septembrie 2014
Balkanik! Festival, 2014
Shantel & Bucovina Club Orkestar, Kiril Dzajkovski, Django Lassi, Caci Vorba, Mahala Rai Banda, Kottarashky & The Rain Dogs drept "capete de afiş" plus mulţi alţi artişti invitaţi, sunt doar unul dintre motivele pentru care Balkanik! Festival 2014 aşteaptă la cea de-a patra ediţie, în cele trei zile de festival, un număr record de 12.000 de persoane.


În 2014, Balkanik! Festival se va desfăşura sub sloganul "Just World Music", anunţându-şi astfel intenţia de a deveni o scenă festivalieră recunoscută internaţional, care adună anual iubitorii şi cunoscătorii de muzică "locală" din ţările est-europene, dar şi curioşii din vest.

"Trupele din line-up-ul din 2014 vin din multe zone ale Europei, reinventează chiar cântece vechi româneşti cum e cazul Čači Vorba din Polonia, care vor concerta în premieră la noi, ori se inspiră foarte mult din cultura acestei regiuni cum o face Shantel & Bucovina Club Orkestar", spune Ligia Keşişian, director artistic Balkanik! Festival. Pe scena de la această ediţie se vor reîntâlni, după foarte mulţi ani, producătorul german Shantel şi trupa românească Mahala Rai Banda, pe care Shantel a făcut-o cunoscută în toate cluburile din vest prin remixul piesei Mahalageasca.

Line-up-ul include show-uri explosive, în care muzica balcanică fuzionează cu sound-uri electro şi psihedelice: Shantel & Bucovina Club Orkestar (DE) şi Kiril Dzajkovski (MK) feat. TK WONDER (US) & Ghetto Priest (UK) sunt "capete de afiş" şi promit să satisfacă chiar şi cele mai excentrice gusturi. În premieră, în România, Django Lassi (DE) şi Čači Vorba (PL) vor face Bucureştiul să danseze pe nisipul de la Uranus, pe ritmuri de  electro-gypsy swingcore şi gypsy fusion. 


Evenimentul reprezintă şi revenirea în ţară a unor artişti iubiţi care au mai fascinat fanii festivalului cu sound-urile lor unice. Printre ei se numără trupa proaspăt confirmată, Mahala Rai Banda (RO). The Independent scria în publicaţia online despre lăutarii de la Mahala Rai Banda: "Excelenta muzică ţigănească românească a renăscut plecând din două sate: Clejani, care a trimis în lume Taraful Haiducilor şi satul Zece Prăjini, de unde a răsărit Fanfara Ciocârlia. Mahala Rai Banda este o fuziune între cele două sate, cu riffuri minunate de trompetă, saxofon, trombon şi voci sălbatice".


Despre bâlciul urban de la Balkanik! Festival: Bâlciurile de altădată se organizau în marile oraşe în preajma sărbătorilor, aşa că Balkanik! Festival este gazda primului bâlci urban din istoria Bucureştiului, cu ocazia începerii toamnei, între 12 şi 14 septembrie 2014, între orele 12:00 - 23:00, în Grădina Uranus (Str. Uranus nr. 144). Publicul va fi întâmpinat cu un târg de mâncăruri tradiţionale româneşti şi balcanice, locul de Haleală unde se găseşte mâncare mai zdravănă (fasole cu ciolan şi mămăligă, gulaş unguresc, papricaş, dar şi berbecuţ la proţap, kebap, balik yemek şi gozmele turceşti). Se poate lenevi în zona de lounge Tea&Coffee, unde se serveşte un ceai sau o cafea la nisip, în timp ce se stă la taifas cu campionii barista ai României. La Târgul de meşteri şi handmade îi aşteaptă podoabe şi decoraţiuni create de meşteşugari şi artizani, iar copiii vor fi antrenaţi cu spectacole cu foc, circ şi jonglerii. Copiii şi mai mici sunt încurajaţi să încerce roata olarului, sticlăria sau alte ateliere în ton cu festivalul. Nu va lipsi o zonă specială de selfie. Recuzita pentru şedinţa foto va fi căruţa cu paie, încărcată cu baloţi, mustăţi de ţigan şi bărbi, să simţi că eşti la Balkanik Festival. Nu le rămâne decât să-şi facă zeci de poze şi pe cele mai bune să le urce pe Facebook cu hashtag-ul #balciurban.

Programul complet al Festivalului Balkanik! Festival, 2014

Ziua 1, vineri, 12 septembrie 2014, ora 18
Čači Vorba (Polonia)
Mahala Rai Banda (România)

Ziua 2, sâmbătă, 13 septembrie 2014, ora 18
Balkan Taksim (România)
Kottarashky and The Rain Dogs (Bulgaria)
Kiril Djaikovski ft TK Wonder & Ghetto Priest (Macedonia)

Ziua 3, duminică, 14 septembrie 2014, ora 18
Django Lassi (Germania)
Shantel & Bukovina Club Orkestar (Germania)

* bâlciul urban va avea loc pe tot parcursul celor trei zile între orele 12:00-23:00.

Abonamentele pentru 3 zile costă 130 de lei şi pot fi cumpărate din reţeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo şi reteaua librariilor Cărtureşti şi Humanitas şi de pe site-ul eventim.ro), online de pe balkanikfestival.ro, sau în sistem print at home, de pe easytickets.ro.

S-au pus în vânzare biletele pentru o singură zi care pot fi achiziţionate la preţul de 65 lei. Studenţii şi elevii până în 18 ani beneficiază de o reducere de 50%, pe baza carnetului de student / elev, atât pentru abonamente cât şi pentru biletele de o zi, iar accesul copiilor sub 7 ani este gratuit.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus