octombrie 2013
Saveurs du Palais, Les / Haute Cuisine
Haute Cuisine (Les saveurs du Palais, în original) este un film biografic care spune povestea bucătăresei personale a preşedintelui francez François Mitterrand, de la Palatul Élysée, între anii 1988 şi 1990. Premiera în România va avea loc vineri, 11 octombrie 2013.

Regia este semnată Christian Vincent (La séparation, Quatre étoiles), autorul lui La discrète (1990), cu care a câştigat Premiul César în 1991 pentru debut, Best First Work şi pentru Cel mai bun scenariu, precum şi Premiul FIPRESCI, la Veneţia.

Rolul bucătăresei este jucat de actriţa Catherine Frot (The Page Turner, The Dinner Game, Family Resemblances, Chaos), iar preşedintele Franţei din acea perioadă (este vorba de François Mitterrand) este interpretat magistral de Jean d'Ormesson, un cunoscut scriitor şi eseist francez, membru al Academiei Franceze (din 1973) şi chiar membru de onoare al Academiei Române (din 1995).

Haute Cuisine / Les saveurs du Palais este distribuit în România de Independenţa Film şi va avea premiera la cinema Elvire Popesco. În prima săptămână pe ecrane, filmul va rula în cinematografele Elvire Popesco, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI) şi cinema Union, în Bucureşti, urmînd ca în perioada următoare să intre în cinematografele din toată ţara.


Les saveurs du Palais / Haute Cuisine - Sinopsis

Hortense Laborie (interpretată de Catherine Frot), un renumit chef bucătar din regiunea Périgord, este chemată de urgenţă la Paris pentru a-şi pune serviciile în slujba unui "important demnitar".
Ajunsă în capitala Franţei, Hortense află abia în maşină că drumul lor duce la Palatul Élysée, acolo unde ea urmează să fie şeful bucătăriei private a preşedintelui Franţei însuşi (jucat de scriitorul Jean d'Ormesson).
Hortense reuşeşte să câştige admiraţia preşedintelui încă din prima zi de lucru, însă intrigile de palat şi mai ales restul personalului din bucătăria oficială îi fac viaţa amară.


Les saveurs du Palais / Haute Cuisine. Amănunte inedite din "bucătăria" filmului

Filmul este inspirat din povestea reală a chef-ului bucătar Danièle Delpeuch, prima şi singura femeie care a gătit vreodată în bucătăria oficială de la Palatul Élysée. În 1997, Danièle Delpeuch şi-a publicat cartea Mes carnets de cuisine, du Périgord de L'Élysée. Totuşi, filmul nu este bazat integral pe cartea respectivă, ci este "un melanj amuzant de evenimente reale şi pură ficţiune", aşa cum spune Étienne Comar (Des hommes et des dieux), producător şi co-scenarist pentru Les saveurs du Palais / Haute Cuisine.

Tot producătorul Étienne Comar povesteşte că, în urmă cu câţiva ani, a citit un articol despre Danièle Delpeuch în Le Monde. Era o pagină întreagă în care ea povestea despre cei doi ani petrecuţi în bucătăria privată de la Palatul Élysée.
"Povestea m-a captivat pe loc pentru că ea nu era numai un faimos chef, dar şi o femeie dintr-o bucată, o bucătăreasă simplă, dar originală." După ce s-au întâlnit, Étienne Comar a avut deja filmul în faţa ochilor. Îi mai trebuia un regizor pasionat de gastronomie. L-a găsit imediat în persoana lui Christian Vincent, un oenolog care găteşte şi iubeşte bucătăria autentică în care Danièle Delpeuch era specializată. "Împreună cu Christian, am fost de acord imediat că scenariul trebuie să meargă în direcţia dublă: puterea gătitului, dar, în acelaşi timp, gătitul pentru putere. Tema aceasta dublă ni s-a părut aspectul cel mai interesant al poveştii."

De asemenea, echipa a avut nesperatul prilej de a filma câteva cadre în Palatul Élysée. "Am fost incredibil de norocoşi", spune producătorul Les saveurs du Palais / Haute Cuisine.

"Totul a început cu o proiecţie la Palat a filmului Des hommes et des dieux (a rulat şi în România sub numele Oameni şi zei, distribuit tot de Independenţa Film). Avînd în cap proiectul nostru cu bucătăreasa preşedintelui, am profitat atunci de ocazie pentru a ruga frumos să fim lăsaţi să ne aruncăm o privire prin bucătăriile prezidenţiale."

Regizorul Christian Vincent povesteşte cum au reuşit să se întoarcă şi să filmeze la Palatul prezidenţial câteva zile: "Am reuşit să obţinem aprobarea de a filma la Élysée pe perioada summit-ului G20 de la Cannes. Sarkozy (preşedintele Franţei de atunci - n.red.) nu era în Paris, aşa că ni s-a aprobat o autorizaţie excepţioanală. Am folosit-o pentru a filma scenele în care Hortense ajunge la Palat pentru prima oară."


Catherine Frot - actriţa din rolul bucătăresei preşedintelui Franţei

Actriţa povesteşte că, după ce producătorii i-au prezentat proiectul, primul pas a fost să se întâlnească faţă în faţă cu personajul real pe care îl va interpreta, Danièle Delpeuch, acasă la aceasta. "Nici n-am ajuns bine şi m-a luat la piaţă", îşi aminteşte actriţa prima întâlnire cu chef-ul bucătar. "Când a venit momentul să pregătim masa, mi-a legat rapid un şorţ în jurul taliei şi apoi mi-a arătat gesturile şi tot ceea ce se presupune că trebuia să ştiu în bucătărie. Eu nu sunt cine ştie ce bucătăreasă, aşa că a trebuit să învăţ să creez iluzia că aş fi".

Ce a impresionat-o cel mai mult pe Catherine Frot la Danièle Delpeuch a fost locul şi felul în care trăieşte. "Tot mediul în care trăieşte e tradiţional, păstrat ca pe vremuri: casa, grădina, modul în care găteşte. Totul pare neschimbat. Casa este a mamei ei, iar înainte a fost a bunicii ei. Este impresionant să îţi imaginezi că femeia care a gândit şi realizat meniurile preşedintelui Franţei mai mult de doi ani la palatul său din Paris provine din acest mediu."Les saveurs du Palais / Haute Cuisine este distribuit în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Christian Vincent Cu: Catherine Frot, Jean d'Ormesson, Hippolyte Girardot, Arthur Dupont, Jean-Marc Roulot, Arly Jover, Brice Fournier

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus