mai 2014
Festivalul TIFF 2014
Ediţia cu numărul 13 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania începe pe 30 mai 2014, de la 20.45, în Piaţa Unirii Open Air din Cluj, cu ceremonia de deschidere, urmată de premiera naţională a filmului Philomena (r. Stephen Frears), nominalizat la Oscar 2014. La gala prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, vor lua parte oficialităţi şi personalităţi din lumea filmului. Până pe 8 iunie 2014, spectatorii au de ales între 217 filme din 55 de ţări, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. În jur 700 de invitaţi români şi străini sunt aşteptaţi la TIFF.


La gala de deschidere va fi detaliată una dintre cele mai importante campanii în care se implică TIFF în 2014, "Salvaţi Marele Ecran!". Sâmbătă, 31 mai 2014, de la 10.30, la Mansarda Boema, va avea loc prima conferinţă majoră a campaniei de salvare a cinematografelor din România, la care vor lua parte Emil Boc, primarul Clujului, Marius Szabo, primarul oraşului Gherla, Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, Marta Materska-Samek, preşedinta board-ului Cinema Development Foundation (Polonia), Tina Hajon - Head of Film Exhibition, Croatian Audiovisual Centre, Ivo Andrle, managerul Aerofilms (Cehia). Tot pe 31 mai 2014, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficială a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, în prezenţa unor oficiali şi invitaţi, urmată de proiecţia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, Cinema, mon amour (work-in-progress) şi a filmului Cinema at the End, în prezenţa regizorului Meritxell Soler. Spaţiul inedit de la fostul depozit RADEF va găzdui în timpul festivalului proiecţiile din secţiunea cu acelaşi nume, Cinema, Mon Amour. Intrarea este liberă.

Proiecţiile încep vineri dimineaţă, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, în programul EducaTIFF. La Cinema Victoria, de la 10.00, va fi proiectat A fi şi a avea / Etre et avoir, în prezenţa regizorului Nicolas Philibert, celebrat în 2014 în secţiunea 3X3. Votat Cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film în 2002, este povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toţi copiii se află în grija unui învăţător. Duminică, 1 iunie 2014, de la 11.00, la Cinema Florin Piersic, copiii şi părinţii se vor bucura de experienţa Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton. EducaTIFF cuprinde ateliere de animaţie, seminarii de critică de film, lecţii de actorie cu Stefan Collier, actorul din filmul Regret!, proiecţii 3D. Detalii  despre program, aici.

Weekend la Castel: Surprize îi aşteaptă pe cei mici şi la Castelul Banffy de la Bonţida. Pe 31 mai şi 1 iunie 2014, de la 12.00, copiii sunt invitaţi să înveţe meşteşuguri vechi şi meserii noi, în Cetatea micilor antreprenori. Eforturile le sunt răsplătite în cupoane de distracţie. Cei care lucrează la meşterul olar, la tâmplar, bucătar, la pompieri sau la spital îşi câştigă dreptul de a participa la ateliere de efecte speciale de film, teatru de păpuşi, spectacol de magie, fotbal şi alte jocuri. Cei care au jucării vechi le pot aduce la consignaţie, unde vânzători simpatici, care ştiu să socotească, vor convinge alţi copii să le cumpere. Sâmbătă, 31 mai 2014, de la 14.00, muzicienii polonezi de la Male Instrumenty, renumiţi pentru concertele la instrumente improvizate, le vor arăta copiilor cum poţi crea muzică din obiecte reciclabile.

După lăsarea serii, de la 21.45, vor fi proiecţii în aer liber pentru cei mari: sâmbătă - Bolondos vakáció / Frumoasele vacanţe, de Karoly Makk, o comedie româno-maghiară din 1967, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu şi Ilinca Tomoroveanu, iar duminică, filmul 1984, în regia lui Michael Radford, care aniversează 30 de ani de la premieră. Detalii despre Weekend la Castel, pe www.tiff.ro.

La Casa TIFF, încep concertele în weekend. Sâmbătă, de la 22.00, un spectacol inedit va fi oferit de polonezii de la Male Instrumenty, care cântă la instrumente improvizate din jucării, deşeuri reciclabile, diverse obiecte. Duminică, de la 22.00, Teodora Enache îşi va încânta audienţa cu vocea care i-a adus supranumele de "Ella Fitzgerald a României".

La Mănăştur Open Air, proiecţiile gratuite în aer liber încep vineri, de la 22.00, cu Psihopaţii / Killers, un thriller din secţiunea tematică Ochi pentru Ochi, nerecomandat minorilor. La Cinema Mărăşti, o sală care revine anul acesta în program, vor rula câte două filme în fiecare zi de festival, de la 18.00 şi 20.30. Un bilet achiziţionat pentru o proiecţie va asigura accesul pentru două persoane. Primele filme, cele de vineri, sunt Dragoste în sânge / Love Steaks, o poveste de dragoste între doi angajaţi ai unui hotel de lux, şi Trăiască libertatea / Viva la liberta!, o comedie acidă despre politică.

Weekend-ul e plin de filme bune, în toate secţiunile şi locaţiile. O premieră mondială, printre ele: 28 1/2, povestea unui bărbat care pleacă în căutarea copilului pe care nu l-a cunoscut niciodată, proiectat în Focus Noul Film German pe 31 mai, de la 19.30, la Cinema Arta, în prezenţa regizorului Anton Gonopolski şi a producătoarei Anna Guddat. Pe Michael Kutza, director al Festivalului Internaţional al Film de la Chicago şi membru al juriului competiţiei TIFF, publicul îl va întâlni la proiecţia specială a filmului Strictly Ballroom (r. Baz Luhrman) sâmbătă, de la 17.00, la Cinema Arta.

Invitaţi speciali la TIFF 2014

În jur 700 de invitaţi români şi străini sunt aşteptaţi la Cluj-Napoca, la cel mai mare festival de film din România. Regizori, actori, producători, distribuitori, directori de festivaluri vor sosi în zilele următoare la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

La Cluj sunt aşteptaţi, printre alţii, Anamaria Marinca, protagonistă în SF-ul Europa Report, Olimpia Melinte, una dintre revelaţiile anului în Spania, pentru rolul din Canibal, Cristina Flutur, membră a juriului competiţiei. Actriţa din După dealuri va juriza Competiţia alături de Nik Powell, directorul National Film & Television School din Londra, Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, János Szász, regizorul lui The Notebook, aflat pe lista scurtă la Oscar şi distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, precum şi directorul de imagine Giora Bejach, multi-premiat pentru Lebanon.

Renumitul cineast polonez Krzysztof Zanussi va fi premiat pentru întreaga carieră, iar actorul Florin Zamfirescu va primi Premiul de excelenţă. Printre invitaţii speciali se numără Nicolas Philibert, regizorul francez de documentare onorat în secţiunea 3X3, Peter Webber, nominalizat la Oscar, Globul de Aur şi BAFTA pentru Girl with a Pearl Earring, spaniolul Albert Serra, premiat cu Leopardul de Aur la Locarno pentru The Story of My Death, cineastul şi artistul vizual Karim Ainouz, unul dintre autorii lui Cathedrals of Culture 3D, Christoph Terhechte, directorul secţiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Dublin.

Vin la Cluj şi actorul francez Olivier Rabourdin (Des hommes et des dieux), regizoarea finlandeză multi-premiată Pirjo Honkasalo, producătorul francez Cedomir Kolar (Oscar pentru No Man's Land), regizorul şi actorul american Scott Cofey (Mulholland Drive), Dimitri Eipides, directorul Festivalului de la Salonic, regizorul şi producătorul Uberto Pasolini (Full Monty), Katriel Schory, directorul Israel Film Fund, Alexandre Tchernookov - directorul Europa Cinemas, muzicianul Alexander Bălănescu, actorul Vlad Ivanov, regizorii Nae Caranfil, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu.

Programul complet al festivalului precum şi toate noutăţile pot fi găsite pe www.tiff.ro.
Biletele pot fi cumpărate online de pe www.biletmaster.ro şi de la casieriile TIFF.
Aplicaţia TIFF 2014 este disponibilă în App Store şi Play Store.
Ne găsiţi pe: www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2014 | Instagram.com/tiffromania

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie 2014.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român şi Uniunii Cineaştilor din România
Prezentat de: Silva
Sponsor principal: Raiffeisen Bank
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: MasterCard, HBO, MOL Romania, EuroGSM, E-ON, Compania de Apă Someş, Aeroportul Internaţional Avram Iancu, Allianz-Ţiriac, TenarisSilcotub, Energobit, Jameson, TNT, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, PMA Invest, Tudor. Personal Tailor, Farmec, Naturlich, Lecom, Kara, Agressione, PrintCard, Cleandex
Restaurant oficial: McDonald's
Croitor oficial: Tudor Tailor
Partener tehnic: BenQ
Partener Tehnologic: PcMadd
Cu sprijinul: Trend Communication
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Co-producător: TVR, TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, ShortsTV, Digi24, Europa FM, Zile şi nopţi, Agenţia de presă Mediafax, Adevărul, Gandul.info, Radio România Cultural, OK!, Dilema Veche, Marie Claire, Esquire, Harper's Bazaar, Beau Monde, Story, Decât o Revistă, Cinemagia, CinemaRx, Observator Cultural, Filmneweurope.com, Cineuropa.org, Altcine.com
Parteneri media locali: TVR Cluj, Radio Cluj, Radio Paprika, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Transilvania Reporter, Filmtett, Transindex, Stiridecluj.ro, Cluj.com, Clujulcultural.ro, Infotrafic.ro, Vocea Transilvaniei
Partener de monitorizare: Mediafax Monitorizare


Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus