februarie 2013
Festivalul naţional de arte pentru liceeni Florian Pittiş, 2013
A fost odată ca niciodată... A fost odată o poveste. Florian Pittiş era o poveste. Florian Pittiş era un suflet pe scenă, era cel care te făcea să descoperi, să zîmbeşti, să te emoţionezi şi să iubeşti. Poezia, muzica rock (de la Beatles la Doors, de la Led Zeppelin la Bob Dylan, de la Yes la Vangelis), clasicii ruşi, Shakespeare şi Whitman, pletele şi blugii, libertatea şi îndrăzneala.

Astăzi (ca şi în fiecare din ultimii cinci ani), nişte tineri elevi de liceu, care probabil l-au întîlnit în ultimele spectacole, care poate stau în banca în care a stat el la Liceul Lazăr, care îl ştiu mai mult din poveştile părinţilor şi profesorilor şi din înregistrările ce s-au mai păstrat decît din viaţă sau de pe scenă, încearcă să îl omagieze cu muzica şi cu teatrul lor. Şi nu ştiu formă mai bună de a omagia pe cineva decît promovînd lucrurile pe care le făcea, pe care le iubea, pe care le împărţea cu generozitate tuturor celor care îl căutau şi ştiau să îl găsească.

Pentru amintirea lui Pittiş, pentru pasiunea şi talentul acestor tineri, dar şi pentru amintirile mele frumoase de ieri şi cele de mâine, voi fi în sală la spectacolele lor de la mijloc de mai 2013, de la Bulandra. Sper ca cei mai buni tinerii muzicieni şi tineri actori din toată ţara să fie pe scenă şi să stîrnească zîmbetul păstrat în scîndura, în pereţii, în sala în care Pittiş a trăit cele mai frumoase momente ale vieţii sale.


Detalii despre înscriere, mai jos.

(Răzvan Penescu)
***

Consiliul Elevilor al Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti şi Trupa de teatru AS în parteneriat cu Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra" au deosebita plăcere să vă invite la cea de-a VI a ediţie a Festivalului naţional de arte pentru liceeni "Florian Pittiş", un concurs de teatru şi muzică dedicat liceenilor, în memoria lăzăristului Florian Pittiş.
 
Festivalul naţional de arte pentru liceeni "Florian Pittiş" se va desfăşura în zilele de 13, 14, 15 mai 2013 la Sala "Toma Caragiu" (fostă Icoanei) a Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" din Bucureşti.
 
Festivalul este organizat în două secţiuni şi are o durată de 3 zile:
Secţiunea I - muzică - Luni, 13 mai 2013 - 10 trupe, fiecare trupã are de prezentat un recital LIVE de 2 piese, una fiind din repertoriul lui Florian Pittiş.
Secţiunea a II-a - teatru - Marţi, 14 mai 2013 - 5 trupe, durata fiecărui spectacol trebuie sã fie cuprinsã între 15-30 minute;
Gala şi festivitatea de premiere - Miercuri, 15 mai 2013 - se vor decerna atât premii individuale cât şi de grup.

Înscrierile la acest festival se fac pe baza următoarelor documente:
1. O înregistrare Avi/ Dvd (secţiunea teatru / muzică ), Audio (secţiunea muzică);
2. Un C.V al trupei, care trebuie să conţină: lista cu distribuţia în ordinea intrării în scenă / membrii trupei, (elevi şi coordonatori); Scurt istoric al trupei (participări la concursuri, rezultate obţinute etc.); date de contact.
3. Copii xerox după prima pagină a carnetului de elev vizat pe anul şcolar 2012-2013 pentru fiecare elev participant la festival.
 
Aceste documente se depun / se trimit prin poştă la secretariatul Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr" (Bulevardul Regina Elisabeta nr.48, sector 5), până pe data de 1 aprilie 2013. Materialele trimise vor fi analizate de către o comisie de specialitate, care va selecta trupele ce îşi vor prezenta prestaţia în cadrul Festivalului naţional de arte pentru liceeni "Florian Pittiş". În etapa finală, numărul aproximativ de elevi care va participa la ambele secţiuni este de 200.

Juriul va fi format din personalităţi de artă şi cultură. În ediţiile precedente, juriul festivalului a fost alcătuit din nume importante ale scenei româneşti: Mihai Constantin, Virgil Ianţu, Irina Petrescu, Ducu Bertzi, Anca Sigartău, Mihai Gruia Sandu, Nicu Alifantis. După premierea participanţilor, va avea loc un recital extraordinar susţinut în memoria lui Florian Pittiş. În ediţiile precedente au cântat: Florin Chilian, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu.

Pentru prima dată în istoria unui festival de teatru din Bucureşti, trupa câştigătoare a Marelui Trofeu îşi va juca spectacolul premiat pe scena Teatrului Excelsior din Bucureşti. Reprezentaţia va avea loc în perioada 15-30 mai 2013.
 
În toate cele trei zile ale festivalului, intrarea este liberă. În ediţiile precedente, în cadrul celor trei zile ale festivalului au participat aproximativ 1.300 de spectatori, sala Teatrului Bulandra fiind arhiplină.

Pentru participanţii din afara Bucureştiului, organizatorii asigură masa şi cazarea pe tot parcursul festivalului.
 
Pe lângă festivalul în sine, vor exista şi ateliere de lucru / creaţie susţinute de profesionişti în domeniu, actori ai teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" şi muzicieni. Acestea se vor desfăşura în dimineaţa festivităţii de premiere în cadrul Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr".

După ediţia 2012, pentru prima dată în istoria unui festival de teatru de liceeni din România, toţi premianţii secţiunii teatru la categoria cea mai bună interpretare masculină / feminină (Silvana Mihai, Alexandru Voicu, Vlad Bălan, Cristina Juncu, Emanuel Becheru) au devenit studenţi în anul I la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" din Bucureşti.

Pentru consultarea regulamentului, cât şi a altor detalii vă rugăm accesaţi site-ul www.trupaas.ro

Coordonator festival:
Andrei Gheorghe, coordonator Trupa de teatru AS
telefon: 0745.06.66.65, e-mail: [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus