Radio România Muzical / aprilie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Vă invit să ascultaţi un album lansat de casa Deutsche Grammophon în 2 aprilie 2013: Winds of Joy cu Orchestra Mozart, dirijată de Claudio Abbado. Celebrul dirijor italian va împlini în iunie 80 de ani, motiv pentru celebra casă de discuri de a-l aniversa prin lansarea în 2013 a mai multor titluri. Primul dintre acestea este cel pe care vi-l prezint astăzi: Winds of Joy; în iunie 2013 va urma un alt album, cu lucrări de Robert Schumann. Iar cât de curând va apărea şi o colecţie de 26 discuri ce reunesc toate înregistrările cu simfonii interpretate de Claudio Abbado.
 
De ce Winds of Joy?
 
Cred că titlul este foarte potrivit pentru un disc care reuneşte trei dintre concerte pentru instrumentele de suflat şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Este vorba despre Concertul pentru clarinet şi orchestră, Concertul nr.2 pentru flaut şi orchestră şi Concertul pentru fagot şi orchestră. Toate, interpretate de Orchestra Mozart din Bologna, al cărei dirijor principal şi director artistic Claudio Abbado este din 2004, chiar din momentul înfiinţării ansamblului. Soliştii concertelor aflate pe discul pe care vi-l prezint astăzi sunt: clarinetistul italian Alessandro Carbonare, flautistul olandez Jacques Zoon şi flautistul Guilhaume Santana.
 
Titlul albumului, Winds of Joy, are o dublă semnificaţie în limba engleză - vorbind despre bucuria de a cânta la instrumentele de suflat, dar şi la bucuria spre care te poate transporta, pe aripile cântului, această muzică.

Claudio Abbado la 80 ani

Claudio Abbado, care în iunie va împlini 80 de ani, este o personalitate luminoasă, iar acest disc cred că pune plenar în lumină acest fapt. Cu o carieră prestigioasă - în 1989 i-a succedat lui Herbert von Karajan la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin - o sarcină foarte dificilă, dar încununată de succes. În plus, Claudio Abbado este cunoscut şi ca un redutabil dirijor de operă, cu spectacole legendare la Opera de stat din Viena (unde a fost director muzical între 1986 şi 1991) sau la Scala din Milano. Toate acestea se simt şi în albumul acesta: pentru că orchestra şi instrumentele de suflat vorbesc într-un limbaj foarte simplu, apropiat de cântul uman, ceea ce este de altfel idealul oricărei interpretări.
 
Recomand acest disc celor care caută simplitatea şi în acelaşi timp perfecţiunea muzicii lui Mozart într-o interpretare de referinţă a zilelor noastre. Un album cu parfum de primăvară, care vorbeşte despre unul despre cei mai importanţi dirijori ai timpurilor noastre, care se apropie de vârsta de 80 ani: Claudio Abbado.
 
De altfel, Winds of Joy nu este primul album editat de Orchestra Mozart din Bologna care explorează universul concertant al muzicii mozartiene: în 2011 au apărut două albume cuprinzând concertele pentru corn şi orchestră şi concertul pentru flaut, harpă şi orchestră. Iar un disc apărut în 2012 cuprinde concertele numerele 20 şi 27 pentru pian şi orchestră, înregistrate în compania celebrei pianiste Maria Joao Pires.


Săptămâna viitoare, luni, 22 aprilie, de la ora 20, ascultaţi un album lansat în urmă cu doar câteva zile, în 11 aprilie 2013: lucrări de Ludwig van Beethoven, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Seul dirijate de Myung Whun Chung.

(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 15 aprilie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)

Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus