În acelaşi program, spectatorii TIFF vor putea vedea alte două premiere absolute - Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină) respectiv Kowalski (regia Andrei Creţulescu), alături de Plimbare (r. Mihaela Popescu).
Pennsylvania, 1908. Cizmarul Petru Ciotloş o întâmpină cu afecţiune mută pe Ana, soţia vărului său, în casa lor din Lumea Nouă. Înainte de a ajunge la inima ei, însă, Petru trebuie să îi dea o veste care o va schimba pentru totdeauna.
O lume nouă este unul dintre cele mai aşteptate filme scurte româneşti ale anului, după ce atât presa online naţională, cât şi cea regională (din Transilvania) au susţinut şi reflectat pe larg realizarea peliculei inspirate din poveşti adevărate, ale primului val de emigranţi români din istorie: cei plecaţi la 1900 în Statele Unite, preponderent de pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar. Premiera de la Cluj-Napoca, obiectivul realizatorilor încă dinaintea începerii filmărilor, va avea, astfel, o semnificaţie cu totul specială, atât pentru public, cât şi pentru cineaştii prezenţi în sală.
Actorii din rolurile principale, Olimpia Melinte şi Florin Penişoară, regizoarea Luiza Pârvu, scenaristul Toma Peiu, producătoarea şi scenografa Adriana Răcăşan, co-producătorul Mihai Penişoară şi producătorul asociat Dan Chişu vor fi prezenţi la întâlnirea cu publicul TIFF.
Produs din resurse independente, O Lume Nouă a fost filmat în toamna lui 2013, la New York. Peste 100 de oameni au făcut posibilă filmarea scurtmetrajului, cu fonduri şi servicii, în urma unei campanii publice care a inclus o componentă de crowd funding, prin intermediul platformei Indiegogo.
Poveştile care au inspirat scenariul filmului, povestea principalilor săi realizatori şi energia din jurul proiectului au transformat ceea ce părea un vis - un scurtmetraj de epocă cu emigranţi români în Statele Unite, produs din resurse exclusiv independente - în realitate - iar publicul din Cluj va avea ocazia, în premieră absolută, să vadă pe marele ecran rezultatele eforturilor unei echipe internaţionale de a da viaţă unei poveşti cu rădăcini adânci într-o epocă mai puţin cunoscută din trecutul românilor.
Filmul este o co-producţie România - Ungaria - SUA, producătorilor de la Root Films - Toma Peiu şi Luiza Pârvu, împreună cu Adriana Răcăşan - alăturându-li-se, în calitate de co-producători, studioul maghiar Focus Fox şi penproduction.ro. New York University Tisch School of The Arts, DaKino Productions şi MDV Audio Studio sunt producătorii asociaţi care au făcut posibile pre-producţia, filmarea, respectiv mixajul de sunet ale filmului.
Grigore Leşe semnează muzica de pe coloana sonoră a filmului, din a cărui echipă de creaţie mai fac parte directorul de imagine chinez Shan Jin, sound designerul Laura Lăzărescu, monteurul Tudor D. Popescu, scenografele Lulu Petrescu şi Erin Vassilopoulos.
Ne bucurăm să co-producem acest film şi suntem siguri că el reprezintă doar primul pas dintr-o colaborare lungă şi de succes. Aşteptăm cu nerăbdare noul proiect al Luizei şi al lui Toma, spune András Muhi, co-producător al filmului O Lume Nouă, alături de Gábor Ferenczy, din partea Focus Fox Budapesta, una dintre cele mai mari companii de post-producţie din Europa Centrală şi de Est, în a cărei filmografii se regăsesc atât pelicule central şi est europene precum Din dragoste, cu cele mai bune intenţii (r. Adrian Sitaru, România, 2011), Tilva Ros (r. Nikola Lezaic, Serbia, 2010), Bibliotheque Pascal (r. Szabolcs Hajdu, Ungaria, 2010), cât şi super-producţii americane ca Şi mai greu de ucis / A Good Day to Die Hard (r. John Moore, 2013) sau Hellboy II: Armata de Aur (r. Guillermo del Toro, 2008).
Co-producătorul român al filmului, Mihai Penişoară de la penproduction.ro, povesteşte despre argumentul personal care l-a făcut să se alăture proiectului: Contactul cu Start Anew World a început cu Florin Penişoară, fratele meu, care, după filmare, mi-a povestit o mulţime de lucruri despre poveştile care au inspirat filmul şi documentarea lui pentru rol, dar şi despre colaborarea cu Toma Peiu şi Luiza Pârvu, principalii "vinovaţi" ai acestui frumos şi curajos proiect. Mă bucur că penproduction.ro a putut intra în proiect, în etapa de post-producţie; mă bucur că reuşim, cu resurse puţine şi cu o echipă restrânsă, să spunem o poveste pe care nu am mai văzut-o pe ecrane; nu în ultimul rând, mă bucur foarte mult că filmul va putea fi văzut în premieră absolută la Cluj, în cea mai importantă selecţie de film autohton, competiţia Zilelor Filmului Românesc. Sunt mândru că m-am putut alătura acestor oameni talentaţi.
Sprijin cinema-ul independent cât de mult pot, pentru că sunt convins că asta este alternativa la producţia subvenţionată de stat, mai ales de acum încolo, în condiţiile în care concurenţa este din ce în ce mai mare, iar fondurile publice - din ce în ce mai reduse, declară producătorul asociat Dan Chişu, rememorând momentul de cumpănă din timpul filmărilor în care a hotărât să se alăture proiectului, dintr-o convingere personală, susţinută de certitudini profesionale: Îmi plac proiectele curajoase şi ambiţioase, iar pe Luiza Pârvu şi pe Toma Peiu îi cunoşteam de la colaborarea noastră pentru My Baby. De aceea, când am fost contactat de Toma de la New York, am decis rapid să intru în acest proiect, pentru că ştiu ce înseamnă sa filmezi în afara ţării şi să ţi se termine resursele. Implicarea Olimpiei Melinte, pe care o consider una dintre cele mai talentate actriţe tinere ale filmului românesc, a contribuit mult la decizia mea, asemenea unei garanţii suplimentare, dacă mai aveam nevoie de vreuna.
Povestea spusă de filmul O Lume Nouă are ca surse de inspiraţie evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puţin cunoscute publicului larg, din România sau SUA: la început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atraşi de mirajul unei ţări primitoare, care promitea libertate şi şansa unui nou început, indiferent de originea socială, naţionalitatea sau nivelul de şcolarizare. Dintre cele două milioane de emigranţi din Austro-Ungaria ajunşi în SUA între 1900 şi 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croaţi au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni, pe şantierele şi în fabricile din Pennsylvania, asumându-şi riscuri astăzi greu de conceput.
Născută în 1986 la Craiova şi absolventă a Facultăţii de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din Bucureşti, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise şi produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri şi evenimente de film din ţară şi străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranţă pentru regia filmului Draft 7. În acelaşi an, a obţinut o bursă pentru a urma Masterul de Film al prestigioasei New York University Tisch School of the Arts, una dintre trei cele mai bine cotate şcoli de film din lume. O Lume Nouă / Start Anew World a fost produs cu sprijinul universităţii, în anul II de studii al Luizei.
Toma Peiu a absolvit secţia de Scenaristică a Facultăţii de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din Bucureşti, iar din 2009 scrie şi produce filme alături de Luiza Pârvu, împreună cu care a pus bazele companiei de producţie Root Films, în 2013. În perioada 2007-2012, a făcut parte din echipele unora dintre cele mai importante evenimente cinematografice din ţară, printre care TIFF, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, Premiile Gopo sau Festivalul Internaţional de Film NexT. A fost membru al Asociaţiei Culturale Este'n'est timp de patru ani, iar în prezent este bursier al The New School University din New York, SUA, unde urmează un Masterat în Film şi Studii Media.
Luiza Pârvu şi Toma Peiu lucrează, în prezent, la dezvoltarea unui proiect de lung metraj de ficţiune inspirat din poveştile emigranţilor români în SUA anilor 1900, de care au început să fie extrem de interesaţi în timpul procesului de cercetare şi documentare pentru filmul O Lume Nouă. Prezenţa lor la TIFF este posibilă cu sprijinul Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici..