documentării din acest an, site-ul îşi dublează conţinutul, se îmbogăţeşte cu noi secţiuni şi a primit deja o nouă prezentare. Deşi există deja de doi ani, site-ul nu a avut încă parte de o lansare oficială.

3) Lansarea secţiunii FILM a site-ului
 
Lansările vor fi completate de o broşură ce cuprinde articole despre expoziţii şi evenimente importante ale anului 2012, interviuri cu graficieni şi editori şi va fi ilustrată cu lucrările de grafică expuse.

Electric Brother este invitatul special ce va fi responsabil pentru o atmosferă lejeră şi prietenoasă întreaga seară.

Atelierul de Grafică - portofoliu, pe scurt:
2010 - Grafica fără Computer. 40 de ani de mărunte împliniri.
2011 - Grafica fără Computer. Litere. Desen relief, volum.  Premiul pentru "Cea mai frumoasă carte ilustrată" la Bun de tipar / Gala premiilor industriei de carte din România; Participare la târgurile de carte din Frankfurt (2012) şi Leipzig (2013)
2012 - Iron Curtain Graphics, publicat de ed. Die Gestalten, Berlin
Este prima oară când renumitul publisher german propune o colaborare unei edituri din România.
2010 - 2012 - Graphicfront.ro -  Cea mai mare arhivă virtuală dedicată graficii româneşti. Proiect în continuă dezvoltare
2012 - Premiul I - Concursul naţional de design de carte "Cele mai frumoase cărţi din România"
 
Parteneri: AFCN, Centrul Ceh, Staropramen, Institutul Polonez, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Cărtureşti, Synopsis Media, Universitatea Populară Ioan Dalles, Igloo, RFI, Radio România Cultural, Şapte Seri, Liternet,  Square Media.

Site

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus