The Angels' Share rulează în cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema Studio, Cinema City (Cotroceni) şi Grand Cinema Digiplex (Băneasa), în Bucureşti, şi la Cinema City, în Cluj. După Sărbători, filmul va ajunge la Constanţa şi Braşov.
Amănunte mai puţin cunoscute despre producţia The Angels' Share
Scenaristul Paul Laverty vorbeşte despre contextul în care i-a venit ideea scenariului:
"Lumea whisky-ului este plină de ciudăţenii, lucru care o face extrem de atractivă. Spre exemplu, cînd am auzit că undeva în Scoţia, depozitul unei distilerii este păzită de un cîrd de gîşte, mi-am dat seama ce potenţial comic uriaş rezidă în asta".
"Există ceva exotic legat de acele mii de butoaie în care whisky-ul se maturează pe întuneric, verificat fiind din cînd în cînd de către producător, ca un magician... Vă spun, nu e cel mai bun loc pentru a petrece ore întregi filmînd, întrebaţi echipa!"
"Ceea ce mă fascinează pe mine este cît de mulţi tineri scoţieni nici măcar nu au gustat vreodată băutura lor naţională".
Are cuvîntul specialistul în whisky
În film apare un expert în whisky care îşi joacă propriul rol: Charlie Maclean (numele din film: Rory McAllister). În film, el trebuie să ateste provenienţa unui butoi de whisky foarte rar care se vinde la o licitaţie. Şi el fără nici un fel de experienţă actoricească: "Ultima dată cînd am urcat pe o scenă a fost Doctor Faustus, în şcoală".
"Ceea ce am pus de la mine în scenariu a fost găselniţa aceasta cu butoiul de whisky extrem de rar. Un fel de Holy Grail al whisky-ului. Povestea e oarecum reală. Malt Mill a fost o distilerie din cadrul fabricii Lagavulin (în Islay) care s-a închis în 1962. Aşa că whisky-ul acela a dispărut de tot. În lume mai există doar trei sticle de Malt Mill, din care două se suspectează că ar fi falsificate. Colecţionarii din întreaga lume ar da oricît pentru o sticlă de Malt Mill, să nu mai vorbesc dacă s-ar descoperi un butoi întreg pe undeva, cum se întîmplă în film..."
La întrebarea "Poate un puşti de prin suburbiile Glasgow-ului să aibă talentul olfactiv pe care îl are Robbie în film?", expertul răspunde:
"Adevărul este că în această privinţă, toţi sîntem echipaţi la fel din naştere. Diferenţa o face antrenamentul, adică cititul, gustatul, discutatul... Deci, da, cu ceva muncă, talentul lui Robbie din film e perfect credibil."
Uşor cu planul pe scări!
În prima săptămînă de filmare, în timp ce-şi ducea la loc farfuria după masa de prînz, Ken Loach a căzut pe scări şi şi-a spart capul. Din păcate, echipa a trebuit să ia trei săptămîni de pauză din cele şase de filmare în total.
Ken Loach, specialistul în regie, nu şi în whisky
"Înainte să fac acest film nu ştiam mare lucru despre whisky. Am aflat că trebuie să adulmeci băutura mai mult decît s-o guşti, chestie care mie mi-a plăcut. Ideea de a deosebi şi savura nuanţele unei licori, şi că nu e ceva ce arunci pe gît pur şi simplu şi apoi uiţi, ei bine, asta m-a cucerit."
The Angels' Share, o comedie alambicată
Producătorul Rebecca O'Brien povesteşte cît de "greu" a fost pentru cel care s-a ocupat de alegerea locurilor de filmat:
"Managerul nostru de locaţii a umblat nouă luni numai pentru a găsi distileriile potrivite în care să filmăm. Din fericire, lui îi place whisky-ul. Au rămas Balblair, pentru scena finală, cu licitaţia, Glengoyne - exteriorul primei distilerii vizitate de gaşcă. La Deanstone am tras interioarele. Toate trei distileriile de mai sus sînt oarecum independente, la fel ca şi companiile independente de producţie de film, aşa că ne-am simţit foarte bine la ei."
"De asemenea, am avut o susţinere incredibilă din partea mai multor producători de whisky care ne-au furnizat sticle pe care să le folosim în film. Nu am putut să arătăm toate numele lor, ne cerem scuze. Însă, îi asigurăm că whisky-ul lor a fost pentru o cauză nobilă şi, la final, a ajuns pe mîini bune: fiecare membru al echipei de filmare şi fiecare actor a primit cîte una acasă."
Idilica Scoţie şi distileriile ei minunate
Nu vă aşteptaţi să vedeţi peisajele frumoase cu care ne-au obişnuit filmele despre Scoţia. Robbie Ryan - director de imagine ne explică de ce:
"Nu apar prea multe peisaje idilice pentru că urmărim povestea foarte strict. E o regulă de-a lui Ken Loach. Ne concentrăm pe oameni şi cum reacţionează ei în diferite situaţii, mai puţin pe locurile din jur."
Fergus Clegg - production designer: "Greutatea mare a fost din cauza acestei viziuni idilice pe care oamenii o au despre cum ar trebui să arate o distilerie. În zilele noastre rar mai găseşti aşa ceva. Majoritatea s-au mecanizat pe măsură ce procesul tinde să devină la scară industrială. Aşa că, pe dinafară vezi o clădire veche şi cochetă, iar cînd intri înăuntru e un tip după un geam de sticlă care apasă nişte butoane la un panou digitalizat. Nu e un tablou prea romantic..."
Formaţia vocal instrumentală "The Angels Share"
În UK există o trupă cu acelaşi nume, The Angels Share. Probabil, fără nici o legătură cu Ken Loach.
Cealaltă băutură tradiţională scoţiană
În The Angels' Share, băieţii reuşesc să scoată whisky-ul cel scump din distilerie pe sub nasul tuturor cu ajutorul unor sticle cu conţinut de culoare asemănătoare whisky-ului. Este vorba de Irn-Bru, băutură acidulată supranumită chiar aşa: "cealaltă băutură tradiţională scoţiană".
***
Ken Loach - scurtă filmografie recentă
Route Irish (2010)
Looking for Eric (2009)
The Wind That Shakes the Barley (2006)
Ae Fond Kiss (2004)
Sweet Sixteen (2002)
The Angels' Share, referinţe online:
The Angels' Share - pe Facebook
The Angels' Share - pe Wikipedia
Pagina oficială a producătorilor: Sixteen Films
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]