mai 2014
Festivalul TIFF 2014
Actriţa americană Debra Winger va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră / Lifetime Achievement Award la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Acelaşi trofeu îi va fi oferit cineastului polonez Krzysztof Zanussi, iar Premiul de excelenţă îi va fi acordat actorului Florin Zamfirescu, la gala de închidere a celei de-a 13-a ediţii, pe 7 iunie 2014, la Teatrul Naţional din Cluj.

"Actriţa faimoasă, mai nou, pentru fuga de profesia în care excelează", cum a descris-o The New York Times, Debra Winger a fost una dintre cele mai senzuale, talentate şi temperamentale actriţe americane lansate la sfârşitul anilor '70. Crescută într-o comunitate de evrei ortodocşi, Debra Winger şi-a schimbat cursul vieţii după un accident cerebral suferit la 17 ani, când şi-a revenit spectaculos din paralizie şi orbire, după un an. Recunoaşterea a venit la scurt timp după mutarea la Los Angeles. A debutat în filmul de sexploitation Slumber Party '57 (1976), iar în 1980 a primit două nominalizări la Globul de Aur şi una BAFTA, cu rolul din Urban Cowboy, partener de ecran fiindu-i John Travolta. 

A devenit celebră cu An Officer and a Gentleman, o poveste de  dragoste cu Richard Gere, pentru care a obţinut prima nominalizare la Oscar şi a treia la Globul de Aur. Filmul va avea parte de o proiecţie de gală în onoarea ei, la TIFF, alături de The Sheltering Sky (1990), drama despre un cuplu care pleacă în Africa în speranţa că-şi va reaprinde dragostea, regizat de Bernardo Bertolucci, cu John Malkovich în rolul central masculin.


Celebru rămâne şi rolul din Terms of Endearment (1983), în care Debra Winger îi dă replica lui Shirley MacLane, într-o dramedie despre relaţia mamă-fiică. Prestaţia i-a fost răsplătită cu o nominalizare la Oscar şi una la Globul de Aur. Remarcabilă este şi performanţa ei în Shadowlands (1993, Richard Attenborough), alături de Anthony Hopkins, şi A Dangerous Woman (1993), o dramă intensă cu Gabriel Byrne, care i-a adus o nouă nominalizare la Globul de Aur.

În 1995, Debra Winger a decis să ia o pauză în actorie şi a revenit abia în 2001, anul în care a fost lansat documentarul Searching for Debra Winger. În această perioadă, a jucat în teatru şi a predat la Harvard, printre altele. Din 2001 încoace, a devenit producător, a publicat o carte de memorii numită "Undiscovered", şi a jucat în serialele Dawn Anna (pentru care a fost nominalizată la Emmy) şi In Treatment, precum şi în comedia Rachel Getting Married, care i-a adus noi premii de interpretare. 

Un video dedicat actriţei:


Cu Premiul de excelenţă, oferit de Mercedes-Benz România, va fi distins îndrăgitul actor Florin Zamfirescu (65 de ani), a cărui carieră impresionantă în film şi teatru a început acum mai bine de patru decenii. A absolvit actoria la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1971, iar doi ani mai târziu s-a angajat la Teatrul Odeon, jucând în peste 35 de spectacole şi regizând alte 15, pe diverse scene din Bucureşti. În 1996, a început să predea arta actoriei la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", instituţie pe care a condus-o ca rector, între 2000-2008. Vocea sa inconfundabilă poate fi auzită în peste 100 de piese de teatru radiofonic. 

În film, a avut roluri în circa 40 de producţii, colaborând cu regizori ca Lucian Pintilie, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc, Manole Marcus, Andrei Blaier, Alexa Visarion, Nicolae Corjos, Nae Caranfil sau Cristi Puiu. A jucat în filme precum Actorul şi sălbaticii, Mere roşii, Înainte de tăcere, De ce trag clopotele, Mitică?, Moromeţii, Iacob, E pericoloso sporgersi, Moartea domnului Lăzărescu, Restul e tăcere, Killing Time şi, recent, în Poziţia copilului. Florin Zamfirescu a fost distins cu numeroase premii de interpretare, a primit Premiul pentru excelenţă în Cinematografia română (2002), precum şi Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de Cavaler (2002). Este autor al cărţii Actorie sau magie (2003). În onoarea sa, la TIFF va fi proiectat filmul Năpasta (1982), adaptarea nuvelei lui I.L. Caragiale, în regia lui Alexa Visarion, în care face un rol memorabil.

Aplicaţia TIFF 2014 este disponibilă în App Store şi Google Play.

www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2014 | Instagram.com/tiffromania
 
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie 2014, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie 2014. 

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus