Radio România Muzical / februarie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Vă prezint în cele ce urmează unul dintre discurile nominalizate în 2013 la premiile Grammy, la categoria cea mai bună interpretare orchestrală. Premiile s-au decernat în 10 februarie 2013, însă la această categorie a câştigat un alt disc ce cuprindea o lucrare a compozitorului american John Adams, interpretată de Orchestra Simfonică din San Francisco, dirijată de Michael Tilson Thomas.

Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Valery Gergiev

Chiar dacă nu a fost declarat câştigător la premiile Grammy, discul ce include lucrări de Rahmaninov şi Stravinski, înregistrate de Orchestra Simfonică din Londra, dirijată de Valery Gergiev, cred că are şanse importante de a deveni Discul de muzică al anului 2013 în România. Aceasta în cazul în care cât mai mulţi dintre dvs. sunt de acord cu mine şi accesează pagina campaniei de pe www.romania-muzical.ro pentru a vota şi comenta.

Deci, Rahmaninov şi Stravinski în interpretarea lui Valery Gergiev: un disc lansat de Orchestra Simfonică din Londra sub labelul propriu LSO Live, în aprilie 2012, înregistrările fiind însă captate în cadrul a două concerte live susţinute la Barbican Hall din Londra în 7 şi 8 mai 2009.

Mai vechi cunoştinţe din Festivalul Enescu

De cum cântă Orchestra Simfonică din Londra live, am avut şansa să ne bucurăm şi noi, românii, care am ascultat această minunată orchestră în cadrul Festivalului Enescu, eveniment în care l-am putut urmări şi pe celebrul Valery Gergiev, unul dintre cei mai importanţi şi influenţi muzicieni la nivel mondial, din zilele noastre.

Aşa că, cel puţin parte dintre noi, cunoaştem magia pe care o pot exercita aceşti muzicieni în concertele lor live, stare pe care o descoperim şi în înregistrările lor.

Iar dacă în program figurează şi compozitori ruşi, pe care Valery Gergiev îi cunoaşte atât de bine, putem spune că magia este completă. Ascultaţi ultima lucrare lăsată de Serghei Rahmaninov - Dansurile simfonice op.45 şi bucuraţi-vă de marea muzică într-o impresionantă înregistrare a zilelor noastre.

Valery Gergiev - un Prospero al timpurilor noastre

Mi-e greu să definesc în cuvinte ce face diferenţa între o interpretare bună şi una excepţională, între un disc bun şi unul ieşit din comun. Însă clar această diferenţă există şi cred că fiecare dintre noi o simţim - probabil că o numim emoţie, pentru că actul artistic de cea mai înaltă calitate are, în mod misterios, capacitatea să trezească emoţie şi acolo unde nu credeai că ar fi posibil. Ascultând înregistrarea acestui disc, mi-a apărut în faţă chipul lui Valery Gergiev, transfigurat în timpul concertelor, un Prospero în mijlocul furtunii, stăpânind minuţios mecanismele care conduc la crearea perfecţiunii. Valery Gergiev este un dirijor pasionat şi pasionant, şi foarte departe de stilul artistului cu capul în nori - poate că tocmai aceasta l-a făcut să aibă realizările cu care se poate lăuda în prezent. Din 2015, Valery Gergiev va prelua frâiele Orchestrei Filarmonicii din München - un contract pe cinci ani - şi nu mă îndoiesc că îşi va pune amprenta pozitivă asupra acestei orchestre care, cel puţin pentru români, rămâne orchestra lui Sergiu Celibidache.

Valery Gergiev şi Orchestra Simfonică din Londra, al cărei dirijor principal este din 2007, propun pe acest disc o versiune plină de nerv a Simfoniei în trei mişcări de Igor Stravinski, nominalizată la premiile Grammy 2013 la categoria cea mai bună interpretare orchestrală, dar şi la categoria cel mai bun producător.

În săptămâna 18-24 februarie 2013, de la ora 13.20, la Radio România Muzical puteţi asculta alte două albume recent apărute, înscrise în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2013: integrala sonatelor pentru vioară şi pian de Ludwig van Beethoven cu Leonidas Kavakos şi Enrico Pace şi discul Viva Verdi cu dirijorul Riccardo Chailly. Iar luni, 25 februarie 2013, de la ora 20, vă propun o nouă ediţie a emisiunii Music box şi un alt disc ce poate deveni discul de muzică clasică al anului 2013: înregistrări ale violonistei Lisa Batiashvili, o nouă stea a prezentului pe care o vom putea asculta în 2013 şi în cadrul festivalului George Enescu.

(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 18 februarie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)
 
Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus