Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici muzică  Sageata  Concert The Count Basie Orchestra

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Revizitarea epocii de aur a jazz-ului cu Count Basie Orchestra la Sala Palatului


mai 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Marţi, 14 mai 2013, la Sala Palatului a avut loc concertul legendarei trupe Count Basie Orchestra. 18 instrumentişti au urcat pe scena de la Bucureşti după cinci ani de la ultima vizită pe care ne-au făcut-o.

Deschiderea evenimentului s-a desfăşurat în stil românesc, cvartetul Django Sound acoperind agitaţia spectatorilor ce încă îşi căutau locurile în sală. Muzicienii au apelat la empatia noastră faţă de sunetele tradiţionale româneşti şi au importat cu talent influenţe occidentale pe care le-au inserat în piese folclorice autohtone. Ritmul alert al celor patru români i-au determinat pe cei de la Count Basie Orchestra să-şi adapteze programul muzical şi să ne îndrume pe noi, ascultătorii, către paşii molcomi ai jazz-ului lent. O serie de balade romantice au încălzit instrumentele muzicienilor care se pregăteau de trecerea ritualică în adevărata lume a jazz-ului, acolo unde trompetele atacă zgomotos şi câştigă lupta cu armoniile calme.

Concertul a fost cu atât mai lipsit de liniaritate cu cât dirijorul celor de la Count Basie Orchestra umplea pauzele dintre compoziţii cu mici glume plăcute sau observaţii ce lăsau publicul să respire după fiecare călătorie muzicală. Oricât de exagerată ar fi părut la început declaraţia sa cu privire la cât de mult îi place sonoritatea limbii române, insistenţa de a mulţumi în limba noastră şi de a repeta puţinele cuvinte învăţate te determinau să îl crezi pe cuvânt.

Apariţia finală a serii, cântăreaţa americană Brianna Thomas, a personalizat cu vocea sa puternică piesele de jazz clasic, luând cu asalt sunetele pe alocuri agresive ale trompetelor şi seducând instrumentele ce s-au lăsat duse în ritmul dictat de cuvintele rostite.

Concertul trupei, care are peste opt decenii de când răspândeşte sunetele unui curent muzical din ce în ce mai puţin cunoscut în lumea contemporană, a pregătit poate, marţi, 14 mai 2013, publicul viitoarei sale reîntoarceri la Bucureşti. Sala, deşi doar parţial plină, a reunit vechii nostalgici cu amatorii şi curioşii care au ocazia să formeze o nouă generaţie a iubitorilor de jazz, o generaţie de al cărei potenţial vom fi conştienţi la următorul concert de acest gen la noi în ţară. Toate articolele despre Concert The Count Basie Orchestra


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Venera Dimulescu


Alte articole

 Hoinăreală swing, alături de The Count Basie Orchestra, Mădălina Dumitrache
 Vioara din 1750 ce a acompaniat-o pe Maria Tănase în deschiderea concertului The Count Basie Orchestra, Comunicat de presă
 Noua solistă Count Basie Orchestra preia ştafeta de la Billie Holiday, Sarah Vaughan şi Ella Fitzgerald, Comunicat de presă
 The Count Basie Orchestra la Sala Palatului, 14 mai 2013, Comunicat de presă


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer