august 2013
Festivalul filmului horror şi fantastic Lună plină, 2013
Cea de-a 2-a ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

În afara competiţiei de lungmetraj şi a celei de scurtmetraje anunţate deja, Festivalul Lună Plină inaugurează secţiunea paralelă Tenebre, un best of 2012-2013 în materie de producţii lansate în cadrul celor mai importante festivaluri fantastice ale lumii şi difuzate în exclusivitate în România. Pe lângă deja amintitele El cuerpo (nominalizat la Goya 2013), We Are What We Are şi V/H/S/ 2 (lansate la Sundance 2013), secţiunea vă propune alte cinci titluri de referinţă ale genului:

Vanishing Waves / Aurora - zeci de festivaluri şi tone de lauri pentru această poveste de iubire imposibil/cerebrală, premiată cu "Melies d'Or" pentru Cel mai bun film fantastic al anului 2012; proiecţia extraordinară de la Biertan va avea loc în prezenţa regizoarei Kristina Buozyte.

Stitches - un clovn se întoarce la viaţă şi se pune pe căsăpit adolescenţi; filmul irlandezului Conor McMahon (premiul pentru "cea mai spectaculoasă moarte" la Frightfest 2012) reuşeşte să te facă să râzi cu lacrimi şi să te oripilezi extrem, de cele mai multe ori în spaţiul aceluiaşi cadru.

 
The Bay / Teroare în golf - genul found footage suferă o mutaţie binevenită şi se transformă într-un soi de docu-horror ecologic; regizorul Barry Levinson (Oscar pentru Rain Man) demonstrează, sângeros dar cu sânge rece, că talentul nu ţine cont de gen. Premiul publicului la Toronto - Midnight Madness

The Lords of Salem - gotic, şaptezecist, sângeros şi reverent, un horror retro-stilizat pe care Rob Zombie şi-a dorit toată viaţa să-l vadă şi să-l facă; un rol principal pentru soţia Sheri Moon Zombie şi roluri episodice pentru veteranele Patricia Quinn, Dee Wallace şi Meg Foster, plus un soundtrack mortal, la propriu.

Grabbers / Lighioane - localnicii dintr-un sat irlandez de coastă se baricadează cu căţel, cu purcel (plus poliţiştii de serviciu) în crâşmă şi se îmbată conştiincios aşteptând niscai dihănii cu tentacule; regizorul Jon Wright a hotărât că frisoanele şi hohotele stau la aceeaşi masă. Premiul publicului la Neuchatel şi Strasbourg 2012.


Prima ediţie a Festivalului Lună Plină a avut loc în perioada 16 - 19 august 2012 şi a strâns peste 3000 de spectatori. Şi în 2013, Lună Plină rămâne un festival complet independent şi auto-finanţat. Pentru ca tot ceea ce şi-a propus să devină realitate şi pentru a reuşi o ediţie la standard european, festivalul a decis să iniţieze o campanie de tip crowdfunding 100% românească pentru strângerea unei sume de 20.000 de lei. Suma reprezintă doar o fracţiune din buget, dar este vitală pentru ca festivalul să fie cu adevărat experienţa ultimă în materie de fantastic.
 
Restul selecţiei şi celelalte evenimente speciale vor fi anunţate în săptămânile ce urmează. Toate detaliile despre transport şi cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro.
Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/1805666/Full-Moon-Festival.

Descarcă programul Lună Plină, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus