noiembrie 2012
Alpeis / Alpii
După remarcabilul Kynodontas / Dogtooth / Canin nominalizat la Oscar 2011, regizorul grec Giorgos Lanthimos propune publicului o nouă peliculă incitantă şi neobişnuită, o dramă cu elemente de comedie neagră intitulată Alpeis / Alpii (2011). Pe 30 noiembrie 2012, filmul este lansat şi în România, pentru cinefilii care caută o experienţă cinematografică ieşită din comun, despre identitate, autentiticitate şi rolurile pe care le jucăm în viaţa de zi cu zi, conformându-ne sau nu normelor prescrise.

Filmul prezintă cum o infirmieră, un paramedic, o gimnastă şi antrenorul ei au pus bazele unui nou serviciu, mai puţin comun: ei oferă familiilor îndoliate un substitut pentru recenta pierdere suferită. Cu programare, iau locul persoanelor decedate, angajaţi fiind de rudele, prietenii sau colegii acestora. Joacă scene din viaţa de zi cu zi, purtându-se precum cel decedat, vorbind ca el, purtându-i hainele. Liderul grupului supranumit Alpii este paramedic de profesie şi îşi spune Mont Blanc. Deşi membrii companiei operează respectând regulile stricte impuse de liderul lor, infirmiera încearcă să-şi impună propria amprentă.

Alpeis este un film grecesc fascinant, cu o premisă pe cât de surprinzătore şi absurdă, pe atât de originală şi memorabilă. Chimia, regulile şi activităţile  grupului sunt ciudate, sumbre şi pe alocuri de un umor negru remarcabil. Alpeis este în esenţă un film despre identitate, maturitate, compasiune şi cruzime. Regizorul grec Yorgos Lanthimos le aduce însă la un loc cu atâta simplitate ca imaginea de început - o fată învârtind şi răsucind o panglică - întocmai cum se răsucesc şi se contorsionează şi destinele personajelor.

Alpeis nu eşuează în a ne ridica mai multe întrebări la fileu - cât de autentică e viaţa noastră? Cât de uşor poate fi înlocuită o persoană?

Premii şi participări  la festivaluri:
Festivalul de Film de la Veneţia 2011 - Osella de Aur pentru cel mai bun scenariu - Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou Veneţia 2011
Sydney Film Festival - Official Competition Award 2012
Sofia International Film Festival - Menţiune specială pentru Ariane Labed (2012)
Premiera nord americană la Toronto International Film Festival 2011
Anonimul IFF 2012

Impresii presa internaţională
Alpeis oferă domesticitate absurdă în stil buñuelian - Sound on Sight
Simbolic şi impunător - The Boston Globe
Alpeis: un peisaj de realitate alterată - L.A Times
Alpeis are o putere şi un efect palpitant, dificil de definit. - Time Out New York
Lanthimos oferă o viziune pătrunzătoare asupra speciei umane şi a societăţii contemporane - Variety

Titlu original: Alpeis
Durată: 93 min.
Distribuţie: Aggeliki Papoulia (Asistenta), Aris Servetalis (Paramedicul), Johnny Vekris (Antrenorul), Ariane Labed (Gimnasta)

Filmografie Yorgos Lanthimos
Uranisco Disco (2001)
Kinetta (2005)
Kynodontas / Dogtooth / Canin (2009)



Regia: Yorgos Lanthimos Cu: Stavros Psyllakis, Aris Servetalis, Johnny Vekris, Aggeliki Papoulia, Ariane Labed

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus