Radio România Muzical / ianuarie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Avi Avital şi Bach cântat la mandolină este un album apărut în august 2012, primul rezultat al colaborării dintre muzicianul israelian şi celebra casă de discuri Deutsche Grammophon.


Am ales din acest album din mai multe motive: o muzică minunată, o interpretare inspiratoare şi o asociere inedită între mandolină şi Bach. Câţi dintre noi am ascultat vreodată un concert de Bach pentru mandolină şi orchestră?
 
Cuprins...
 
Discul cuprinde patru lucrări: Concertul BWV 1052, în original pentru vioară, coarde şi continuo, Concertul catalog 1056 în sol minor în original pentru oboi, coarde şi continuo, Concertul BWV 1041 în la minor, în original pentru vioară, coarde şi continuo şi Sonata BWV 1034 în mi minor, în original pentru flaut şi continuo - toate transcrise pentru mandolină de Avi Avital. Alături de Avi Avital, pe acest disc, minunata Kammerakademie Postdam, ultima lucrare fiind interpretată alături un grup de continuo alcătuit din Shalev Ad El la clavecin, Ophira Zakai la theorbă şi Ira Givol la violoncel.
 
Avi Avital şi mandolina
 
Mandolina este un instrument pe care-l întâlnim rar în înregistrările de muzică clasică şi probabil că pentru publicul larg se asociază mai curând cu o frivolă serenadă nocturnă. Însă cum omul sfinţeşte locul, şi muzicianul poate înnobila instrumentul la care cântă - aşa cum o face în mod magistral Avi Avital, acest muzician care anul acesta împlineşte totuşi doar 35 ani, dar care a cântat deja cu mandolina sa pe cele mai mari scene ale lumii şi deţine deja o nominalizare, în 2009, la premiile Grammy şi un premiu Echo obţinut în 2008.
 
O onirică parte a doua...
 
"Una dintre favoritele mele de pe acest disc este partea a doua din Concertul catalog 1056" - spunea Avi Avital într-un interviu consemnat în bookletul acestui CD. "O melodie divină, puternică şi totuşi nu sentimentală". Recunosc că şi eu am ascultat cu emoţie acea minunată parte a doua - mandolina lui Avi Avital creează în mod neaşteptat poate, o lume a oniricului, în care poţi evada, pentru a te rupe de realităţile uneori înfricoşătoare ale lumii în care trăim.
 
Avi Avital şi Bach
 

Albumul Avi Avital cântă Bach la mandolină, apărut în august 2012 la casa Deutsche Grammophon este o demonstraţie, neaşteptată pentru mulţi, că Bach sună la fel de convingător, pur şi filosofic şi interpretat la mandolină.
 
"Acest disc este un vis devenit realitate", mărturiseşte Avi Avital. "Întotdeauna am considerat că primul meu proiect important trebuie să conţină muzică de Bach, pentru că ea a fost o parte dominantă a vieţii mele artistice. Este chiar în natura muzicii lui Bach acea libertate care mi-a dat posibilitatea de a o interpreta la mandolină. Această muzică transcende oricare instrument". Drumul lui Avi Avital de la primul său contact cu muzica până la acest prima proiect major Bach a fost lung: a început să studieze mandolina în oraşul său natal, Bar Sheva, din Israel, acolo unde un imigrant rus înfiinţase o orchestră de mandolină, pe modelul unor asemenea ansambluri care au funcţionat mai ales ca o formă de socializare la începutul secolului XX,  în special în Polonia şi Italia. După ce a absolvit Academia de Muzică din Ierusalim, Avi Avital s-a perfecţionat şi în Italia. Iar apoi, şi-a urmărit visul: acela de a transforma mandolina, în modul cum Andres Segovia a transformat în secolul XX destinul chitarei clasice. Şi cred că putem fi de acord că acest album arată că Avi Avital îşi îndeplineşte scopul - mandolina poate fi un instrument la fel de convingător ca vioara, aşa cum o demonstrează şi Concertul BWV 1041.
 
O sonată pentru flaut... sonată pentru mandolină
 
Albumul include trei concerte, dar şi o sonată de Bach. Ultima lucrare este aşadar o transcripţie a Sonatei catalog 1034 în mi minor pentru flaut şi continuo, o lucrare pe care Avi Avital a transcris-o şi a interpretat-o prima dată la mandolină în urmă cu 15 ani. "La flaut, frazele se nasc din respiraţie" - mărturisea Avi Avital. "Cântând această lucrare la mandolină, m-am văzut cum respiram în exact aceleaşi locuri ca şi un flautist".

(fragmente din emisiunea Music box din 14 ianuarie 2013, ora 20)
Pentru a asculta, a vota şi a avea acces la materiale video, consultaţi site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus