Revista HBO / iunie 2005
Ştiţi cine e Rube Goldberg? Un celebru desenator ale cărui creaţii fantastice din anii '20 şi '30 au determinat asocierea numelui său cu orice fel de dispozitiv complicat. Roboţii care urmează să vină pe ecrane, filmul în sine, e goldbergian. Echipa producătoare, la primul film după mega-succesul repurtat cu Ice age, nu a lăsat desenele şi efectele digitale mai prejos. Avem de-a face cu o lume a roboţilor şi a gadget-urilor de tot felul în care libertatea imaginaţiei şi toate minunăţiile tehnologice îşi dau mâna pentru a crea un adevărat spectacol vizual.

Singura problemă a celor care au făcut Robots e că azi nu mai e suficient doar să seduci publicul vizual. Dacă Robots vrea să se aşeze lângă alte filme de animaţie care au făcut istorie gen Toy Story sau mai recent The Incredibles, trebuie să aducă şi o poveste care să intereseze deopotrivă copiii şi adulţii.

Cu un buget sănătos, undeva în jurul a 75 de milioane de dolari, bani recuperaţi în primele 3 săptămâni de vizionare doar în SUA, filmul spune povestea lui Rodney Copperbottom, un robot idealist convins de faptul că pentru a face lumea un loc mai bun toţi roboţii trebuie să-şi unească eforturile... electronice. Pe măsură ce acţiunea se dezvoltă, în lupta sa cu o corporaţie malefică condusă de Marele Weld, Rodney îşi găseşte aliaţi într-o echipă de roboţi mai degrabă nefuncţionali, The Rusties, şi în Cappy, o roboţică pentru care Rodney simte ceva. Parcă sună cunoscut...

Filmul are parte de câteva voci super, Ewan McGregor, Halle Berry sau Robin Williams. Nici pentru rolurile secundare, producătorii nu s-au zgârcit. Hidrantul care nu spune mai mult de vreo patru replici nu e nimeni altcineva decât Jay Leno. Tot în roluri secundare îi mai puteţi recunoaşte (după voci) pe Paul Giamatti, Stanley Tucci sau Jim Broadbent, care îşi împrumută vocea, excelent transformată, unui personaj feminin din Roboţi.
Regia: Chris Wedge Cu: voci: Ewan McGregor, Halle Berry, Greg Kinnear, Mel Brooks, Robin Williams

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus