Albumul Blessing
... a fost lansat de casa Deutsche Grammophon în 6 noiembrie 2012, gândit, probabil, ca un produs potrivit pentru Crăciun. Ceea ce şi este, datorită melodicii speciale, cu rădăcini în folclorul din Ţara Galilor. Mie mi s-a părut un album foarte potrivit pentru a ilustra ideea de dragoste, şi chiar dacă sărbătorim sau nu Valentine's Day, cred că a ne bucura de fiecare moment frumos al vieţii este un lucru pe care toţi ar trebui să-l facem.
Despre un compozitor englez ce a scris pentru familia regală
Discul Blessing semnat de harpista britanică Catrin Finch include lucrări semnate de un compozitor contemporan englez, născut în 1945, cunoscut mai ales pentru lucrările sale corale: John Rutter. Pentru publicul mai larg, poate fi relevantă informaţia că unul dintre imnurile intonate în 2011 la nunta Prinţului William cu Kate Middleton a fost compus de John Rutter.
Însă regăsim pe acest disc nu numai lucrări ale acestui compozitor britanic, ci şi una semnată chiar de interpretă, Catrin Finch. De fapt, Concertul celtic pentru harpă şi orchestră a fost creat de Catrin Finch în timp ce lucra la albumul Blessing şi este prima ei compoziţie. O lucrare plină de viaţă, în spiritul tradiţiei, dar cu o largă deschidere către publicul larg de astăzi.
Blessing - lucrări interpretate de harpista Catrin Finch şi un compozitor britanic ce ne demonstrează că şi pentru publicul larg, muzica contemporană poate avea sens. John Rutter este un compozitor ce a adus în prim plan tradiţia celtică, pusă în pagină cu mijloacele muzicii clasice pentru publicul de astăzi, iar proiectul pe care-l ascultaţi astăzi cred că nu face decât să întindă o punte între creatorii de muzică clasică ai prezentului şi public.
Pe album Blessing regăsim şi trei cântece tradiţionale, în aranjamentul realizat de John Rutter. Alături de harpista Catrin Finch le regăsim pe flautista Kia Bennett, soprana Elin Manahan Thomas şi fagotista Louise Watson.
Catrin Finch - o vedetă a harpei
Protagonista discului este harpista Catrin Finch, care la doar 33 ani are o carieră de invidiat şi despre care se spune, cităm că "că deja a făcut mai mult decât oricine în istoria harpei pentru impunerea instrumentului în rândul unui public mai larg". Catrin Finch este laureata celor mai importante concursuri de harpă din lume, a deţinut funcţia de harpistă regală a prinţului de Wales între anii 2000 şi 2004, poziţie care nu mai fusese ocupată din 1873. Catrin Finch a colaborat cu cele mai importante orchestre din lume şi realizează frecvent turnee pe întregul mapamond. Precedentul ei disc, cu Variaţiunile Goldberg de Bach, apărut în 2009, a deţinut locul 1 în topul vânzărilor din Marea Britanie. Iar actualul ei disc, Blessing, a obţinut deja critici pozitive de la presa de specialitate din Marea Britanie, care pune în prim plan tocmai frumuseţea muzicii (care pe alocuri, adaug eu, are alura unei muzici de film, un sound cu care publicul larg de astăzi este obişnuit).
... Şi un concert cu dedicaţie
Ideea realizării acestui disc i-a aparţinut harpistei Catrin Finch care şi-a dorit să cânte o lucrare semnată de John Rutter. S-au întâlnit, au discutat, iar lucrarea pe care John Rutter a scris-o pentru Catrin Finch a fost Suita lirică pentru harpă şi orchestră, o lucrare în care veţi regăsi un parfum francez, influenţe din muzica de dans a secolului al XVIII-lea şi chiar nuanţe de jazz.
Puteţi da nota acestui disc pe site-ul romaniamuzical.ro, acolo găsiţi proiectul Votează discul de muzică clasică al anului 2013. Dincolo de părerile realizatorilor, vă aşteaptă arhive audio, foto şi video, aşa că vizitaţi, votaţi şi comentaţi.
La Radio România Muzical, în 18 februarie 2013 de la ora 20, puteţi asculta un alt disc din cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013", un album nominalizat la premiile Grammy, înregistrat de Orchestra Simfonică din Londra, dirijată de Valery Gergiev. Iar de luni, 18 februarie, până vineri, 21 februarie 2013, de la ora 13.20, două albume de asemenea incluse în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2013: integrala sonatelor pentru vioară şi pian de Ludwig van Beethoven, cu Leonidas Kavakos şi Enrico Pace, alături de discul Viva Verdi lansat dirijorul Riccardo Chailly care împlineşte 60 ani.
(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 11 februarie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)
Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.