iunie 2005
Concert Faithless
Marţi (31 mai 2005) cei de la Faithless au cântat live în cel mai adevărat sens al cuvântului, la Arenele Romane. Faithless a concertat în România datorită iniţiativei Fundaţiei Phoenix, care a organizat concertul.

Aşteptaţi de încă acum două luni (când a fost anunţat concertul) atât de presă cât şi de mii de fani, cei de la Faithless au transformat o banală de zi de marţi într-o sărbătoare a muzicii electronice. Chiar dacă noţiunea de "clubbing" se referă de cele mai multe ori la spaţii închise se pare că nici scena în aer liber nu rămâne străină distracţiei. Pereţi de blitz-uri şi mii de mâini ridicate în aer au fost alături de cei opt muzicieni aflaţi pe scenă, cu toate că ploaia a încercat să dea totul peste cap în ultimele 20 de minute ale concertului.

De warm-up s-au ocupat artişti din noul val al muzicii electronice româneşti - Silent Strike şi Gojira & Kosak, care au avut grijă ca toată lumea să ştie că GOD IS A DJ chiar înainte ca Faithless să intre pe scenă.

Concertul Faithless a uimit în primul rând prin profesionalismul sunetului şi a luminii, munţii de difuzoare făcându-şi treaba impecabil de la primele acorduri ale intro-ului şi pana la obsedantele clape din WE COME ONE. Pe scenă s-au aflat 8 muzicieni, dintre care 3 se ocupau exclusiv de percuţie. Sister Bliss, "vinovată" de tot ce înseamnă sunet electronic la Faithless a stat în dreapta extremă a scenei, fără să fie foarte vizibilă dar făcându-se auzită, pe cînd Maxi Jazz, "the grand oral disseminator" a traversat scena în continuu şi reflectoarele roşii l-au pus în evidenţă ca pe actorul principal al discursului muzical şi militant al formaţiei.

Piesele au curs timp de aproximativ 2 ore şi, pe lângă hituri consacrate cum ar fi INSOMNIA, GOD IS A DJ (piesa la care absolut toată lumea a scandat versurile), BRING MY FAMILY BACK, MISS YOU LESS, SEE YOU MORE sau WE COME ONE s-au cântat şi piese mai vechi, în versiuni prelucrate vocal de Maxi într-o inedită variantă live. Ceea ce se poate spune şi despre MASS DESTRUCTION, într-o versiune care ne-a surprins, cu versurile cântate mult mai "hip-hop" decât pe album.

Faithless se află la cel de-al doilea concert al lor în România (primul a avut loc în 1996) şi au promis că se vor întoarce. Pentru că la WE COME ONE toate mâinile au fost în aer, chiar dacă începuse, deja ploaia. Şi pentru că publicul românesc este unul dintre cele mai tari din lume, după cum ne-a amintit de câteva ori, de pe scenă, chiar Maxi Jazz.

Vă amintim că show-ul Faithless din 31 mai face parte din turneul mondial de promovare a albumului aniversar Forever Faithless. Concertul de la Bucureşti a fost organizat de Fundaţia Phoenix, iar Nova Music se ocupă de comercializarea în România a CD-urilor şi DVD-ului Faithless.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus