mai 2013
Concert Lucian Ban
În luna mai 2013, remarcabilul violist american - nominalizat Grammy - Mat Maneri şi excepţionalul pianist de origine română Lucian Ban se vor afla într-un turneu european de trei săptămâni, cu concerte la Berlin, Londra, Köln, Derby, New Castle, Wüppertal, München, Viena, Gratz, cu ocazia lansării albumului ECM Transylvanian Concert. Materialul încununează colaborarea de mai mulţi ani a celor trei, desfăşurată sub numele Deco Heart. În luna iunie 2013, cu aceeaşi ocazie, cei doi muzicieni vor continua marcarea lansării albumului lor la celebra casă de discuri ECM, printr-un turneu american.


În cadrul turneului european cei doi muzicieni vor susţine un concert-eveniment la Teatrul Odeon din Bucureşti, în data de 14 mai 2013, concert pentru care li se va alătura, ca invitat special, celebrul saxofonist britanic Evan Parker - figură centrală în dezvoltarea scenei europene de free jazz şi improvizaţie. Concertul va fi urmat de o sesiune de întrebări din partea publicului şi de semnarea albumelor ECM distribuite şi în România (Andante.ro, Cărtureşti)
 
Concertul din Bucureşti este produs de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) în parteneriat cu British Council România, cu sprijinul Teatrului Odeon. Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 11 aprilie 2013.


Casa de discuri ECM
Albumul a cărui lansare a prilejuit această serie de concerte şi întâlniri cu publicul include un "concert transilvan" înregistrat de Mat Maneri şi Lucian Ban la Tg. Mureş, România, în 2011 şi produs în 2013 de una dintre cele mai cunoscute şi apreciate case de discuri din lume, ECM Records.
Fondată în 1969 de Manfred Eicher, ECM a produs până acum mai mult de 1200 de albume. După stabilirea unei reputaţii în lumea jazz-ului, cu înregistrări ale unor concerte de Keith Jarrett, Paul Bley, Jan Garbarek, Chick Corea, Pat Metheny, John Abercrombie şi alţii, ECM a început să includă şi compoziţie contemporană - inclusiv pe Steve Reich cu albumul Music for 18 Musicians. Artiştii ECM sunt celebri pentru faptul că nu recunosc şi nu respectă graniţele dintre genurile muzicale, dovedind creativitate în a reinventa şi a redefini muzica contemporană în concordanţă cu propriile credo-uri muzicale. Pentru mai multe informaţii despre ECM & istoria sa: www.ecmrecords.com / about


Biografiile artiştilor

LUCIAN BAN www.lucianban.com
Cel mai cunoscut muzician de jazz de origine română în USA, şi unul dintre cei mai afirmaţi muzicieni de jazz de origine română pe scena internaţională, cu apariţii rare pe scena românească, dar îndelung aşteptate şi primite extraordinar de călduros de publicul din Bucureşti şi din toată ţara, pianistul Lucian Ban face în acelaşi timp parte, de un deceniu şi jumătate, dintr-o strălucită generaţie de muzicieni activi pe scena newyorkeză. În ultimii patru ani, împreună cu extraordinarul basist John Hebert, Lucian Ban a condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reimaginării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect pe care l-a iniţiat cu susţinerea Festivalului Enescu şi pe care l-a dus pe marile scene ale lumii: în London Jazz Festival, Royal Elizabeth Hall, unde a fost înregistrat de BBC, Festivalul de Jazz de la Barcelona, Festivalul Jazz d'Ór din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, şi multe altele.
Nominalizat de două ori în 2005 şi 2006 drept "Cel mai bun muzician de Jazz al anului" de către Hans Koller "Best European Jazz Musician", pianistul, compozitorul şi aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, este liderul mai multor grupuri pe scena de jazz din New York, toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuţi în întreaga lume.
 
MAT MANERI www.myspace.com/matmaneri
All About Jazz: "Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara şi viola".
Nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru "Cel mai bun album de muzică alternativă" Mat Maneri este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de azi.
Maneri s-a născut în 1969 şi a început să studieze viola la vârsta de 5 ani. A studiat privat cu fondatorul Juilliard String Quartet, Robert Koff şi cu virtuozul basist Miroslav Vitous. Maneri a primit o bursă ca violonist principal la Walnut Hill High School, dar a părăsit şcoala pentru o carieră profesională în muzică. În 1990, Mat a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet împreună cu Randy Peterson. Mat a început să scoată albume ca lider de grup în 1996 şi a dezvoltat patru ansambluri muzicale. Pianiştii Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schipp şi Borah Bergman l-au solicitat pe Mat Maneri să lucreze cu ei în locuri precum Montreal Jazz Festival, Library of Congress şi în concerte pe scene din toată Europa. Mat Maneri se bucură de asemenea de o puternică relaţie profesională cu basişti precum Ed Schuller, Mark Dresser, William Parker, Michael Formanek, Barre Phillips, John Lockwood.
Fără să poată fi inclus într-o categorie anume, datorită versatilităţii sale muzicale, Mat a mai lucrat cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops şi apare pe CD-ul remix al Illy B Eats. În prezent, Mat predă în sistem privat prin intermediul New School/ NYC, cântă şi înregistrează albume peste tot în lume.
Boston Globe: "O susţinută excelenţă în avangardă a lui Mat (Maneri), o improvizaţie bogată, obsedantă, în contrast cu reticenţa lui"
 
EVAN PARKER www.evanparker.com
Celebrul saxofonist britanic Evan Parker este o figură centrală în dezvoltarea scenei europene de free jazz şi improvizaţie. Considerat astăzi "unul dintre cei mai mari instrumentişti în viaţă (The Times), "unul dintre cei mai buni improvizatori de ansamblu" (Chicago Reader) şi "una dintre cele mai originale voci ale erei moderne" (The Wire), Parker s-a născut în Bristol şi a început să cânte la saxofon la 14 ani, începând ceea ce avea să devină o strălucită carieră pe scena mondială de jazz. De-a lungul acesteia a concertat cu pianistul Cecil Taylor şi percuţionistul lui Coltrane, Rashied Ali, a înregistrat cu Paul Bley, a cântat un solo ca suport pentru Ornette Coleman când Skies of America a avut premiera în Marea Britanie. Deşi stabilit la Londra, a lucrat adesea cu colegi americani printre care Anthony Braxton, Steve Lacy şi George Lewis. Deşi a lucrat intensiv cu grupuri mici sau mari, Parker este probabil cel mai cunoscut pentru solo-urile sale de saxofon soprano, o serie de lucrări care s-au centrat în ultimii ani pe continua explorare a unor tehnici speciale precum respiraţia circulară, multifonia şi altele.
 
Eveniment produs de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) în parteneriat cu British Council România, cu sprijinul Teatrului Odeon.
 
Parteneri media: Hotnews, Radio Guerrilla, BeWhere, Oops Media, 24FUN, Observatorul Cultural, Tataia, Modernism.ro, LiterNet.ro, Gingergroup, PORT.ro, Cooperativa Urbană.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus