martie 2014
Festivalul TIFF 2014
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se pregăteşte intens pentru cea de-a 13-a ediţie, care va avea loc între 30 mai şi 8 iunie 2014, la Cluj-Napoca. Sute de filme, concerte, expoziţii, dezbateri şi întâlniri cu cineaşti renumiţi îi aşteaptă pe spectatori la cel mai mare festival de film din România.

În selecţia realizată de directorul artistic Mihai Chirilov figurează deja câteva dintre cele mai aşteptate filme lansate în ultimul an în festivaluri. Marii câştigători ai trofeelor la Berlin, Veneţia, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian sau Tokyo vor putea fi văzuţi în premieră la TIFF 2014

Impresionantul Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice, de Diao Yinan, distins cu Ursul de Aur şi Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan), la Festivalul de la Berlin 2014, va rula în premieră la TIFF 2014. Un film noir fascinant, cu umor absurd, care porneşte-n urmărirea unui fost detectiv care începe să investigheze un şir de crime, într-un orăşel minier din nordul Chinei. Firele cazului îl duc la o femeie, văduva unuia dintre muncitorii ucişi.



Sacro GRA, de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, anul trecut, este primul documentar care câştigă acest trofeu în istoria evenimentului. GRA este acronimul lui Grande Raccordo Anulare, centura care înconjoară Roma şi care străbate periferiile oraşului, strângând în jurul ei personaje extrem de diferite: un botanist, un ambulanţier, un pescar, câteva prostituate, un nobil decăzut şi un cuplu de intelectuali. 


În Supernova, secţiunea care adună hit-urile recente din cinematografie, va fi proiectat şi filmul distins cu Globul de Cristal la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, The Notebook/ A nagy füzet, în regia lui János Szász. Propunerea Ungariei la Oscar - aflată pe lista scurtă la nominalizările de anul acesta - este drama a doi băieţi gemeni care trec prin experienţe traumatizante, la ţară, acolo unde părinţii îi trimiseseră pentru a-i feri de tragediile celui de-Al Doilea Război Mondial.



Despre un alt război, cel civil din Georgia, din 1992, e vorba în In Bloom/ Grzeli Nateli Dgeebi, recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de Sarajevo şi cu trofeul de interpretare pentru cele două actriţe, Lika Babluani şi Mariam Bokeria. Filmul de debut regizat de Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross e povestea a două adolescente care încearcă să facă faţă violenţei din propriile familii şi din societatea în care trăiesc, în plin conflict civil, în Abkhazia. 

 

Bad Hair / Pelo Malo, de Mariana Rondon (Venezuela), câştigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, în 2013, este drama impresionantă a unei mame singure, care simte cum lumea îi fuge de sub picioare când ghiceşte în fiul ei de 9 ani primele impulsuri homosexuale. 



We Are the Best!, noul film al regizorului suedez Lukas Moodysson (Show Me Love, Lylia 4-ever, Mammoth), a obţinut Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, anul trecut. Bazată pe un roman grafic scris de soţia cineastului, comedia e plasată în Stockholm, la începutul anilor 80, când trei prietene se încăpăţânează să creadă că "Punk is not dead!". E o evocare tandră şi amuzantă a acelor ani şi a perioadei de sfârşit a copilăriei



Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus