noiembrie 2012
În perioada 23 noiembrie - 10 decembrie 2012, Cătălin Dorian Florescu, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai îndrăgiţi autori de expresie germană, se va afla în România pentru promovarea celui mai recent roman al său, Jacob se hotărăşte să iubească, apărut recent în colecţia "Fiction Ltd." a Editurii Polirom - şi în ediţie digitală, în traducerea Marianei Bărbulescu.

Autorul va susţine lecturi publice din noua sa carte în Bucureşti, Timişoara, Cluj, Oradea şi Iaşi. Programul lecturilor, mai jos.


Romanul Jacob se hotărăşte să iubească (Jacob beschliesst zu lieben), apărut la prestigioasa editură germană C.H. Beck şi desemnat "Cartea anului 2011" în Elveţia, a fost pentru mai multe luni bestseller în Elveţia şi s-a vîndut pînă în prezent în peste 50.000 de exemplare în spaţiul german.

În valoare de 42.000 de franci, "Cartea anului 2011" este decernat de Uniunea Editorilor şi a Librarilor din Ţara Cantoanelor şi este cel mai important premiu care se acordă literaturii din Elveţia. Decernarea premiului a avut loc în data de 20 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului de Literatură de la Basel.

O carte despre viaţă şi suferinţă, unde istoria europeană şi poveştile personale se contopesc într-o mare epopee. În Banat, un amestec de neamuri format din români, nemţi, francezi, sîrbi, unguri trăiesc împreună de secole. Aici s-a inventat sistemul binelui făcut din iubire: "Încă nimeni nu refuzase vreodată să dea ajutor şi nu se împotrivise vreodată acelui lucru care definea viaţa de aici: îndatorirea binelui făcut din iubire. Asta era datoria faţă de ceilalţi. Datoria îi ţinea pe toţi împreună". Aşadar, şi Jacob iubeşte - însă şi pentru că aşa îi stă în fire. El îşi iubeşte mărunta viaţă, mizeră şi dură; învaţă să-şi iubească tatăl, care însă îl trădează mereu; le iubeşte pe Katica, sîrboaica, şi pe Ramina, ţiganca cea grasă, însă una este ucisă şi cealaltă deportată. O poveste despre duritate şi sărăcie, dar şi despre sensibilitate şi tandreţe, o poveste emoţionantă şi palpitantă în care iubirea devine o artă a supravieţuirii.
 
Jacob se hotărăşte să iubească (Jacob beschliesst zu lieben) este cel de-al cincilea roman al lui Cătălin Dorian Florescu. Toate cărţile sale au apărut în traducere la Polirom: Vremea minunilor (2005), Drumul scurt spre casă (2006), Maseurul orb (2007), Zaira (2009, 2010).
 
Jacob se hotărăşte se iubească este în curs de apariţie în limbile franceză, suedeză, olandeză, cehă, lituaniană.

Citiţi un fragment din această carte aici.

Carte recomandată de: Cărtureşti, Port.ro, BookMag, Liternet.ro

Programul lecturilor pe care le va susţine Cătălin Dorian Florescu în România
 
BUCUREŞTI
Întîlnire cu studenţii de la Limbi Străine
Vineri, 23 noiembrie 2012, ora 17.30, în Sala "Ioan Bogdan", Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Clădirea din str. Pitar Moş 7-13, et. II
Moderator: prof. George Guţu

Întîlnire cu cititorii la Tîrgul de Carte Gaudeamus
Sîmbătă, 24 noiembrie 2012, ora 14.00, standul Editurii Polirom, Romexpo
Invitat: Robert Şerban
Cu participarea traducătoarei romanului, Mariana Bărbulescu

Lectură
Luni, 10 decembrie 2012, ora 18.00, Cafeneaua Cărtureşti Verona (Str. Arthur Verona nr. 13-15)
Amfitrion: George Guţu
 
TIMIŞOARA
Întîlnire cu studenţii de la Litere
Joi, 29 noiembrie 2012, ora 14.30, Amfiteatrul A12, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest din Timişoara
Invitată: Adriana Babeţi
Moderator: Dumitru Tucan

Lectură
Joi, 29 noiembrie 2012, ora 18.00, Jazzissimo Lounge (Str. Hector, nr. 1, Bastion)
Amfitrioni: Radu Pavel Gheo, Robert Şerban

CLUJ
Întîlnire cu studenţii de la Filo'
Luni, 3 decembrie 2012, ora 16.00, Sala "D.Popovici", Facultatea de Litere, str. Horea 31, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj
Amfitrioni: Sanda Cordoş, Alex Goldiş

Întâlniri esenţiale la Cluj-Napoca - Lectură
Luni, 3 decembrie 2012, ora 19.00, la Cafeneaua Piano Cazola (Str. Fulicea nr. 3 - lîngă Casa Matei)
Amfitrioni: Sanda Cordoş, Valentin Derevlean
 
ORADEA
Întîlnire cu studenţii Facultăţii de Litere
Miercuri, 5 decembrie 2012, ora 12.00, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea (Strada Universităţii Nr. 1)
Amfitrion: Florin Cioban
 
IAŞI
Lectură
Vineri, 7 decembrie 2012, ora 13.15, în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional din Iaşi (Str. Arcu nr. 4)
Participă: studenţii Facultăţii de Litere, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, elevii Colegiului Naţional şi ai Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă", redactorii revistei Alecart
Invitaţi: Mariana Bărbulescu, Antonio Patraş
Amfitrion: Nicoleta Munteanu
 
Lectură
Vineri, 7 decembrie 2012, ora 18.00, Librăria Cărtureşti Palas Iaşi (Str Ştefan cel Mare şi Sfînt, nr 1 A)
Amfitrion: Liviu Antonesei

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus