septembrie 2013
La limita de jos a cerului
Regizorul Igor Cobileanski îşi aduce pe marile ecrane din România, din 27 septembrie 2013, debutul său în lungmetraj de cinema: La limita de jos a cerului. Filmul îi va purta pe spectatori într-o lume vizitată rareori în cinematografia contemporană, într-o ţară împărţită între dorinţa de se deschide către Occident şi rămăşiţele sale din epoca sovietică.

Înainte de a ajunge în selecţia Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, în competiţia East of the West, filmul a petrecut o perioadă lungă în pregătiri şi apoi în post-producţie. Cele mai mari emoţii i le-a dat lui Igor Cobileanski chiar scenariul.

"Scenariul original al filmului a fost scris de Corneliu Porumboiu şi acesta a fost, probabil, unul dintre cele mai «problematice» aspecte pentru mine, la nivelul emoţional, pentru că îmi închipuiam că spectatorii se vor gândi la filmele lui când îl vor vedea pe al meu şi-l vor compara cu ele", spune Igor Cobileanski, autorul celebrelor scurtmetraje Când se stinge lumina, Saşa, Grişa şi Ion şi Plictis (şi inspiraţie).


Povestea scrisă de Corneliu Porumboiu era plasată iniţial într-un orăşel din zona Moldovei şi a fost transferată ulterior şi adaptată de Igor Cobileanski pentru Republica Moldova.

Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său (Sergiu Voloc) îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte (Ela Ionescu) urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă...

"Am avut noroc de un scenariu scris cu foarte mult talent, de un producător foarte dedicat, de o echipă tehnică profesionistă şi de un director de imagine experimentat - Oleg Mutu. Toate acestea împreună mi-au dat curajul să trec peste lipsa de încredere pe care o implică un debut", adaugă regizorul.


Turnarea a avut loc în Republica Moldova, timp de 35 de zile, iar post-producţia a fost realizată la Bucureşti. Unul dintre obiectele esenţiale din film, deltaplanul, este protagonistul unei scene memorabile, pentru care un specialist a lucrat timp de patru luni: deltaplanul a fost controlat de la sol, una dintre puţinele reuşite de acest fel în lumea piloţilor. "Şi nouă ne-a fost puţin frică la filmare, pentru că nu ştiam cum se va comporta în aer. Dar a mers, mai bine zis, a zburat... 10 secunde. Suficient pentru o singură dublă posibilă, în ultima zi de filmare", explică Igor Cobileanski.

În distribuţie apar Igor Babiac, student la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Sergiu Voloc - actorul distribuit de Igor Cobileanski în toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actriţă de teatru din Bucureşti, îndrăgitul actor Igor Caras-Romanov şi Angela Ciobanu. Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen şi Cristina Ionescu. Producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producător executiv şi story editor, Mihaela Popescu.  

La limita de jos a cerului a primit o finanţare de 1.282.395 de lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidenţei la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.

Facebook: https://www.facebook.com/limitacerului

Regia: Igor Cobileanski Cu: Igor Babiac, Igor Caras-Romanov, Angela Ciobanu, Ela Ionescu, Sergiu Voloc

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus