iunie 2014
Festivalul TIFF 2014
Filmele de la TIFF se văd la Bucureşti între 10 şi 19 iunie 2014, într-o retrospectivă organizată la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi J'ai Bistrot. Circa 50 de titluri din selecţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie 2014, la Cluj-Napoca) vor fi proiectate pentru spectatorii din Capitală.

Retrospectiva cuprinde cele 12 filme care concurează în 2014 pentru Trofeul Transilvania, toate aduse în premieră pe ecranele din Bucureşti. Cinefilii vor avea astfel ocazia să vadă filmele câştigătoare ale ediţiei cu numărul 13, alături de câteva dintre hit-urile ultimului an în marile festivaluri. Printre ele, filmul noir Black Coal, Thin Ice (r. Diao Yinan), premiat în 2014 cu Ursul de Aur şi Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan) la Festivalul de la Berlin, Sacro GRA (r. Gianfranco Rosi), primul documentar care a câştigat vreodată Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, Bad Hair / Pelo Malo (r. Mariana Rondon), câştigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, Historia de la meva mort, distins cu Leopardul de Aur la Locarno, şi We Are the Best! (r. Lukas Moodysson), care a obţinut Marele Premiu la Tokyo.
 

Documentarul lui Vlad Petri despre protestele din 2012, din Piaţa Universităţii, Bucureşti, unde eşti?, care intră în cinematografe din 13 iunie 2014, distribuit de Transilvania Film, va avea parte de o proiecţie de gală în prezenţa echipei, la Cinema Studio. Un eveniment special va fi şi proiecţia filmelor din Trilogia Ardelenilor, regizată de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, pe copii noi de 35 de mm.

 
De neratat la Retrospectiva TIFF sunt şi multi-premiatul Canibal (r. Manuel Martín Cuenca), care i-a adus actriţei Olimpia Melinte o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelaţia Anului, Ida, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), un excelent film alb-negru despre călătoria de descoperire a unei tinere pe cale să devină călugăriţă, Philomena (r. Stephen Frears), nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film, cu Judi Dench în rolul unei mame care pleacă în căutarea fiului dat spre adopţie fără voia ei, Via Castellana Bandiera (Trofeul Coppa Volpi pentru interpretare la Veneţia - Elena Cotta), Beloved Sisters (r. Dominik Graff), povestea unui triunghi amoros cu Friedrich Schiller, proaspăt adusă din competiţia de la Berlin.


Cinefilii vor (re)descoperi un film aparte, al regizorului slovac Peter Solan, Before Tonight is Over (1966). O surpriză plăcută va fi proiecţia ecranizării romanului lui Boris Vian, Spuma zilelor, semnată de Michel Gondry. Audrey Tatou şi Romain Duris joacă rolurile celor doi îndrăgostiţi. Va încânta publicul şi comedia spaniolă de succes La gran familia española (r. Daniel Sánchez Arévalo), în timp ce Viva la liberta!, o satiră acidă a politicii italiene, le va oferi o perspectivă asupra celei locale.


Programul proiecţiilor va fi anunţat în curând pe www.tiff.ro.
 
Ne găsiţi pe: www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2014 | Instagram.com/tiffromania
 
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus