mai 2014
Festivalul TIFF 2014
Un concert cu instrumente bizare, experienţe cinematografice ca la începutul secolului XX şi un spectacol marca Radu Afrim şi Vlaicu Golcea, cu remix-uri ale melodiilor Mariei Tănase, vor însoţi în 2014 filmele bune la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014).

Pe lângă spectacolul multimedia Maria T., semnat de Bălănescu Quartet, cântecele Mariei Tănase  vor răsuna la TIFF în Hai Iu Iu nu Hi You You, un show marca Radu Afrim şi Vlaicu Golcea, subintitulat "concert remix-uri Maria Tănase". 13 melodii din repertoriul faimoasei cântăreţe vor fi electro-orchestrate live de muzicianul şi compozitorul Vlaicu Golcea şi cântate cu imaginaţie şi talent de către actori. Actriţa Maia Morgenstern va interpreta în cheie personală una dintre melodii. Tributul original adus Mariei Tănase s-a născut în toamna lui 2013, la Gala Tânărului Actor - HOP de la Costineşti, şi este rezultatul atelierului de creaţie "Maria Tănase - 1913-2013", coordonat de Golcea. Hai Iu Iu NU Hi You You poate fi văzut la Cluj pe 5 iunie 2014, de la ora 22.00, la Casa de Cultură a Studenţilor


Din Polonia vine un alt spectacol original la TIFF: Male Instrumenty / Small Instruments. Sâmbătă, 31 mai 2014, de la ora 22.00, la Casa TIFF, spectatorii vor avea parte de un show muzical mai puţin obişnuit, cu instrumente neconvenţionale, improvizate din jucării vechi, deşeuri recondiţionate, diverse obiecte sau invenţii bizare. Muzica lor e unică şi surprinzătoare, cei cinci membri ai grupului fiind mereu în căutare de noi obiecte şi sunete. Motiv pentru care, în după-amiaza zilei de 31 mai, vor susţine un atelier de improvizat instrumente muzicale la Bonţida, ca parte a programului Weekend la Castel. Ei se vor întâlni cu rapsozi populari, cântăreţi la frunză, săteni din Bonţida şi din împrejurimi, care le vor prezenta instrumente tradiţionale din zonă. Cei cinci muzicieni din Polonia vor să înveţe să le creeze şi să le folosească în concertele lor. 


Trupa înfiinţată în 2006 a avut concerte în oraşe mari din Europa, cu proiecte cuprinzând muzică live de Nino Rota sau Ennio Morricone. În 2010, Male Instrumenty a înregistrat muzica lui Chopin folosindu-şi întreaga colecţie de peste 70 de piane de jucărie. Pawel Romanczuk, fondatorul trupei, a semnat chiar prima carte scrisă vreodată despre istoria pianului de jucărie. 

Pe 1 iunie 2014, de la ora 11.00, Charlie Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton vor prinde viaţă la cinematograful "Florin Piersic", într-o  experienţă unică: un spectacol Cinepiano, al artistului Tony Berchmans. Venit tocmai din Brazilia, compozitorul şi pianistul recreează magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoţite live de muzică, sunete şi zgomote, cântate la pian şi alte instrumente. Comedia Big Business (1929), cu Stan şi Bran, emoţionantul şi amuzantul A Dog's Life (1918), cu Charlie Chaplin, şi clasicul Cops (1922), cu Buster Keaton, vor avea parte de suspine, râsete,  bufnituri şi melodii create live, la pian. 


Muzica lui Tony Berchmans combină partituri clasice şi melodii folk cu compoziţiile sale proprii, inspirate din ragtime şi jazz. Din 2009, muzicianul acompaniază live filme mute în diverse muzee şi săli din lume. Este producător muzical, autorul unei cărţi despre muzica de film şi curatorul primei ediţii a International Film Music Conference (2007), în Rio de Janeiro. Spectacolul dedicat familiilor e adus în cadrul EducaTIFF, în deschiderea celei de-a doua zile a programului Weekend la Castel.

Va susţine un concert la Casa TIFF, într-una din serile de festival, şi Teodora Enache, cântăreaţa de jazz supranumită "Ella Fitzgerald a României", una dintre cele mai bune voci din jazz-ul autohton, cu zeci de concerte în Europa şi SUA şi colaborări cu nume ca Johnny Răducanu, Les Paul, Stanley Jordan, Ricardo Scale sau Billy Cobham. 

Îi vor delecta pe fani şi cei de la Coma, una dintre cele mai apreciate trupe de pe scena alternative românească, cu un show acustic de neratat. Va cânta pentru spectatorii TIFF şi Theory of Mind, o trupă clujeană formată din vocalistul, compozitorul şi producătorul Vladimir Bosînceanu, fratele său, Andrei Bosînceanu (bass), Alex Cos (chitară) şi Tudor Bilt (tobe). Theory of Mind abordează genuri diferite, inclusiv post-rock, dream pop, psihedelic şi experimental.

Biletele pot fi cumpărate în avans de pe www.biletmaster.ro, începând de luni, 12 mai 2014.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. 

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus