septembrie 2013
Cea de-a opta ediţie a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop (AW), al cărui producător este Dan Nuţu, s-a încheiat ieri, la capătul a 30 de zile de cursuri teoretice şi filmări pe zi, noapte, arşiţă sau ploaie pe dealurile Bucovinei. Filmul Brick in the Wall a primit Premiul pentru cel mai bun documentar - o poveste despre încercarea unei femei de a trăi o viaţă normală, în umbra visului neterminat al soţului său: o casă a cărei construcţie a început acum 30 de ani şi nu se ştie când sau dacă va fi terminată vreodată.



Premiul din 2013, în valoare de 600 de euro, a fost acordat datorită suţinerii Farmexim. În anii precedenţi, premiul de la finalul workshopului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).
 
Cu puţin înaintea premierei, cei 12 participanţi de anul acesta, veniţi la Casa Călin din câteva ţări ale Europei de Est, migăleau ultimele corecţii de culoare, emoţionati de ideea că vor debuta în faţa unor reprezentanţi ai industriei filmului european, organizatori de festivaluri, regizori şi critici de film.
 
Din juriu au făcut parte Véronique Rabuteau (Coordonatoarea Programelor de Film Documentar Unité Découverte et Connaissance al televiziunii ARTE France), alături de Emmanuel Chicon (selecţioner al festivalului Visions du Réel, din Nyon), jurnalistul Nick Roddick (Split Screen, din Marea Britanie) şi de regizorul Cristi Puiu. Sorin Botoşeneanu, Decanul facultăţii de Film din cadrul UNATC Bucureşti s-a alăturat de asemenea invitaţilor Aristoteles Workshop sosiţi pentru seara închiderii.

Marea provocare pentru studenţi a fost aceea de a realiza un film într-un loc de care erau complet străini. Dar tocmai această provocare s-a transformat într-un mare beneficiu, pentru că au descoperit un mod cu totul nou de a gândi şi construi un film, conştienţi că fiecare pas pe care îl fac şi fiecare cadru pe care îl trag îi poate costa scump la sfârşit, atunci când vor fi jurizaţi exact de oamenii cu care speră să lucreze pe viitor.


Despre filmele AW 2013
 
Brick in the Wall urmăreşte "povestea unei case a cărei construcţie a început acum 30 de ani şi nu se ştie când sau dacă va fi terminată vreodată", spune Grzeg Brzozowski, regizor. Filmul redă o bucată din viaţa unui cuplu de oameni în vârstă şi a fiului lor; ei caută să încheie construcţia interminabilă a unei case. Încercarea unei femei de a trăi o viaţă normală, în umbra unui vis neterminat, străduinţă dublată de neputinţa soţului ei de a termina clădirea, din teama că viaţa lui ar ajunge de asemenea la final odată cu împlinirea acestei lucrări / dorinţe.
 
Brick in the Wall a fost realizat de Grzegorz Brzozowski (regizor, Polonia), alături de Ioana Turcan (imagine) şi Iulia Matei (montaj). Faptul că într-un timp atât de scurt ei s-au apropiat aşa de mult de această familie, încât cei trei oameni şi-au deschis sufletul în faţa camerei, este uimitor.




Documentarul Nicu a fost de asemenea apreciat de juriul Aristoteles Workshop 2013. "Alergăm cu camera şi cu boom-ul după un om obişnuit din Vama, şi toată lumea (inclusiv personajul nostru), se miră că îi dăm lui şi nu altcuiva din sat atâta importanţă", spune regizorul Cristi Iftime. "De fapt, prin el, sper să le dau importanţă tuturor."
 
Deşi este unul dintre cei mai importanţi membri ai clubului de fotbal F.C. Bradul Vama, domnul Nicu nu se poate implica total în pregătirea stadionului pentru meciul de duminică, pentru că a pierdut cheile de la căminul cultural.
 
Regia îi aparţine lui Cristi Iftime (România), montajul, Alexandrei Roată, iar imaginea a fost realizată de Andrei Toth.


Un film inedit este şi Mohamed Tomescu, realizat de Olesya Bortnyak (regizor, Ucraina), Norbert Fodor (imaginea) şi Răzvan Ilinca (montajul).
 
"De mai bine de doi ani, conflicul din Siria continuă să crească în intensitate", povesteşte Olesya. "Dorinţa lui Mohamed, un băiat sirian care trăieşte în satul Vama, de a-şi schimba numele va face ca relaţia, deja rece, pe care o are cu tatăl său, de origine siriană, să devină şi mai fragilă."

Documentarul realizat în vama este povestea lui Mohamed Tomescu, un tânăr pasionat de muzică şi care încearcă să-şi răspundă la întrebări despre propria identitate. Tatăl lui este sirian, mama, româncă. Divorţaţi. Mohamed vrea să îşi schimbe numele şi să uite de Siria, dar nu ştie cum să-i spună asta tatălui său.


Cel de-al patrulea film realizat în numai patru săptămâni la Aristoteles Workshop, Vama, Texas, decupează o zi din viaţa unui cuplu de pensionari americani, retras din tumultul unui oraş texan în bucolicul sat bucovinean, Vama.
 
"Imediat după ce i-am cunoscut, cei doi texani ne-au cucerit prin exuberanţă şi prin modul în care viaţa lor de cuplu se desfăşoară într-un loc în care timpul are parcă alt ritm", spune regizoarea Anca Păunescu.
 
Alături de Anca Păunescu (regizor, România), din echipa filmului Vama, Texas au făcut parte Cristina Haneş (imaginea) şi Andrej Farba (montajul).


---
 
Regizoarea / tutorul Tania Rakhmanova, invitată la Aristoteles Workshop pentru al doilea an, consideră că premiera în sine este un prilej de destindere, în comparaţie cu provocările pe care studenţii le-au depăşit pe parcursul ultimelor 30 de zile: "În orice alt context, dacă ai cere unui realizator de film să facă un documentar în cinci săptămâni, pornind de la zero, ar râde de tine. Cred că în cazul Aristoteles Workshop contează mult şi atmosfera: participanţii mănâncă, dorm şi lucrează sub acelaşi acoperiş, departe de casă, iar asta îi face să fie foarte motivaţi şi să se concentreze doar pe filmul lor şi pe modul în care îl pot face mai bun, fără să fie distraşi de lumea de afară. Tinerii aceştia sunt la capătul unui adevărat «cantonament» de film."
 


Atât tutorii, experţii, cât şi invitaţii Aristoteles Workshop sunt de părere că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenţii nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.

Despre Aristoteles Workshop (AW)
 
Aristoteles Workshop (ediţia a opta) este un atelier internaţional de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar. Aristoteles Workshop 2013 tocmai s-a încheiat. Atelierul a avut loc în perioada 22 august - 22 septembrie, în satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava).
 
La AW 2013 studenţii au fost ghidaţi de doi experţi Jeroen Berkvens şi Tania Rakhmanova) şi doi tutori (Rafi Pitts şi John Appel).


În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.  Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film şi 3) să fie promovaţi ca cineaşti.


Pe parcursul celor şapte ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie:
celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
Jacques Deschamps (regizor)
Tania Rakhmanova (regizor, producător)
Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
documentariştii olandezi John Appel şi Jeroun Berkvens,
Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)
 
Referinţe online:
Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop - official site
 
anca romanescu | pr | 0732 144 579 | 0745 10 20 24 | [email protected] | aworkshop.org

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus