mai 2013
Festivalul naţional de arte pentru liceeni Florian Pittiş, 2013
În perioada 13-15 mai 2013, Teatrul Bulandra, sala Toma Caragiu şi-a deschis porţile pentru cea de-a şasea ediţie a Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni "Florian Pittiş", festival organizat în onoarea marelui artist şi lăzărist, Florian Pittiş.

În prima zi a festivalului, dedicată secţiunii de muzică, am avut plăcerea de a asculta trupe venite atât de la cele mai mari liceeni din Bucureşti, cât şi din ţară. Conform regulamentului, concurenţii au avut de interpretat o melodie la alegere şi una din repertoriul lui Florian Pittiş. Astfel, s-au remarcat Trupa Alma cu o superbă interpretare a melodiei Alinei Manole - Tu ai vândut marea şi Mi-am dorit o maşină - Florian Pittiş.

Anul acesta, tocmai din Siret, a venit trupa Floare de colţ cu melodiile Sfârşitul nu-i aici - Florian Pttiş şi Strunga - Phoenix, iar trupa care a încheiat seara, Five O'Clock a interpretat One More Night de la Maroon 5 şi Toţi suntem puţin luaţi a lui Florian Pittiş.

În a doua zi de festival, 14 mai 2013, cele mai bune trupe de teatru au urcat pe scenă. Primii urcaţi pe scenă au fost cei de la trupa "Lu' Caragiale" cu piesa Nodul gordian, după Ion Valjan. O altă trupă care a urcat pe scenă a fost Catharsis de la Colegiul Naţional Ghoerghe Şincai Bucureşti cu Nunta, adaptare după A.P. Cehov, aceştia fiind urmaţi de Atelierul de teatru din Botoşani cu piesa Deşteptarea primăverii, după Frank Wedekind.

A treia zi de festival începe cu o conferinţă la Amfiteatrul Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr" care a avut-o invitat pe actriţa Oana Pellea. Ea le-a vorbit participanţilor despre arta de a fi actor, a povestit despre prietenia sa cu marele artist Florian Pittiş, dându-ne tuturor o lecţie de viaţă despre carieră, pasiune, viaţă, despre iubire: "Nici nu mai îndrăznim să iubim, ca să nu suferim. Trăim la foc mic ca să nu ardem în serie", şi despre ceea ce înseamnă să te dedici întru totul meseriei pe care o ai, spunându-ne că "atunci când nu vei putea dormi noaptea, pentru că nu ai spus o replică bine, e semn că ai ce căuta în aceasta profesie de actor"

De asemenea, în seara celei de-a treia zile de festival a avut loc şi premierea tinerilor artişti. Astfel, la secţiunea muzică, premiul pentru cea mai bună voce feminină revine Ioanei Gherghină (C.N. "I. Creangă" Bucureşti), premiul pentru cea mai bună voce masculină - Alexandru Tihu din Timişoara, iar premiul pentru cea mai bună piesă este câştigat de grupul Floare de colţ din Siret. Trupa Wild Spirits a luat premiul pentru cea mai bună compoziţie ("C.N. "Gh. Şincai"), iar premiul pentru cea mai bună interpretare a unei melodii din repertoriul lui Florian Pittiş este câştigat de Trupa Alma cu piesa Mi-am dorit o maşină, tot din Şincai. Nici în 2013 nu a fost acordat trofeul festivalului la secţiunea muzică.

La secţiunea teatru, premiile au fost: premiul de interpretare în rol secundar masculin - Codrin Pascariu,pentru rolul Baptista (din spectacolul Ssst! după Îmblânzirea scorpiei, de William Shakespeare - trupa Drama Club de la Colegiul National "A.T. Laurian", Botoşani) şi Alexandru Afloarei, pentru rolul Domnul Mascat (din spectacolul Deşteptarea primăverii, după Frank Wedekind - trupa Atelierul de Teatru - Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Botoşani).

Premiul de interpretare în rol secundar feminin îi revine Emei Graur, pentru rolul Martha, din spectacolul Deşteptarea primăverii, şi Anei Maria Chişavu, pentru rolul Anna Martinova Zmeiukina (din spectacolul Nunta, după A.P. Cehov - trupa Catharsis - Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai", Bucureşti).

Premiul de interpretare în rol principal feminin a fost câştigat de Cezara Munteanu, pentru rolul Wendla, din spectacolul Deşteptarea primăverii, iar premiul de interpretare în rol principal masculin a fost obţinut de Petru Nae, pentru rolul Matei, din spectacolul Petrecerea (de Gabriel Pintilei - trupa Yorick - Colegiul Naţional "Iulia Haşdeu" şi Şcoala Centrală, Bucureşti).

Marele trofeu al festivalului pentru cel mai bun spectacol a fost obţinut de spectacolul Deşteptarea primăverii - Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Botoşani. Ei îşi vor juca spectacolul vineri, 24 mai 2013, de la ora 19 la Teatrul Excelsior din Bucureşti (intrarea liberă).

Prestaţiile concurenţilor au fost urmărite cu ochi critic de către un juriu de elită, format din Gelu Colceag, Anca Sigartău, Adrian Despot, Virgil Ianţu, Anda Pittiş (preşedintele de onoare al juriului). Preşedintele juriului a fost domnul profesor Victor-Ioan Nicolae, directorul Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr".

După încheierea festivităţii de premiere a avut loc recitalul extraordinar Zoia Alecu, Jonathan David şi Mircea Vintilă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus