Filmul
Când Pământul nu va mai fi, atunci va începe cea mai grozavă aventură posibilă. Nu intraţi în panică! - acesta este motto-ul filmului. Minunat de ţăcănit. Absolut isteric. Nebunesc de ireverenţios. Ghidul autostopistului galactic este cea mai tare comedie intergalactică.
Având la bază bestseller-ul mega-cult al lui Douglas Adams şi abundând în efecte speciale vizuale desprinse parcă din altă lume, filmul este o călătorie pe care nu vrei să o ratezi. Cu câteva secunde înainte ca Pământul să fie distrus de către nişte creaturi malefice din univers, manieratul şi blândul Arthur Dent (Martin Freeman) este trimis în spaţiu de către prietenul său, Ford Prefect (Mos Def), un extraterestru în formă umană. Aşa încep să apară necazurile, iar el împreună cu prietenii săi, printre care un preşedinte galactic cu două capete (Sam Rockwell) şi un android paranoic (Alan Rickman), încearcă să înţeleagă misterele vieţii şi ale universului.
Povestea pământeanului ajuns în univers imaginată de Douglas Adams a debutat în 1978 sub forma unei comedii de radio difuzată de BBC. Având un succes remarcabil, Ghidul... a devenit în câţiva ani un adevărat fenomen multi-media, fiind adaptat pentru spectacole de scenă, publicat într-o serie de cinci cărţi, transformat în serial de televiziune şi joc pe calculator şi chiar transpus într-un comic book. Rămăsese de făcut ecranizarea, iar fanii comediei ştiinţifico-fantastice cu autostopişti intergalactici o aşteptau cu nerăbdare. Ea s-a întâmplat abia în 2005, e drept, după zeci de ani de probleme de producţie în care echipa artistică a fost schimbată de câteva ori, dar a fost o aşteptare care a meritat. Varianta regizată de Garth Jennings pune excelent în imagini întâmplările uluitoare şi halucinante pe care le descrie Adams, dar păstrează mirarea autentică pe care o au copiii când încep să exploreze lumea.
O combinaţie rară de efecte speciale, gaguri, umor britanic şi actori galactici - John Malkovich, Alan Rickman, Sam Rockwell şi Martin Freeman. Şi chiar dacă scenariul nu e copia fidelă a poveştii lui Adams, aducând întâmplari noi sau dezvoltând unele personaje, Ghidul autostopistului galactic păstrează intactă esenţa acestei poveşti SF: orice s-ar întâmpla, există în natură umană cel puţin două lucruri care trebuie păstrate: prietenia şi râsul.
Cartea
Douglas Adams (1952-2001) s-a născut în Marea Britanie, la Cambridge, unde a studiat şi unde a obţinut licenţa în literatura engleză. Lucrarea sa cea mai cunoscută, Ghidul autostopistului galactic, odiseea spaţială în cinci volume, a cunoscut un mare succes.
La apariţie, prima parte a "operei galactice" a ajuns pe locul 1 în topul celor mai vândute cărţi din Marea Britanie. Au urmat: Restaurantul la Capătul Universului (1980), Viaţa, Universul şi tot restul (1982), La revedere şi mulţumesc pentru peşte (1984) şi În mare parte inofensiv (1992). Toate cele cinci romane au apărut într-un singur volum la Editura Nemira, în traducerea lui Eugen Dumitrescu.
Cu câteva secunde înainte ca Pământul să fie demolat pentru a face loc unei autostrăzi galactice, Arthur Dent este salvat de către prietenul său, Ford Prefect, un cercetător al ediţiei revizuite din Ghidul Autostopistului Galactic (cea mai utilă carte din univers!) care, de peste 15 ani, se ascundea pe Terra sub identitatea unui actor şomer.
Această echipă dinamică îşi începe impresionanta, imprevizibila şi întortocheata odisee spaţială ghidată de un pasaj important al ghidului, care spune cam aşa: "Cel mai mare obiect de strictă necesitate, extrem de important, pe care un autostopist trebuie să-l aibă tot timpul cu el este... un sul de hârtie igienică."