Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2014

Pseudo-sensibilitate - Poarta Albă la TIFF, 2014


FilmSense, iunie 2014
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cel mai recent film al lui Nicolae Mărgineanu - inspirat din fapte reale - este un dezastru total. Nimic nu funcţionează în cronica lui dedicată suferinţei unor oameni captivi în lagărul de muncă comunist de la Poarta Albă, înfinţat la sfîrşitul anilor '40, în scopul construirii canalului Dunărea-Marea Neagră.

Filmat în alb-negru, alegere care ar fi trebuit să evidenţieze empatic suferinţa acelor oameni şi perioada datată, patimile tipice prin care trec împrizonieraţii: în cazul de faţa, lipsite de orice fel de demonstraţie dramatică, evocatoare de suferinţă. În fapt, suferinţa nu răzbate dincolo de paginile închipuirii scenaristice. Interpretări lemnoase, dialoguri şi replici puse cu mîna, conjucturi la fel, oameni ale căror voci par să vină dintr-o cavernă (mă mir că au fost complet lipsite de ecou, aşa cum se obişnuieşte în cinematografia românească, atunci cînd sunetul nu este înregistrat în priză directă!) - în fine, o dramă insipidă şi, dintr-o dorinţă inexplicabilă de a cuprinde cît mai multe aspecte şi personaje, o poveste dezlînată şi lipsită de concentrare.

Despre filmul-document al lui Mărgineanu nu spun neapărat că e obosit, retoric, lipsit de inventivitate şi / sau posesor, mai mult sau mai puţin voit, al unor scene repetate pînă la exasperare, încît poţi avea lesne impresia că este una singură, filmată din mai multe unghiuri şi distanţe, ci că, pur şi simplu, este nul în zona acelor drame în care fraţii de suferinţa de pe un ecran ar trebui să-ţi stimuleze simţurile şi sensibilitatea.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2014 aici.. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2014


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Sebastian M. Ceolca


Alte articole

 Fiinţa contra nefiinţă sau povestea blândeţii irosite - Still Life, Maria Ruxandra Burcescu
 Eternul tango între un el şi o ea - Stockholm, Maria Ruxandra Burcescu
 Criticul de film Andrei Rus, al treilea câştigător al bursei Alex. Leo Şerban, Comunicat de presă
 Târziu, despre TIFF, 2014, Adrian Mureşan
 Caravana TIFF, 2014 - 11 oraşe, peste 30.000 de spectatori, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2014


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer