decembrie 2012
Premiile Academiei Europene de Film 2012
Filmul Hasta la Vista în regia lui Geoffrey Enthoven a câştigat de curând Premiul Publicului pentru Cel Mai Bun Film European la Premiile Academiei Europene de Film, 2012, fiind votat de mii de oameni din intreaga Europă. Pelicula a avut premiera în cinematografele din România pe 30 noiembrie 2012.

Filme precum Volver (r. Pedro Almodovar), La Vita e Bella (r. Roberto Benigni), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Head-On (r. Fatih Akin) sau Slumdog Millionaire (r. Danny Boyle) au fost distinse de-a lungul timpului cu acelaşi premiu.

Printre laureaţii ediţiei 2012 a Premiilor Academiei Europene de Film se află şi regizorul român: Tudor Giurgiu care a câştigat European Film Academy Short Film - Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj cu Superman, Spiderman sau Batman.

Hasta la Vista este o poveste despre dragoste, prietenie necondiţionată, dorinţă, libertate, prejudecăţi şi depăşirea lor. O poveste în care umorul e folosit ca unică modalitate de a depăşi situaţii dificile si dureroase. Un road-movie despre dorinţa puternică ce se află în spatele încercării de a-ţi depăşi limitele.

Trei tineri legaţi de o prietenie strânsă împărtăşesc două pasiuni comune: adoră vinul şi femeile. Dacă de vin au avut parte din plin, cei trei nu s-au bucurat niciodată de compania intimă a unei femei. De aceea se hotărăsc să plece într-o excursie în Spania, sub pretextul reconstituirii unui traseu al vinului, dar cu speranţa de a-şi pierde virginitatea. Nimic nu îi va opri, nici măcar faptul că fiecare dintre ei suferă de un handicap: Jozef e aproape orb, Filip este paraplegic, iar Lars suferă de o boală care îl ţine ţintuit în scaunul cu rotile.

"Am făcut în aşa fel ca lumea să uite de dizabilităţile personajelor. Au doar anumite limite, ca noi toţi ceilalţi, sunt asociali şi alergici. Sau sunt limitele ce îi forţează pe oameni să găsească soluţii, care îi fac creativi. Au un handicap, cu toţii avem unul, important e cum îl depăşim.", spune Enthoven şi continuă: "Faptul că au un handicap, nu e sfârşitul lumii, ci mai degrabă începutul unei aventuri."

Hasta la Vista a fost proiectat în premieră naţională la Cluj în cadrul ediţiei 2012 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în prezenţa lui Gilles De Schrijver şi Robrecht Vanden Thoren - doi dintre actorii principali din film.

Unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai filmului este cunoscutul cineast de origine franceză Claude Lelouch. "A descoperit filmul din greşeală la Festivalul de Film de la Montreal. La finalul proiecţiei a venit la mine şi mi-a zis: 'M-am îndrăgostit de acest film, vreau să îl distribui'. Este al cincilea film al meu, dar e primul care e distribuit şi în Franţa" -  Geoffrey Enthoven. 

În România Hasta la Vista este distribuit de Transilvania Film.

Filmul poate fi urmarit în cinematografele din Bucureşti (Cinema City Cotroceni, Cinema Elvira Popescu, Grand Cinema Digiplex, Hollywood Multiplex), Braşov (Cityplex), Constanţa (Cityplex), Craiova (Cinema Patria) şi Târgu Mureş (Cinema Arta).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus