Radio România Muzical / februarie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Wanderer / Călătorul este titlul ultimului album de lieduri al contratenorului Andreas Scholl, album pe care vi-l oferim în primă audiţie radiofonică în două ediţii succesive ale emisiunii Liedul - muzică şi poezie.
 
"Am cântat repertoriu baroc şi clasic aproape 20 de ani, acum cred că este interesant şi important să-mi extind orizonturile muzicale"- declara Andreas Scholl imediat după lansarea albumului Wanderer. Se întâmpla în toamna anului 2012, în preajma celei de-a 45-a aniversări a zilei sale de naştere din 10 noiembrie 2012.
 
Cântăreţul atât de admirat şi multipremiat pentru interpretările sale uluitoare în pagini preclasice, a ales de această dată o muzică mai romantică. L-a însoţit în această "călătorie" sonoră soţia sa, pianista Tamar Halperin.
 
Pentru Andreas Scholl muzica a fost o componentă nelipsită a vieţii încă din copilărie. La 17 ani a fost îndrumat să-şi valorifice potenţialul vocal studiind la reputata Schola Cantorum Basiliensis din Basel. René Jacobs şi William Christie l-au remarcat imediat şi l-au invitat să le fie colaborator în concerte şi înregistrări discografice. De la începutul anilor '90, când făcea primii paşi în carieră, şi până în prezent faima cântăreţului a înconjurat lumea, spectacole, concerte, recitaluri succedându-se fără încetare. "Viaţa mea este viaţa unui vagabond, a unui călător perpetuu"- spune Andreas Scholl explicând astfel şi titlul albumului Wanderer, titlu care are de asemenea semnificaţia unei călătorii prin perioade muzicale diferite. După lansarea lui, critica a fost unanimă în aprecierea excelentelor calităţi vocale ale solistului remarcând magia pe care o creează prin stilul său interpretativ. "Ideea e să redai cu sinceritate această muzică şi efectul asupra publicului va fi foarte puternic" - declară artistul.
 
De la Mozart şi Haydn trecând prin Schubert până la Brahms, Andreas Scholl traversează aproape un secol de muzică cu o distincţie şi o forţă emoţională impresionante. Pentru a alcătui programul, a ales - aşa cum recunoaşte într-un interviu - dintr-o listă de 40 de lieduri doar acele piese care l-au incitat de la prima citire. Majoritatea sunt triste, sumbre, tema morţii revenind mereu. Muzica însă nu are nimic funebru iar interpretarea în tonuri melancolice, nostalgice, creează o atmosferă de linişte. Pianista Tamar Halperin, cu remarcabilă sensibilitate în interpretare şi dozare sonoră perfectă a ştiut să pună şi mai mult în valoare uimitoarea voce a partenerului său de viaţă şi scenă.

(fragmente din  emisiunea Liedul, muzică şi poezie: ediţiile din 4 şi 11 februarie 2013, ora 14.30, Radio România Muzical)
 
Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus