Dar de fapt de ce este atât de specială Lisa Batiashvili? Eu am ascultat-o deja cântând live în cadrul festivalului Beethoven de la Bonn - ediţia 2012 şi am admirat fragilitatea şi în acelaşi timp, spiritul său plin de nerv, acurateţea deosebită a intonaţiei şi trăirea ardentă.
Lisa Batiashvili şi un CV impresionant
Lisa Batiashvili a fost la 16 ani cea mai tânără artistă participantă la dificilul concurs Sibelius, unde a câştigat premiul al II-lea. A cântat deja alături de marile orchestre ale lumii, în special din Europa, iar discurile ei au primit premii importante: în 2008, premiul Midem şi Choc de l'année pentru concertele de Sibelius şi Lindberg, iar în 2011, premiul Echo pentru primul său disc înregistrat pentru Deutsche Grammophon.
Al doilea disc pentru Deutsche Grammophon
Ceea ce vă propun astăzi este al doilea disc pe care Lisa Batiashvili l-a înregistrat pentru Deutsche Grammophon şi cuprinde Concertul de Brahms şi Trei romanţe pentru vioară şi pian de Clara Schumann.
În actuala stagiune, 2012-2013, Lisa Batiashvili deţine titlul de Capell-Virtuosin a unei renumite orchestre germane: Capela de stat din Dresda, ceea ce înseamnă mai multe concerte susţinute în Europa şi un turneu în America. Discul pe care-l prezentăm astăzi ne-o prezintă pe Lisa Batiashvili alături de Capela de stat din Dresda, dirijată de Christian Thielemann, într-o versiune despre care critica internaţională a vorbit deja laudativ, a Concertului op.77 în re major de Johannes Brahms.
Discul acesta face parte din campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" care va desemna pe baza votului ascultătorilor cel mai bun disc al acestui an. Aşa că intraţi pe pagina campaniei de pe romaniamuzical.ro, ascultaţi, votaţi, comentaţi. În orice caz, nu rataţi şansa de a fi racordaţi la realitatea lumii internaţionale de concert şi descoperiţi cele mai recente înregistrări ale unor artişti pe care atât de rar avem şansa să-i ascultăm în România, de cele mai multe ori, doar în cadrul Festivalului George Enescu.
Lisa Batiashvili şi Alice Sara Ott
Partenera Lisei Batiashvili pentru a doua lucrare gravată pe discul pe care vi-l prezint astăzi în premieră la Radio România Muzical, Trei romanţe pentru vioară şi pian de Clara Schumann, este o pianistă de top, pe care aţi mai avut însă ocazia s-o ascultaţi în România - nu la Festivalul Enescu, ci la Sala Radio, în 24 martie 2012, la aniversarea Radio România Muzical. Este vorba despre pianista germano-japoneză Alice Sara Ott, care a electrizat atunci publicul ce a umplut Sala Radio. O pianistă pe care am avut ocazia s-o admirăm pe curând pe albumul Tablouri de asemenea intrat în cursa pentru titlul de disc al anului 2013.
Iar dacă v-a plăcut violonista Lisa Batiashvili, nu rataţi şansa de a o asculta cântând live în 22 septembrie 2013, la Bucureşti, în cadrul festivalului internaţional George Enescu. Va interpreta Concertul nr.1 de Serghei Prokofiev, alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, dirijată de Mariss Jansons.
Săptămâna viitoare, 4 martie 2013, de la aceeaşi oră 20, un album ce s-a lansat în urmă cu doar o săptămână, în 18 februarie 2013 - arii şi lieduri de Wagner cu celebrul tenor Jonas Kaufmann, album de asemenea inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2013".
(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 25 februarie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)
Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.