august 2013
Festivalul filmului horror şi fantastic Lună plină, 2013
Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

Invitata specială a festivalului este scenarista şi regizoarea Kristina Buožytė, absolventă a departamentului Regie a Academiei Lituaniene de Muzică şi Teatru. Debutul ei, The Collectress (2008), a câştigat numeroase premii naţionale şi a participat la un număr impresionant de festivaluri. Cel de-al doilea film al regizoarei, Aurora / Vanishing Waves (care va fi prezentat în exclusivitate în România la Biertan), este câştigătorul premiului Melies d'Or 2012, acordat anual de Federaţia Europeană a Festivalurilor de Film Fantastic (EFFFF) celui mai bun lungmetraj de gen realizat în Europa. Totodată, Kristina va fi şi membră a juriului secţiunii de lungmetraj, care va acorda trofeul Lună Plină 2013.


Ceilalţi doi juraţi ai ediţiei a doua sunt Christian Hallman, regizor şi producător suedez, coordonator al EFFFF şi selecţioner al Festivalului Internaţional de Film Fantastic de la Lund şi Tomaž Horvat, director artistic şi fondator al Festivalului de Film Grossmann, unicul eveniment cinematografic din zona fostei Iugoslavii specializat în cinema-ul de gen.

În 2013, festivalul a decis să se extindă şi în spaţiul literar. Membrii echipei sunt primii donatori de cărţi pentru ceea ce va deveni, foarte curând, Biblioteca Fantastică de la Biertan. Cei care doresc să contribuie la acest proiect sunt invitaţi la festival cu câte un volum de proză de gen (SF, horror, policier, fantastic), pentru care vor primi un cocktail special Lună Plină.

În afara competiţiilor de lung şi scurtmetraj şi a secţiunilor paralele Tenebre, Full Moon Classic, Grindhouse şi American Masters deja anunţate, festivalul Lună Plină a pregătit o serie de evenimente speciale şi surprize...

Einuiea Live - "The Kuruc Atonement": Grupul bucureştean de world-music Einuiea (Silviu Fologea - chitară, Elena Şulea - vioară, voce, Călin Torsan - fluiere & Juan Carlos Negretti - percuţie) a luat naştere acum 10 ani. În amintirea invaziei curuţilor care, în 1704, au devastat cetatea Biertanului în căutare de comori, concertul extraordinar al cvartetului Einuiea are loc sâmbătă, 17 august 2013, de la ora 17:00, la biserica fortificată.

Educatiff Fantastic: Proiectul EducaTIFF le oferă copiilor din Biertan o ocazie unică de a viziona filme de cinema şi de a participa la ateliere de realizare ale propriilor filmuleţe. Filmul fantastic are darul de a trezi copiilor dorinţa de cunoaştere şi de a le hrăni spiritul şi imaginaţia. Proiectul EducaTIFF se desfăşoară între 15 şi 17 august 2013 la şcoala din Biertan.

By Vasile Şuşca - Folk Masks Exhibition: Măştile lui Vasile Şuşca sunt hilare, triste sau groteşti, după cum decide meşterul. Departe de a fi nişte simple accesorii, măştile populare realizate de Vasile Şuşca reprezintă o lume fantastică străveche, de sorginte maramureşeană, dominată de spirite şi tradiţii. Expoziţia va fi deschisă zilnic la Galerie (un nou spaţiu Lună Plină, renovat de echipa festivalului).


Crispus: The Art Of Fire: Trupa Crispus s-a format in 2003, la Sibiu. Cu o experienţă de peste 10 ani în spectacole de stradă, trupa a impresionat încă de la primele apariţii - astăzi, cea mai titrată trupă autohtonă de show cu foc are în portofoliu sute de spectacole care au adunat mii de de oameni în ţară şi străinătate. Crispus: The Art of Fire are loc vineri, 16 august 2013, la ora 21:00, în Piaţa Centrală.

After Midnight: De la ora 00:00, terasa La Ţăruş e gazda petrecerilor Lună Plină. Joi vin Campsauvage, un duo de artişti din Sibiu, lansat în 2010, compus din franţuzoaica Coralie de Gonzaga (membră a Cricket Club DJ, DJ rezident Shamrock, Sapa, Futuregarden sau Lutz club) şi românul aBigQuestionMark. Vineri este rândul enigmaticilor Sinister Exaggerators' Haunted Machines, apăruţi de niciunde în anul 2006, şi dornici să livreze un set bine tensionat de ritmuri pentru mai mult decît necesarele dansuri hauntologice. În fine, sâmbătă, seria party-uri cu DJ e încheiată de Candie Hank, specialist în muzici electronice de la raw acid drum 'n' bass la soundtrack-uri, cartoon rap, sound art şi futuristic 8bit cumbia swing care, pe lângă muzică de film, jocuri video, teatru, piese audio şi instalaţii de sunet, a fost implicat în peste 80 de release-uri şi nenumărate remixuri.

Prima ediţie a Festivalului Lună Plină a avut loc în perioada 16 - 19 august 2012 şi a strâns peste 3000 de spectatori. Şi în 2013, Lună Plină rămâne un festival complet independent şi auto-finanţat. Pentru ca tot ceea ce şi-a propus să devină realitate şi pentru a reuşi o ediţie la standard european, festivalul a decis să iniţieze o campanie de tip crowdfunding 100% românească pentru strângerea unei sume de 20.000 de lei. Suma reprezintă doar o fracţiune din buget, dar este vitală pentru ca Lună Plină să fie cu adevărat experienţa ultimă în materie de festival fantastic.

Toate detaliile despre transport şi cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro. Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/1805666/Full-Moon-Festival.

Descarcă programul Lună Plină, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus