martie 2013
Actriţele Silvia şi Olga Török - surori în viaţă şi, uneori, ca acum, fiică şi mamă în acelaşi spectacol - au obţinut două nominalizări la premiile Uniunii Teatrale din România (UNITER), care a publicat în 5 martie 2013 lista creaţiilor nominalizate în 2013. Astfel, Silvia Török a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru debut pentru rolul Iris în spectacolul Fetiţa din bolul peştelui auriu, de Morris Panych, în vreme ce Olga Török a obţinut o nominalizare pentru Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru interpretarea rolului Sylvia -- mama lui Iris -- în acelaşi spectacol.

Silvia Török este actriţă a Teatrului German de Stat Timişoara (TGST) din stagiunea 2011/2012, după ce şi-a desăvârşit formarea la Facultatea de Teatru a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj la clasa profesorului Miklós Bács. La TGST mai poate fi văzută în stagiunea curentă şi în spectacolele CUPLUtoniu, Derdiedans şi Ţinuturile joase.


Olga Török a debutat pe scena TGST în anul 2006, atunci fiind încă studentă la secţia de actorie în limba germană a Universităţii de Vest din Timişoara. În acest interval a evoluat în numeroase spectacole, dintre care menţionăm Opera de trei parale, Käthchen din Heilbronn, Cântăreaţa cheală, Sunetul muzicii, Avem toate aceeaşi poveste, Comedie pe întuneric, Shaking Shakespeare, Cameristele, Mountainbikerii, Urâtul ş.a. În 9 martie 2013 va interpreta în premieră rolul Nina Zarecinaia în spectacolul Pescăruşul, de Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky.

Olga Török a fost distinsă în 2012 cu Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar la Festivalul Interetnic de la Oradea (pentru interpretarea sa în spectacolul CUPLUtoniu), precum şi cu Premiul Pro Cultura al Consiliului Judeţean Timiş.

Spectacolul Fetiţa din bolul peştelui auriu, de Morris Panych, a fost produs de TGST în 2012, în regia lui Radu Afrim şi scenografia lui Dragoş Buhagiar. Montarea va putea fi vizionată şi în următoarele luni (a.c. 2013) pe scena TGST.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus