Radio România Muzical / februarie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Vă propun să ascultaţi şi să comentaţi, în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013, un album înregistrat de celebrul dirijor Gustavo Dudamel, în compania Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles. Este o apariţie a casei Deutsche Grammophon lansată în 25 ianuarie 2013 - iată deci că Radio România Muzical vă oferă din nou posibilitatea de a asculta discuri abia apărute pe piaţa internaţională. Avem în faţă o înregistrare dintr-un concert cu densa şi monumentala Simfonie a IX-a de Gustav Mahler.
 
Mahler şi... un venezuelean
 
Pe parcursul anului 2012, Gustavo Dudamel a abordat întregul ciclul de simfonii mahleriene alături de una dintre cele mai bune orchestre americane, al cărei director muzical este din 2009: Orchestra Filarmonicii din Los Angeles. Mărturie a acestei temerare întreprinderi este un DVD cu Simfonia a VIII-a, o extraordinară înregistrare realizată de colectivele reunite ale Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles şi Orchestrei Simon Bolivar din Venezuela. Iar albumul cu Simfonia a IX-a de Mahler este de fapt şi primul lansat în urma colaborării lui Gustavo Dudamel cu Orchestrea Filarmonicii din Los Angeles.
 
Gustavo Dudamel, un altfel de superstar
 
În ianuarie 2013, Gustavo Dudamel a împlinit 32 de ani şi deja de mult timp este cunoscut ca o figură emblematică a muzicii clasice actuale, mai mult, unul dintre artiştii care la nivel global aduc o nouă imagine muzicii clasice.
 
I-am admirat forţa, impetuozitatea, inteligenţa în fiecare dintre înregistrările pe care le-am ascultat, adică cele realizate alături de Orchestra Simon Bolivar a Venezuelei, un alt fenomen al muzicii clasice contemporane, cât şi alături de Orchestra Simfonică din Goteborg. Nu pot să nu fiu de acord cu un critic american care scria că Gustavo Dudamel este un mahlerian prin excelenţă. Şi veţi descoperi acest lucru ascultând Simfonia a IX-a, un colos sonor de 85 de minute, unde Gustavo Dudamel ştie să transforme această orchestră atât de calitativă într-un instrument foarte flexibil - capabil să redea toată gama de stări şi afecte cuprinse de această simfonie, finalizată în anul 1909 şi pe care Gustav Mahler nu a ascultat-o niciodată în timpul vieţii sale.
 
(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 4 februarie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)
 
Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus