martie 2014
Aristoteles Workshop, 2013
Brick in the Wall şi Mohamed Tomescu, două dintre filmele produse de Aristoteles Workshop, în 2013, se numără printre cele cinci nominalizări din acest an la Premiile Gopo, la secţiunea "Cel mai bun film de scurtmetraj documentar".

Cele două filme spun, fiecare în aproximativ 25 de minute, povestea unei case a cărei construcţii a început acum 30 de ani şi nu se ştie când sau dacă va fi terminată vreodată (Brick in the Wall) şi, respectiv, a unui băiat sirian care trăieşte într-un sat din Bucovina, departe de problemele din Siria, dar, emoţional, şi de tatăl său (Mohamed Tomescu).

Premiile Gopo reprezintă un eveniment anual de prestigiu, prin care sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precendent. Ajunsă la cea de-a opta ediţie, Gala Premiilor Gopo va avea loc pe 24 martie 2014, la Bucureşti.

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier internaţional de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanţi cu experienţă prealabilă în film - un regizor, un operator şi un editor - ei au la dispoziţie o lună pentru a învăţa şi a realiza propriul documentar.

Atât tutorii, experţii, cât şi invitaţii de prestigiu din industria filmului pe care Aristoteles Workshop i-a avut până acum sunt de părere că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenţii nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.

În septembrie 2014, va avea loc cea de-a noua ediţie a Aristoteles Workshop, în acelaşi loc în care se desfăşoară de patru ani consecutiv: satul Vama, din Bucovina (judeţul Suceava).


-------------------------------------------

Brick in the Wall - Cel mai bun documentar AW, ediţia 2013

Brick in the Wall (23 min.) a primit şi premiul pentru cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop, ediţia 2013. Filmul a fost realizat de o echipă mixtă: regizor - Grzegorz Brzozowski (Polonia), imaginea - Ioana Turcan (România), montajul - Iulia Matei (România).

Scurtmetrajul redă o bucată din viaţa unui cuplu de oameni în vârstă şi a fiului lor. Ei caută să finalizeze construcţia unei case mai mari decât putinţele lor. Tinerii documentarişti au surprins încercarea acestei familii de a trăi o viaţă normală, în umbra acestui vis care pare de neîmplinit. Zădărnicia muncii lor porneşte de la o superstiţie, de la o teamă că viaţa s-ar stinge odată cu încheierea acestei lucrări.

Faptul că într-un timp foarte scurt echipa a reuşit să se apropie într-atât de mult de această familie, încât cei trei oameni şi-au deschis sufletul în faţa camerei, este uimitor.

Trailerul filmului, aici.

Premiul din 2013, în valoare de 600 de euro, a fost acordat datorită suţinerii Farmexim. În anii precedenţi, premiul de la finalul workshop-ului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).


Mohamed Tomescu, sirianul din Vama

Mohamed Tomescu (24 min.), cel de-al doilea film nominalizat la Premiile Gopo 2014, a fost realizat de o echipă formată din: regizorul Olesya Bortnyak (Ucraina), imaginea - Norbert Fodor (România), montajul - Răzvan Ilinca (România).

Filmul este povestea inedită a lui Mohamed Tomescu, un tânăr pasionat de muzică şi care încearcă să-şi răspundă la întrebări despre propria identitate. Tatăl lui este sirian, mama, româncă. Divorţaţi. Mohamed este văzut de comunitatea în care trăieşte ca fiind băiatul sirian care locuieşte în satul Vama. El vrea să îşi schimbe numele şi să uite de Siria, dar nu ştie cum să-i spună asta tatălui său. Dorinţa lui va face ca relaţia, deja rece, pe care o are cu tatăl său să devină şi mai fragilă. Documentarul a fost realizat în contextul în care, de mai bine de doi ani, conflictul din Siria continua să crească în intensitate.

Coloana sonoră a filmului Mohamed Tomescu este semnată de însuşi personajul Mohamed Tomescu.

Trailerul filmului, aiciDe asemenea, Vlad Voinescu, unul dintre foştii studenţi ai Aristoteles Workshop (a făcut parte din echipa care realizase documentarul Ciobanul zburător, în 2008), este nominalizat acum la Premiile Gopo, la categoria Cel mai bun sunet, pentru lungmetrajul Câinele japonez.

-------------------------------------------

Alte filme realizate în cadrul ediţiilor precedente ale Aristoteles Workshop şi nominalizate sau câştigătoare de-a lungul timpului la Premiile Gopo sunt:

Nu te supăra, dar..., regizat de Adina Pintilie, realizat la AW 2006. Filmul a participat la Festivalul de la Locarno, în competiţia Filmmakers of the Present. De asemenea, a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru "Cel mai bun film documentar din 2007". Mediumetrajul ei a făcut înconjurul lumii şi a adus acasă premii precum: The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.

Quest / Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, realizat la AW 2009. Filmul a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010 şi a primit Marele premiu al secţiunii, "Premiul pentru cel mai curajos proiect" (SFR Prize for The Most Audacious Film). Quest / Căutare a fost nominalizat la TIFF 2010 "scurtmetraje" şi la Premiile Gopo 2011, la categoria "Cel mai bun film documentar". De asemenea, Quest / Căutare a primit Premiul Juriului la Festivalul internaţional de scurtmetraj de la Huesca, Spania, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de gen din lume.

Gutuiul japonez / Japanese Quincetree, regizat de Mara Trifu, produs de Aristoteles Workshop în 2011. A fost selectat la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), secţiunea "Reflecting Images: Panorama". De asemenea, a câştigat trofeul Festivalului Internaţional Timishort, 2012. şi în acelaşi an, filmul a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj.

Despre Aristoteles Workshop (AW)

Aristoteles Workshop este un atelier internaţional de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar. Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu.

Ediţia din 2013 a avut loc în perioada 22 august - 22 septembrie 2013, în satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava), iar studenţii au fost ghidaţi în realizarea filmelor lor de doi experţi (Jeroen Berkvens şi Tania Rakhmanova) şi doi tutori (Rafi Pitts şi John Appel).

În ultimii opt ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film şi 3) să fie promovaţi ca cineaşti.

Pe parcusul celor pt ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie:
- celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
- Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),
- John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune)
- Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy)
- Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
- Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
- Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
- Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
- Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
- Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
- Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
- Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)

-------------------------------------------------

Referinţe online:
Aristoteles Workshop pe Facebook / Aristoteles Workshop - official site

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus