mai 2014
Festivalul TIFF 2014
Două proiecte noi, iniţiate în 2014 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014, Cluj-Napoca), îşi propun să descopere talente noi şi să sprijine cineaştii români. Transilvania Film Festival Fund (TFFF) este un fond care va oferi sprijin financiar pentru producţia de scurtmetraje şi documentare cineaştilor din zona Transilvaniei, în timp ce Transilvania Pitch Stop (TPS) este o platformă prin care cineaşti aflaţi la început de drum, din orice colţ al ţării, au şansa de a-şi dezvolta şi prezenta proiectele de lungmetraj în faţa unor potenţiali producători şi finanţatori români şi străini.

În lipsa unor proiecte şi iniţiative susţinute care să stimuleze, deopotrivă, co-producţiile dar şi derularea unor proiecte independente de film, cineaştii români îşi înscriu anual proiectele noi la evenimente similare organizate de către alte festivaluri din regiune, cum sunt cele de la Sofia sau Sarajevo. Începand cu ediţia a 13-a, TIFF organizează primul program de amploare în acest sens din România.

Transilvania Film Festival Fund (TFFF) a fost creat cu scopul de a descoperi şi susţine noi talente din regiunea Transilvaniei. TFFF va sprijini dezvoltarea şi producţia a până la trei scurtmetraje şi / sau documentare realizate în Transilvania, oferind sprijin financiar, dar şi consultanţă în ultima etapă a producţiei, din punct de vedere creativ, marketing şi distribuţie. Judeţele eligibile sunt Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sălaj şi Sibiu.
Este eligibil pentru un grant TFFF orice artist rezident în regiunea Transilvaniei, precum şi orice cineast român (cetăţean sau rezident) care are un proiect ce ar urma să fie filmat în Transilvania sau care are în componenţa echipei sale, în poziţii cheie (director de imagine, scenograf, pictor de costume, actor, editor etc.), profesionişti rezidenţi într-unul dintre cele 10 judeţe enumerate. 

TIFF va decide anual cuantumul granturilor care se vor acorda, dar ele nu vor depăşi 3.000 euro per proiect. TFFF îşi va desemna o comisie formată din trei experţi, care va decide proiectele câştigătoare. Cineaştii câştigătorii vor fi invitaţi la TIFF, în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc.

Aplicaţiile trebuie trimise până la data de 15 mai 2014. Procesul de aplicare are loc doar online. Pentru a înscrie un proiect, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu, la acest link. Regulamentul complet poate fi consultat pe site-ul www.tiff.ro (http://tiff.ro/transilvania-film-festival-fund/regulament). 

Transilvania Pitch Stop (TPS) este un eveniment organizat în colaborare cu Transilvania Talent Lab, în cadrul TIFF, cu scopul de descoperi şi sprijini o selecţie puternică de proiecte de lungmetraj ale cineaştilor români aflaţi la primul sau al doilea film.
TPS le oferă participanţilor şansa de a face parte dintr-un atelier personalizat de dezvoltare de scenariu, pe proiectul cu care au aplicat, şi de pregătire în vederea susţinerii lui în cadrul unui eveniment public, în prezenţa unor potenţiali parteneri internaţionali. Sunt eligibile proiectele de lungmetraj de ficţiune aflate într-o etapă de început a dezvoltării, cu regizori români aflaţi la primul sau al doilea film. Este recomandată, dar nu obligatorie, prezenţa unui producător ataşat proiectului. Se va acorda o atenţie specială proiectelor de calitate cu şanse mari de a fi realizate, cu accent pe cele cu buget redus şi independente. O comisie de selecţie va alege un număr de maxim şase proiecte, care vor fi prezentate ulterior în cadrul sesiunii de pitching

Pentru proiectele selecţionate, regizorul şi producătorul (dacă există un producător ataşat) vor lua parte la  atelierele special concepute pe durata Transilvania Talent Lab. Cei selectaţi vor forma grupuri de lucru - echipele şi trainerii. Vineri, 6 iunie 2014, toate echipele vor avea şansa de a-şi prezenta public proiectul în faţa unor posibili producători şi finanţatori, iar prezentările vor fi urmate de o serie de întâlniri cu profesionişti din industrie.

Vor fi acordate două premii, în urma votului profesioniştilor prezenţi la Transilvania Pitch Stop: TPS Development Award (premiu în numerar) şi TPS Production Award, constând în servicii de producţie şi/sau post-producţie.

Aplicaţiile pot fi trimise până la data de 11 mai 2014. Procesul de aplicare are loc doar online. Pentru a înscrie un proiect, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu, la acest link. Regulamentul complet poate fi consultat pe site-ul www.tiff.ro (http://tiff.ro/transilvania-pitch-stop/regulament).

Filmele realizate cu sprijinul celor două programe vor avea premiera naţională în ediţiile viitoare ale TIFF.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. 

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus