FilmSense / iunie 2014
Festivalul TIFF 2014
Numărătoarea inversă poate începe. În festival sîntem în plină derulare a Zilelor Filmului Românesc, ceea ce e limpede în programul oricărui cinematograf (din garda veche, Republica, Arta, Victoria) din Cluj-Napoca.

Ce e de (re)văzut: Quod Erat Demonstrandum, la orele 15:30 la Florin Piersic.

În altă ordine a lucrurilor, una mai cronologică, ziua poate începe cu al doilea calup de Scurtmetraje Româneşti, la ora 10 la Victoria. Îşi dau concursul Iulia Rugină, Luiza Pîrvu, Mihaela Popescu şi Andrei Creţulescu.

În paralel cu această proiecţie, la Arta, rulează filmul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc, discuţia Corneliu Porumboiu-Adrian Porumboiu la 25 de ani distanţă de un meci Steaua-Dinamo arbitrat de Adrian Porumboiu. Afacerea Tănase e reluat la orele 14:30 la Arta. La ora 16, la Casa de Cultură a Studenţilor, Anamaria Marinca poate fi văzută în Europa Report / Misiunea Europa. O coproducţie englezo-ruso-chineză, un film SF destul de promiţător, care, în sinopsis, anunţă o misiune ce aminteşte de Odiseea Spaţială 2001: luna lui Jupiter, Europa, va fi investigată de anumiţi cercetători în vederea descoperirii unor fiinţe extraterestre.


După acest film - în acelaşi loc, aşadar - va fi organizată o proiecţie omagială a Debrei Winger, filmul lui Bernardo Bertolucci The Sheltering Sky / Cerul ocrotitor. La ora 20, la Cercul Militar, Scott Coffey, unul dintre actorii care au colaborat cu David Lynch la proiectele acestuia din urmă, începînd cu Mulholland Drive, e prezent la TIFF în calitate de regizor cu Adult World. Cu John Cussak şi Emma Roberts (cu rol principal şi în Palo Alto al Giei Coppola) ca protagonişti. O tînără pasionată de poezie se angajează într-un sex-shop. Sigur, nimic mai promiţător!

Dacă şi vouă vă pare la fel de promiţător, puteţi intra un pic mai tîrziu, la 20:45, la cel mai recent film semnat de Nicolae Mărgineanu, Poarta Albă. Un film cu o acţiune plasată în timpul instaurării dictaturii comuniste în România, la finele anilor '40. Dincolo de subiect, un film de interes şi prin prisma faptului că proiectul anterior al lui Nicolae Mărgineanu, Schimb valutar, a fost un film modest, dar un modest pe care mulţi autori români din aceeaşi generaţie nu-l mai ating demult! Scenariul filmului are în spate două volume, Vărul Alexandru, scrisă de Adrian Oprescu, şi Tortura pe înţelesul tuturor de Florin Constantin Pavlovici. La Cinematograful Florin Piersic.

La Victoria începe la 22:30 proiecţia documentarului Un ultim an în 114 minute. Realizat de tînărul artist şi curator Daniel Djamo, filmul urmăreşte ultimul an din viaţa lui Buni, doamna care a fost alături de mama autorului şi a ajutat-o să-l crească pe copil. 


Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus