Radio România Muzical / aprilie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
În premieră românească, vă prezint cel mai nou disc al pianistului Jan Lisiecki, album apărut în 19 aprilie 2013 la casa Deutsche Grammophon şi inclus în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Discul cuprinde integrala studiilor de Frederic Chopin, în interpretarea unuia dintre cei mai tineri pianişti pe care i-am ascultat vreodată pe un disc: Jan Lisiecki are doar 18 ani. S-a născut la Calgary, în Canada, din părinţi polonezi şi a studiat tot în Canada. Iar din anul 2011 are un contract de exclusivitate cu casa Deutsche Grammophon, aceasta după ce în 2010 un disc înregistrat live în compania unui ansamblu polonez a obţinut un premiu Diapason.


Un foarte tânăr şi matur pianist - Jan Lisiecki

Toţi criticii care l-au ascultat au fost uimiţi de maturitatea acestui atât de tânăr pianist. Într-adevăr, cred că acesta este cel mai frapant aspect pe care-l remarci când asculţi înregistrările lui Jan Lisiecki. Apoi muzicalitatea, talentul şi uşurinţa tehnică. Jan Lisiecki ne demonstrează că cele mai grele lucruri sunt de fapt simple - şi dacă nu aş cunoaşte realitatea din partiturile lui Chopin, aş spune şi eu că a cânta studiile romanticului polonez e simplu.

Discul pe care-l ascultaţi în premieră la Radio România Muzical este al doilea înregistrat de Jan Lisiecki în cadrul contractului său de exclusivitate cu celebra casă Deutsche Grammophon. Primul a apărut în aprilie 2012: concertele 20 şi 21 de Mozart, cu Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, dirijate de Christian Zacharias.


O relaţie neaşteptată cu Martha Argerich

Într-un anume fel, destinul lui Jan Lisiecki, pianistul canadian de origine poloneză în vârstă de doar 18 ani, se leagă de destinul Marthei Argerich, o altă binecunoscută interpretă a muzicii lui Chopin. În martie 2013, Jan Lisiecki a înlocuit-o pe Martha Argerich într-o serie de concerte şi înregistrări realizate alături de Orchestra Mozart din Bologna, dirijată de Claudio Abbado - şi totul s-a întâmplat în doar 24 de ore! Însă nu era prima oară când Jan Lisiecki o înlocuia pe Martha Argerich - în noiembrie 2012, el a cântat în locul ei concertul de Schumann împreună cu Orchestra Academiei Santa Cecilia, dirijată de Antonio Pappano.


Cu siguranţă, Jan Lisiecki va deveni un star al pianisticii secolului XXI, dacă nu este deja. Pentru că are toate datele pentru asta şi se vede că şi norocul îi surâde. În orice caz, nu am mai ascultat demult Studiile de Chopin într-o interpretare atât de vie, care să-mi dea sentimentul plenar că pianistul stăpâneşte pianul cu plenitudine şi forţă, ca şi cum ar fi îmblânzit cel mai nărăvaş armăsar. Da, iată cum un tânăr de doar 18 ani poate stăpâni studiile lui Chopin.


Discuri noi... în viitor

Ne vom reîntâlni la Radio România Muzical luni, 6 mai 2013, de la ora 17.30 pentru a asculta pe parcursul Săptămânii Luminate o serie de discuri noi. Luni - albumul For now I am winter semnat de islandezul Olafur Arnalds, disc acompaniat de un interviu cu protagonistul. Iar în partea a doua a emisiunii, discul Spheres al violonistului englez Daniel Hope.

(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 22 aprilie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)

Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus