martie 2014
Festivalul TIFF 2014

Două filme-eveniment vor marca deschiderea şi închiderea celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Pe 30 mai 2014, începând cu 20.45, gala de deschidere va aduce câteva surprize şi un titlu nominalizat, printre altele, la Oscarul 2014 pentru Cel mai bun film, Philomena, în regia lui Stephen Frears. În ultima zi de TIFF, pe 8 iunie 2014, spectatorii vor avea ocazia să asiste la proiecţia celui mai aşteptat film al anului, Boyhood, un experiment unic pentru care Richard Linklater a câştigat Ursul de Argint pentru regie la Berlin 2014.


Nominalizată la patru premii Oscar, trei Globuri de Aur şi patru premii BAFTA, Philomena e adaptarea cărţii The Lost Child of Philomena, bazată pe o istorie adevărată: timp de 50 de ani, irlandeza Philomena Lee (Judi Dench) şi-a căutat fiul dat spre adopţie, fără voia ei, de către mănăstirea la care fusese crescută. Jurnalistul Martin Sixsmith (Steve Cooogan) o ajută să dea de urma lui şi să desluşească un caz controversat care implică Biserica Catolică. Filmul a fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, în 2013, şi a stârnit numeroase reacţii, inclusiv din partea Bisericii Catolice şi a mănăstirii vizate. 

Pe lângă aceste două premiere-eveniment, alte trei titluri vor fi proiectate pe ecranul uriaş din centrul Clujului. Distribuit în România de Independenţa Film, Wałęsa: Man of Hope este cea mai recentă operă a renumitului cineast polonez Andrzej Wajda, un film biografic despre celebrul activist şi politician laureat cu premiul Nobel, fost preşedinte al Poloniei, Lech Wałęsa. "La  87 de ani, remarcabilul Andrzej Wajda a regizat un film de o forţă teribilă", scria The Guardian, lăudând performanţa actorului principal Robert Wieckiewicz. Filmul a fost propus de Polonia la Oscar.

În Piaţa Unirii va rula şi Bucureşti, unde eşti?, de Vlad Petri, un documentar de impact despre protestele din Piaţa Universităţii, din iarna lui 2012. Petri îşi urmăreşte protagoniştii timp de un an, începând din primele zile ale celor dintâi mişcări de stradă importante de după Revoluţie. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam.


Vândut în peste 30 de ţări încă înainte de a se fi încheiat Festivalul de la Berlin 2014, unde a rulat în competiţie, şi distribuit în România de Independenţa Film, In Order of Disappearance / Kraftidioten, în regia lui Hans Petter Moland, se anunţă unul dintre hit-urile anului în cinematografe. Un umor negru delicios traversează acest film noir norvegian în care sfârşesc în moduri inventive vreo 20 de personaje, amintind de Fargo sau Pulp Fiction. In Order of Disappearance va fi unul dintre titlurile incluse în secţiunea tematică a TIFF 2014, care va fi anunţată în curând.

Programul complet al proiecţiilor din Piaţa Unirii va fi anunţat la sfârşitul lunii aprilie 2014.

Preţul unui bilet pentru gala de deschidere din 30 mai 2014, care va începe la 20.45, este 30 de lei. Pentru filmul de închidere, care va fi proiectat în Piaţa Unirii pe 8 iunie 2014, de la 21.45, un bilet cumpărat în avans costă 10 lei, iar în ziua proiecţiei - 12 lei. Pentru studenţi şi pensionari, preţul este 8 lei. Biletele pentru filmele de deschidere şi închidere pot fi achiziţionate deja de pe www.biletmaster.ro.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus