octombrie 2013
Saveurs du Palais, Les / Haute Cuisine
Danièle Delpeuch este prima femeie care a intrat şi gătit în bucătăriile de la Palatul Élysée, fiind bucătăreasa personală a preşedintelui francez François Mitterrand între anii 1988 şi 1990. Filmul Les saveurs du Palais / Haute Cuisine / Bucătăreasa preşedintelui (regia Christian Vincent) este inspirat din cartea sa, Mes carnets de cuisine, du Périgord de L'Élysée, publicată în 1997, iar rolul ei este jucat de actriţa franceză Catherine Frot.
 
Haute Cuisine / Bucătăreasa preşedintelui (Les saveurs du Palais, titlul original) este distribuit în România de Independenţa Film. (Aici aveţi programul filmului)


Întâlnirea echipei de filmare cu Danièle Delpeuch, sursa lor de inspiraţie

În urma unui articol citit în Le Monde, co-scenaristul şi producătorul Étienne Comar a sunat-o pe Danièle Delpeuch, pe când se afla cu treburi prin regiunea Périgord, acolo unde aceasta locuia. "Haideţi pe la mine duminică, la masa de prânz!", i-a răspuns Danièle pe loc.
 
"Cinci ore am petrecut la masa aceea şi am mâncat precum regii", îşi aminteşte producătorul filmului. "Am fost impresionat pe loc de veselia şi buna ei dispoziţie. Când am primit invitaţia, îmi imaginasem ceva gen masă de familie, o atmosferă rustică etc. Ajuns acolo am fost surprins să întâlnesc o diversitate de oaspeţi aflaţi la masă: prieteni intelectuali de prin New York, un ziarist specialzat în economie, un avocat recunoscut pe plan internaţional şi, evident, membrii familiei ei din Périgord. Ce să mai... o gazdă complexă, musafiri variaţi."
 
Étienne Comar îşi aminteşte că au vorbit şi despre viaţa ei şi despre cei doi ani petrecuţi la Palatul Élysée. Apoi despre lungul an petrecut în Antarctica imediat după. Despre cum şi-a dat demisia din postul de fermier şi din cel de soţie. Despre weekend-urile cu trufe şi foie gras organizate la ferma ei din Périgord, singurele evenimente de acest gen din anii '70. Despre perioada petrecută în SUA unde a gătit şi a predat arta culinară. Precum şi despre proiectul ei cel nou cu ferma de trufe din Noua Zeelandă. "Danièle este o aventurieră ale cărei alegeri în viaţă au fost tot timpul legate de arta de a găti", este de părere producătorul Les saveurs du Palais / Haute Cuisine. "Vorbind cu ea a, simţit pe loc potenţialul cinematografic al poveştii ei".
 
Întrebat de ce crede că Danièle Delpeuch a fost prima femeie care a pus piciorul în bucătăriile de la Palatul Élysée şi, mai ales, de ce a întîmpinat atâta opoziţie, regizorul Christian Vincent spune: "Pentru că ea nu provenea din sistem şi pentru că era femeie. Ea nu se îmbrăca precum chefii bucătari, ci purta haine negre. Asta nu se prea făcea în anii '80. Pe de altă parte, toată lumea s-a gândit că e destul de ciudat ca preşedintele să se hotărască din senin că vrea o femeie care să-i gătească la Élysée."
 
Actriţa Catherine Frot îşi aminteşte despre Danièle Delpeuch, cea al cărei rol l-a interpretat în Les saveurs du Palais / Haute Cuisine: "Am petrecut o lună cu Danièle. Ea m-a învăţat că plăcerea rezidă în gesturi, în culori şi în formele mâncărilor. Ea m-a învăţat să prepar cabbage stuffed with salmon, una dintre cele mai importante scene din film. A trebuit s-o prepar din nou în faţa camerei. Şi acum pot să vă pregătesc din nou acest fel de mâncare şi vă garantez că îmi iese delicios! Sau poularde demi-deuil. Este că numele vă sună ca o poezie? Secretul e ca, atunci când îl pregăteşti, să nu-ţi fie frică să îţi strecori mîna pe sub pielea puiului."


Aflată la premiera filmului Les saveurs du Palais / Haute Cuisine la New York, Danièle Delpeuch însăşi răspundea, întrebată fiind cum a ales felurile de mâncare care apar în film: "Am făcut o listă întreagă şi le-am dat să aleagă (producătorilor filmului - n.red.). Dar, evident, mi-a fost greu... Am petrecut doi ani la Palatul Élysée, pe lângă ceilalţi cincizeci de ani de gătit. A trebuit să reduc cinczeci de ani de gătit la o oră şi jumătate de film."

Una din întrebări a vizat şi perioada grea petrecută în bucătăria personală a preşedintelui, mai precis şicanele de care a avut parte. "Nu a fost numai cazul meu personal, ca femeie într-un sistem controlat de bărbaţi, ci aşa erau vremurile pe-atunci", recunoaşte Danièle Delpeuch. "Acum lucrurile s-au schimbat. Bine, şi eu am 71 de ani... Dar acum 40 de ani, situaţia aceea era una normală. Ştiţi cum e... ca femeie, se presupunea că trebuie să stai la locul tău. Însă punctul de vedere tot trebuia să ni-l spunem. Pentru că dacă nu ni-l spunem, atunci lumea îl trece cu vederea."
 
"Spuneţi-ne ce gătiţi pentru dvs. Ce gătiţi la cină acum, spre exemplu?", a fost o altă întrebare din partea presei americane. "Gătesc foarte simplu, să ştiţi", a răspuns Danièle. "Spre exemplu, vara asta am ţinut-o numai pe mâncare japoneză. Îmi plac mâncărurile grase, precum foie gras şi chestiile grele, ca cele din film, dar nu le pot mânca tot timpul, evident. Mâncarea japoneză este delicioasă: tăiţei, supe, ceai verde şi sushi."


Les saveurs du Palais / Haute Cuisine - Sinopsis
 
Hortense Laborie (interpretată de Catherine Frot), un renumit chef bucătar din regiunea Périgord, este chemată de urgenţă la Paris pentru a-şi pune serviciile în slujba unui "important demnitar".
 
Ajunsă în capitala Franţei, Hortense află abia în maşină că drumul lor duce la Palatul Élysée, acolo unde ea urmează să fie şeful bucătăriei private a preşedintelui Franţei însuşi (jucat de scriitorul Jean d'Ormesson).
 
Hortense reuşeşte să câştige admiraţia preşedintelui încă din prima zi de lucru, însă intrigile de palat şi mai ales restul personalului din bucătăria oficială îi fac viaţa amară.


Les saveurs du Palais / Haute Cuisine este distribuit în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

-------------------------
 
Resurse online:
 
Trailerul filmului, în pagina de facebook Independenţa Film
Haute Cuisine - pe IMDb
Interviul cu Danièle Delpeuch din Examiner.com
Interviul cu Danièle Delpeuch din Huffingtonpost.com

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Christian Vincent Cu: Catherine Frot, Jean d'Ormesson, Hippolyte Girardot, Arthur Dupont, Jean-Marc Roulot, Arly Jover, Brice Fournier

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus