România Liberă / martie 2005
Head in the Clouds
Head In The Clouds sau "Cu capul în nori" este un soi de telenovelă cu actori celebri, deşi autorul, John Duigan, spune că a încercat un film în maniera lui David Lean (Doctor Jivago). Guy, student la Cambridge, o cunoaşte într-o noapte pe Gilda, care apare la el în cameră udă de ploaie şi dezinvoltă. Guy se îndrăgosteşte, dar Gilda are o relaţie deschisă cu un profesor de la facultate şi în general o relaţie foarte deschisă cu tot ce o înconjoară pentru că, aflăm din introducere, cînd avea 13 ani i-a spus o ghicitoare că va muri tînără.

În continuare filmul se desfăşoară complicîndu-se doar aparent, pentru că nici formarea triunghiului amoros (cei doi plus o prietenă de-a Gildei), nici războiul din Spania şi apoi al doilea război mondial nu reuşesc să strecoare puţin dramatism în mecanismul bine uns cu creme scumpe al telenovelei. Lacrimile curate ale lui Charlize Theron, oricît de sincere, nu-i strică machiajul perfect.

Actriţa e mereu atît de bine îmbrăcată încît rişti să nu mai fii atent la replici. Confruntată cu un personaj tragic, "complex şi contradictoriu" (ca rebelă a cochetat cu cinematograful şi fotografia, trăieşte clipa, nu e de acord cu sacrificiul personal, dar, cuplată cu un ofiţer german, lucrează pentru aliaţi şi e linşată de parizieni), premiată cu Oscar (pentru rolul din Monster), nu face pînă la urmă decît ce îi spune regizorul. Iar regizorul (care e şi autorul scenariului), deşi introduce în poveste un amor homosexual, are o viziune generală pînă la urmă foarte conformistă şi plată, inspirată mai degrabă din jurnalele de modă decît din jurnalele de actualităţi.

Cu capul în nori nu e doar eroina, despre care se spune că trăieşte în coconul ei, izolată şi surdă la dramele lumii, ci tot acest film lipsit de fior, dar plin de ecourile clişeelor şi de o frumuseţe găunoasă.
Regia: John Duigan Cu: Charlize Theron, Penelope Cruz, Stuart Townsend

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus