Radio România Muzical / martie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Vă prezint un disc lansat în 18 februarie 2013, dar care deja deţine titlul de cel mai bine vândut disc al momentului în Germania, Franţa şi Marea Britanie. Este vorba despre înregistrări ale tenorului german Jonas Kaufmann, cu lucrări de Richard Wagner - arii şi lieduri. Jonas Kaufmann apare alături de Orchestra Operei Germane din Berlin, dirijată de Donald Runnicles.

Nu mă miră succesul de care se bucură acest disc în Germania, Franţa şi Marea Britanie - exprimat prin vânzările record. Pentru că este discul potrivit la momentul potrivit. Întreaga lume se pregăteşte să sărbătorească în aprilie 2013, 200 de ani de la naşterea lui Richard Wagner şi deci interesul de a-i cunoaşte opera este foarte mare. Discul cuprinde cele mai cunoscute arii de tenor din creaţia lui Wagner, alături de cunoscutele lieduri pe versuri de Mathilde Wesendonck, în interpretarea unuia dintre cei mai bine cotaţi cântăreţi ai timpurilor noastre, care prin voce şi chiar prezenţă fizică întruchipează idealul wagnerian. Deci - succes garantat.

Cum se explică succesul acestui disc?

Nu e prea greu de ghicit. Jonas Kaufmann este cu siguranţă unul dintre marii tenori ai timpurilor noastre, cu o carieră prodigioasă şi o voce specială, atât de rară astăzi, de tenor dramatic, ce-i permite să abordeze cu succes şi repertoriul wagnerian. Jonas Kaufmann apare chiar în această stagiune într-o producţie cu Parsifal de Wagner la Opera Metropolitan din New York - chiar în 2 martie 2013, în cinematografele din întreaga lume a putut fi vizionat acest spectacol transmis în direct de la Opera Metropolitan din New York. Şi în plus, la 43 ani, Jonas Kaufmann este o prezenţă deosebită şi din punct de vedere fizic - aspect ce contează foarte mult în economia unui spectacol de operă. Ceea ce nu înseamnă că Jonas Kaufmann ar fi vreun preferat al presei de scandal - el duce o exemplară viaţă de familie.

Lieduri de Richard Wagner

Cred că punctul maxim de interes al discului este reprezentat de ciclul celor 5 lieduri scrise de Wagner pe versurile Mathildei Wesendonck. Pentru că atât de rar avem ocazia să ascultăm aceste lieduri, în general, şi pentru că atât de rar avem ocazia să le ascultăm într-o interpretare de calibrul celei propuse de Jonas Kaufmann şi Orchestra Operei Germane din Berlin, dirijată de Donald Runnicles.


Acesta este...

...un disc de excepţie ce aduce un omagiu compozitorului de la naşterea căruia vom sărbători anul acesta 200 ani.  Richard Wagner - la fel de actual ca şi în secolul al XIX-lea, datorită unei voci de referinţă a secolului XXI.


Şi câteva arii...

Discul include aria lui Siegmund din actul I al operei Walkiria, aria personajului principal din actul II al operei Siegfried de Richard Wagner, aria lui Rienzi din actul V al operei cu acelaşi nume  şi aria lui Tannhauser din actul 3 al operei omonime, aria lui Walther din actul I al operei Maeştrii cântăreţi din Nurnberg şi aria lui Lohengrin din actul 3 al operei omonime de Richard Wagner.

***
În cadrul aceleiaşi campanii Votează discul de muzică clasică al anului 2013, vă propun la Radio România Muzical, în 11 martie 2013, de la ora 20, cel mai nou disc al celei despre care vorbeşte deja că va deveni un superstar: soprana Julia Lezhneva şi albumul Halleluia care se lansează oficial chiar în 11 martie 2013, adică în ziua când îl vom asculta şi noi.

(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 4 martie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)

Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus