Radio România Muzical / mai 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Olafur Arnalds: For now I am winter

Vă prezint un album care vorbeşte despre muzica clasică contemporană. Nu, nu este cazul să închideţi radioul, ci lăsaţi să intre în casele dvs. o altfel de muzică clasică contemporană, creată de un islandez care deţine cheia pentru a fi compozitor de succes, cu numeroase concerte şi albume vândute. Cel despre care vorbesc se numeşte Olafur Arnalds iar albumul se intitulează For now I am winter.

Nu cred că există vreun argument ideatic care ar fi mai puternic decât muzica însăşi în cazul acestor două albume. Aşa că pentru început, vă las pentru 45 minute în compania muzicii misterioase şi fascinante a compozitorului islandez de 26 ani Olafur Arnalds. Ascultaţi albumul For now I am winter apărut în 25 februarie 2013 la casa Mercury, o divizie Decca, şi apoi, pregătiţi-vă să aflaţi mai multe chiar de la Olafur Arnalds.

Olafur Arnalds este în prezent una dintre priorităţile globale de promovare a concernului Universal Music, unul dintre cei doi mari jucători de pe piaţa discografică.

La mijlocul lunii aprilie 2013, am avut prilejul să realizez un interviu cu Olafur Arnalds, din care veţi afla mai mult despre albumul For now I am winter şi despre creatorul lui.


Interviu cu Olafur Arnalds

Cristina Comandaşu: Cum aţi descrie muzica albumului For now I am winter?
Olafur Arnalds: Este un amestec de muzică clasică, medii electronice şi muzică indie. Am folosit instrumente clasice, ca instrumentele de coarde şi pianul, dar şi instrumente electronice, sintetizatoare, ca şi voci umane.

C.C.: Într-o cronică pe care am realizat-o pentru albumul dvs., am scris că muzica dvs. este potrivită pentru a acompania lectura romanelor poliţiste nordice. Vi se pare bună asocierea?
O.A.: Da, cred că. Avem aceleaşi elemente nordice, adică frigul şi sentimentul de frică uneori, dezolarea.

C.C.: Cum v-aţi descrie publicul?
O.A.: Când cânt concerte şi mă uit în sală, cred că văd un amestec între oamenii care vin de obicei la concerte de muzică clasică, tineri şi bătrâni. Însă văd şi destul de mulţi oameni care au un background indie. Muzica mea pare că atrage tot felul de oameni, de tot felul de vârste. Văd câteodată oameni care vin cu părinţii şi chiar bunicii lor la concertele mele. Se pare că este acea muzică în stare să dărâme bariere.

C.C.: Cum se naşte un nou album Olafur Arnalds?
O.A.: Cred că pentru mine, a realiza un album este diferit de ceea ce fac în mod normal muzicienii din muzica clasică. Lucrez mult în studio, scriu în studio, mă gândesc mult la sunet şi la producţie, nu numai la aranjamente şi compoziţia în sine. Nu doar compun, ci creez şi sunetul, soundul, caracterul muzicii, ceea ce e foarte important pentru mine. De obicei compun la pian. Imediat ce am o idee nouă mă duc la calculator şi adaug coardele şi mediile electronice peste partitura pianului. Este un mod foarte digital de a compune.

C.C.: Care este sursa inspiraţiei dvs.?
O.A.: Din orice, chiar. Ascult multă muzică diferită: muzică clasică, dar şi pop, electronică. Când amesteci toate acestea împreună, obţii muzica mea.

C.C.: Aveţi studii muzicale?
O.A.: Da, am studiat când eram mai mic şi am mers la universitate pentru a studia compoziţia clasică, dar am renunţat după primul an.


Olafur Arnalds: Broadchurch

Olafur Arnalds, un compozitor islandez de 26 ani, în momentul de faţă culege succese după succese. După albumul For now I am winter, iată încă unul dintre aceste succese: Olafur Arnalds semnează coloană sonoră a serialului de televiziune Broadchurch, difuzat în Marea Britanie începând din martie 2013 şi care se bucură de o audienţă record de 8-9 milioane de spectatori pe episod. Iar muzica lui Olafur Arnalds se potriveşte de minune cu subiectul întunecat centrat în jurul unei crime. Ascultaţi câteva selecţiuni din coloana sonoră a serialului Broadchurch şi bucuraţi-vă de muzica lui Olafur Arnalds.

Cred că Olafur Arnalds compune muzica totală a zilelor noastre: potrivită şi pentru cei cu gusturi clasice, dar adaptată şi unui public mai larg. În orice caz cred că muzica lui Olafur Arnalds deschide uşa muzicii clasice pentru cei care nu s-au gândit să o deschidă vreodată. Albumul For now I am winter, pe care l-aţi ascultat în deschiderea emisiunii, este disponibil şi în România, în magazinele şi pe site-urile de specialitate.

Daniel Hope: Spheres

Pentru că timpul ne permite, vă propun să ascultăm câteva extrase de pe un alt album din familia celui din care face parte şi For now I am winter. Vorbim tot despre una dintre priorităţile globale de promovare ale concernului Universal Music, însă despre un CD apărut în 15 februarie 2013 la casa Deutsche Grammophon. Protagonist este violonistul britanic Daniel Hope, iar albumul se intitulează Spheres - Sfere şi cuprinde lucrări ale unor binecunoscuţi compozitori contemporani, printre ei, Ludovico Einaudi şi Philipp Glass, din creaţia cărora ascultaţi piesele I Giorni, Passaggio, respectiv Echorus. Alături de Daniel Hope, Orchestra Germană de Cameră din Berlin.



Pentru a asculta, a comenta şi a vota intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

(fragmente din emisiunea Discuri în premieră, difuzată în 6 mai 2013, la Radio România Muzical)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus