România Liberă / iunie 2005
Ştiţi care e răspunsul la Întrebarea Esenţială (The Ultimate Question) despre Viaţă, Univers şi Orice? 42. Da, 42. Aşa răspunde al doilea cel mai performant computer din univers (Deep Thought, a cărui voce o "face" Hellen Mirren) celor care nu ştiu, de fapt, să formuleze întrebarea cum trebuie. (Computerului i-au luat oricum 7 milioane de ani şi jumătate ca să dea răspunsul.) Acesta este unul dintre bancurile strînse în primul film realizat după serialul de mare succes (şi cu acelaşi titlu) de la postul de radio BBC-4, serial care a început să fie difuzat din 1978. Creierul său s-a numit Douglas Adams şi a decedat în 2001, la vîrsta de nici 50 de ani. În timpul vieţii a fost de toate (după legende orale sau nu), de la debarasator de găinaţuri de pui şi bodyguard pentru o familie regală arabă la inovator în domeniul multimedia şi internetului, militant pentru protejarea gorilei de munte şi a rinocerului. Numele lui Douglas Adams numeşte din 2003 un asteroid, iar cel al eroului serialului, Arthur Dent, i-a fost dat tot unui asteroid cu foarte puţin timp înainte ca autorul să moară. Devenite un fenomen cultural, aventurile lui Arthur Dent, plecat în univers în halat şi cu prosopul de gît, au mai provocat, printre altele, mai multe romane, precum şi un serial de televiziune. Primul lungmetraj despre ele poartă semnătura unui debutant, Garth Jennings, şi, deşi are pe generic mai mult actori britanici, este produs de Touchstone Pictures şi SpyGlass. John Malkovich, Hellen Mirren, Alan Rickman au acceptat roluri minore, în vreme ce cameleonicul Sam Rockwell împarte capul listei cu vedeta tv britanică Martin Freeman şi cu vedeta hip-hop Mos Def.

Prin ce este Ghidul autostopistului intergalactic diferit de alte comedii SF? În primul rînd prin inventivitate. Apoi prin umorul teribil de uman calat pe teme mari (Adams: "Nimic nu se mişcă mai repede ca viteza luminii - cu excepţia veştilor proaste"). Nu în ultimul rînd prin faptul că, oricît de şui aserţiunile, ele sunt în aşa fel spuse încît par perfect credibile. Filmul începe cu ştacheta sus şi cu melodia delfinilor ("Thank You for the Fish"), în vreme ce imaginile prezintă numai delfini baletînd prin apă albastră, pentru ca la final, cu luna pe fundal (amintindu-ţi de E.T.), delfinii să sară în sus şi să nu mai revină în apă. Asta e ideea de la care se pleacă: delfinii sunt mai inteligenţi decît oamenii, dar aceştia n-au ştiut să le interpreteze mesajele transmise prin giumbuşlucuri şi dublu tulup. Ultima săritură vroia de fapt să spună "Adio şi mersi pentru peşte!". Delfinii pleacă în universul larg pentru că vine sfîrşitul lumii. Spre deosebire de filmele-catastrofă americane, britanicii întîmpină sfîrşitul lumii în cîrciumă, cu pungi de hîrtie pe cap, în vreme ce Arthur Dent şi prietenul lui, extraterestru sub acoperire, fac autostopul şi se salvează. De ce vine sfîrşitul lumii? Pentru că nişte extratereşti urîţi cu spume, vogonii, şi care mai fac şi poezii oribile (sunt pe locul trei în univers la categoria asta) vor să construiască o şosea hiperspaţială şi, întîmplător, ea trece prin locul ocupat de Terra.

Chiar dacă povestea mai pierde pe drum din suflu (intriga nu e suficient de bine construită, dîndu-ţi senzaţia că prea multe totuşi nu se întîmplă), de tot hazul sunt găselniţele şi personajele. Există, de pildă, un personaj, un robot, care e într-atît de uman încît e maniaco-depresiv şi întîmpină orice idee nouă cu negativism extrem. Mai sunt pe urmă inserturile animate, care mustesc de umor - cum e cel care explică cum funcţionează sistemul "The Infinite Improbability Drive", adică nava, o dată ce atinge nivelul de improbabilitate se poate deplasa oriunde în lume, iar filmuleţul animat arată nava trecînd prin multe uşi, iar la un moment dat se aude sunînd, un gentleman deschide şi nava roşie intră încet în cadru şi-l culcă la pămînt.

Cu alte cuvinte, deşi efectele speciale au profesionalismul american în materie, umorul e tipic englezesc. E de aşteptat că la vară ne vor bombarda o mulţime de comedii - unele, după cum se obişnuieşte, destul de cretinoide. Aceasta e însă din afara plutonului. Pe cînd "Planeta Moldova the Movie"?
Regia: Garth Jennings Cu: Bill Bailey, Anna Chancellor, Warwick Davis

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus