mai 2014
Festivalul TIFF 2014
Renumitul regizor, scenarist şi producător polonez Krzysztof Zanussi va primi Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014). Cineastul va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, 2+14, dar şi în cadrul unei proiecţii speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în forţă în lumea cinematografiei, în 1969 - Structura cristalului. Zanussi va susţine şi un masterclass pentru pasionaţii de film duminică, 8 iunie 2014. 

Krzysztof Zanussi (74 de ani) a regizat peste 40 de filme de ficţiune şi documentare, pentru cinema şi TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata şi Valladolid şi recunoaşterea criticii internaţionale. Au urmat filme ca Iluminarea (1973) - Leopardul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman's Decision (1975) - Premiul OCIC la Berlin, Spirala (1978) - Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) - Premiul pentru regie şi Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) - Premiul Pasinetti şi Marele Premiu al Juriului la Veneţia, Anul soarelui liniştit (1984) - distins cu Leul de Aur la Veneţia şi nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiţia de la Veneţia.

Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice şi la European Graduate School din Elveţia şi conduce studiourile TOR din Polonia. A fost distins cu numeroase premii internaţionale, este preşedinte al European Federation of Audiovisual Performers şi consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultură a Vaticanului. În 2001, a obţinut titlul de Honoris Causa din partea Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Zanussi pune în scenă, totodată, spectacole de teatru şi operă la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma. Viaţa sa şi opera sa au fost subiectul documentarului Niepokój / Anxiety (2004), de Krzysztof Tchórzewski.

Un eveniment special la TIFF va fi şi premiera impresionantului Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat, printre alţii, şi de regretatul Michael Glawogger, decedat pe 23 aprilie 2014. Ceilalţi cinci autori sunt Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz şi Margreth Olin. Fiecare a regizat un fragment, alegându-şi clădirea care îl inspiră cel mai mult, de la Centrul Pompidou şi Biblioteca Naţională din Rusia, la închisoarea Halden sau mănăstirea Salk Institute din California. Cathedrals of Culture 3D a fost proiectat în premieră mondială la Berlinală, iar la Cluj va fi prezentat de producătorul Erwin M. Schmidt şi de apreciatul regizor brazilian Karim Aïnouz (Madame Satã, The Silver Cliff).


Spectatorii îi vor reîntâlni la TIFF şi pe unii dintre eroii marelui ecran, populari în comunism. Trilogia ardelenilor, care beneficiază de copii noi pe 35 mm, prezentate toamna trecută la Making Waves: New Romanian Cinema, va fi proiectată într-un maraton inedit la Cluj. Profetul, aurul şi ardelenii (r. Dan Piţa, 1979), Artista, dolarii şi ardelenii (r. Mircea Veroiu, 1981) şi Pruncul, petrolul şi ardelenii (Dan Piţa, 1982) au fost văzute de peste 17 milioane de români, înainte de 1989.


Iubitorii de film vor putea urmări, cot la cot cu fanii fotbalului, clasicul Fever Pitch (r. David Evans, 1997), o ecranizare după Nick Hornby, cu Colin Firth în rolul unui microbist a cărui viaţă e indisolubil legată de cea a echipei sale favorite, Arsenal. Filmul va avea parte de o proiecţie de gală în cinstea producătorului britanic Nik Powell, director al National Film and Television School din Marea Britanie, care va fi prezent la TIFF în calitate de membru al juriului.

În onoarea unui alt invitat special şi membru al juriului, Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, va fi adus la Cluj Strictly Ballroom (r. Baz Luhrmann, 1992). Filmul a câştigat trofeul Silver Hugo pentru Cel mai bun debut la Chicago. Proiecţia de gală va marca 50 de ani de la înfiinţarea prestigiosului festivalul american de către Michael Kutza.

În an electoral, Viva la liberta! (r. Roberto Andò) va provoca dezbateri despre ce înseamnă politica azi, în România, la care vor participa politicieni, analişti şi jurnalişti. Absurdă şi contemplativă, comedia cu Tony Servillo în dublu rol - al liderului unui partid de opoziţie care dispare fără urmă şi al fratelui său geamăn, scos dintr-un spital de boli mintale pentru a-l înlocui - e o satiră a politicii actuale din Italia, care se suprapune perfect peste cea din România. Viva la liberta! a fost premiat pentru scenariu şi interpretare la premiile David di Donatello şi a rulat în competiţia Karlovy Vary.


Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. 

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus