Radio România Muzical / martie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Vă invit să ascultaţi astăzi un album înregistrat de o soprană al cărei nume ne este tuturor aproape necunoscut: Julia Lezhneva. Are doar 23 ani, dar deja este una dintre priorităţile globale de promovare pentru celebra casă de discuri Decca, ai cărei reprezentanţi văd în ea una dintre viitoarele mari stele ale teatrului liric. Şi nu cred că se înşeală.
 
Primul extras de pe CD-ul Halleluia apărut la casa Decca şi lansat la nivel internaţional în 11 martie 2013, adică data audiţiei sale la Radio România Muzical, a fost motetul In furore iustissime irae RV 626 de Antonio Vivaldi, înregistrat de soprana Julia Lezhneva şi ansamblul Il Giardino Armonico, condus de Giovanni Antonini.
 
O voce de înger...
 
Sunt convinsă că vocea Juliei Lezhneva atrage imediat atenţia. Pentru că timbrul ei este unul foarte rar - cu o întindere şi o lejeritate de soprană de coloratură, şi totuşi un timbru mai întunecat, specific sopranelor spinto-dramatice. Nu e de mirare că o voce de o asemenea calitate i-a încântat pe toţi cei care au ascultat-o până acum: de la public, la critici şi producători de discuri. Rusoaica Julia Lezhneva este la doar 23 ani (este născută în decembrie 1989) una dintre priorităţile globale de promovare ale casei Decca - semn că, da, contează foarte mult şi promovarea, dar nimeni nu va face promovare pentru un artist care nu are datele clare de a deveni o vedetă.
 
Julia Lezhneva a început să cânte la pian la vârsta de 5 ani şi a continuat cu lecţii de canto la celebra şcoală Gnessin din Moscova. A produs prima dată senzaţie în 2010, la gala Classical Brit Awards unde a fost invitată să cânte de Kiri Te Kanawa. Iar de atunci, marile scene au avut-o invitată, în special în repertoriul preclasic, pe care Julia Lezhneva îl abordează cu atâta lejeritate, şi care de fapt este atât de greu de interpretat. Halleluia este primul ei disc apărut la casa Decca, un disc ce include şi un motet de Georg Friedrich Handel - Saeviat Tellus Inter Rigores.
 
Şi câteva ecouri...
 
Presa internaţională a vorbit deja pe larg despre Julia Lezhneva, rusoaica de 23 ani care impresionează cu vocea ei descrisă ca de înger, cu o tehnică impresionantă şi o apariţie delicată - Julia Lezhneva are figura tipică de rusoaică cu faţa rotundă, păr blond şi ochii albaştri. Însă probabil cel mai elocvent a descris-o Kiri Te Kanawa, cea care a şi prezentat-o practic lumii întregi în 2010, la gala Classical Brit Awards: "Din când în când apare un talent extraordinar şi eu cred că Julia Lezhneva chiar asta este. Strălucirea vocii ei şi tehnica sunt impresionante".


Pentru primul ei album apărut la casa Decca, lansat la nivel internaţional în 11 martie 2013 şi difuzat chiar în aceeaşi zi în premieră la Radio România Muzical, Julia Lezhneva a ales şi o lucrare pe care a imprimat-o în premieră mondială: motetul In Caelo Stele Clare Fulgescant de Nicola Porpora.
 
Mozart, prima iubire
 
De fapt, prima lucrare la care s-a gândit când a fost invitată să înregistreze acest disc a fost motetul Exsultate jubilate de Wolfgang Amadeus Mozart - celelalte lucrări au fost alese tocmai pentru a încadra mai bine celebra lucrare mozartiană. Exsultate jubilate este o lucrare pe care Julia Lezhneva a cântat-o de multe ori - Julia Lezhneva, soprana născută să cânte chiar la modul propriu. Când s-a născut în decembrie 1989 pe insula Sahalin, a ţipat atât de tare la naştere încât doctorul era s-o scape din braţe, iar mama ei a exclamat: Se va face cântăreaţă de operă!


Discul este disponibil şi în România, în magazinele şi pe site-urile de specialitate.

***
În cadrul aceleiaşi campanii Votează discul de muzică clasică al anului 2013, vă propun la Radio România Muzical, în 18 martie 2013, de la ora 20, un disc al altei sopranei - Anna Prohaska şi Enchanted forest - album care se va lansa în 15 martie 2013.

(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 11 martie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)

Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus