Proverka na dorogakh / Punct de control, Rusia, 1971. Titlul iniţial al filmului a fost Operaţiunea Anul Nou, după povestirea cu acelaşi titlu a lui Iuri Gherman (tatăl lui Alexei Gherman senior, regizorul filmului). Povestea filmului are loc în decembrie 1942 în regiunea Pskov, ocupată de fascişti. În spatele frontului german acţionează un detaşament de partizani sub comanda unui fost miliţian sătesc, Ivan Lokotkov. Unui soldat al detaşamentului i se predă un fost prizonier de război, care trecuse voluntar în slujba nemţilor, Alexandr Lazarev. El este gata să plătească cu viaţa trădarea de patrie, dacă va fi crezut.
Dvadtsat dney bez voyny / 20 de zile fără război, Rusia, 1976. Sfârşitul anului 1942. Reporterul de război Lopatin soseşte la Taşkent într-o permisie de douăzeci de zile de la Stalingrad. Pentru el, asurzit şi orbit de focul luptei, viaţa paşnică pare ciudată şi neobişnuită: căsuţele din chirpici umflate de apă, zăpada amestecată cu noroi, cartelele de pâine strânse spasmodic în pumni, comunicatele de la Informbiroul sovietic care-şi continuă activitatea în spatele frontului. În aceste douăzeci de zile de permisie fără război, Lopatin pătrunde în studioul cinematografic din Taşkent, unde se toarnă un film pe bază relatărilor sale de pe front. Lopatin întâmpină Anul Nou 1943 într-o societate paşnică şi trăieşte o poveste intensă de iubire.
Moy drug Ivan Lapshin / Prietenul meu Ivan Lapşin, Rusia, 1984, povestea comandantului miliţiei judiciare din oraşul Unciansk, Ivan Lapşin. Un fragment scurt din viaţa lui şi a prietenilor, tovarăşilor şi cunoscuţilor săi este relatat de un băiat care a văzut cum a fost şi îşi aminteşte. Ivan Lapşin prinde o bandă condusă de un hoţ înrăit, locuieşte la comun şi caută dragostea reciprocă a unei artiste din teatrul local... Filmul are la bază romanul lui Iuri Gherman, tatăl regizorului Alexei Gherman.
Alexei Gherman Senior, deşi are o carieră cinematografică de 40 de ani a realizat numai şase filme. Prietenul meu Ivan Lapşin a fost considerat cel mai frumos film rusesc realizat vreodată. Proiecţiile de la cinema Studio sunt în premieră în România iar publicul bucureştean va avea privilegiul de a-l întâlni pe Alexei Gherman fiul care va povesti despre cariera cinematografică a tatălui sau.
Evenimentul este organizat de: Ambasada Rusiei la Bucureşti, LUKOIL Overseas, Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineaştilor din România, Fundaţia Art-Viva, Fundaţia Charta.
Parteneri media: Digi 24, LiterNet, Radio România Cultural